Γιατί τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αυτοτραυματιστούν στην εφηβεία - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Γιατί τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αυτοτραυματιστούν στην εφηβεία


Ο αριθμός των κοριτσιών που κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους προσπαθούν να κάνουν κακό στον εαυτό τους αυξάνεται συνεχώς σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
 Μάλιστα η πιθανότητα αυτοτραυματισμού είναι τριπλάσια σε ένα κορίτσι από ό,τι σε ένα αγόρι.
 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κάθι Μόργκαν, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 17.000 παιδιά και εφήβους ηλικίας δέκα έως 19 ετών, με βάση στοιχεία από 647 παθολόγους και γενικούς γιατρούς, ενώ στη μελέτη συμμετείχε ο ειδικός στη βιοστατιστική και στην ιατρική έρευνα Ευάγγελος Κοντοπαντελής.
 Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό αυτοτραυματισμού στην ηλικία των 13 έως 16 ετών έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% στα κορίτσια μεταξύ 2011-2014.
 Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν αυτοτραυματισθεί στο παρελθόν, είναι εννιά φορές πιθανότερο να πεθάνουν στο μέλλον από αυτοκτονία ή από υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.
  Ποιες οι αιτίες
 Σύμφωνα με τους ερευνητές το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα κορίτσια λόγω της πρώιμης εφηβείας και ορμονικής-σεξουαλικής δραστηριότητάς τους, σε σχέση με τα αγόρια.
 Άλλος παράγοντας σύμφωνα με τη μελέτη είναι ότι «σήμερα οι έφηβοι ζουν σε πιο στρεσογόνες εποχές» και ότι λόγω της μεγάλης έκθεσης των νέων στα ψηφιακά μέσα «αυτή η υπερβολική δυνατότητα διασύνδεσης μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες».
 Από την άλλη είναι πιο πιθανό ένα κορίτσι να μιλήσει στον γιατρό του για τον αυτοτραυματισμό από ό,τι ένα αγόρι, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό των διαγνωσμένων περιστατικών στις έφηβες.


Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad