Το ΠΑΣΟΚ είναι το θέμα. Ποια Κεντροαριστερά ... Τι γίνεται στην Κορινθία. - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Το ΠΑΣΟΚ είναι το θέμα. Ποια Κεντροαριστερά ... Τι γίνεται στην Κορινθία.



Εδώ και δεκαετίες η Κορινθία είναι το εκλογικό βαρόμετρο του ΠΑΣΟΚ και ολόκληρης της χώρας.

Συνήθως το εκλογικό αποτέλεσμα της Κορινθίας είναι από τα πιο έγκυρα δείγματα για το τι συμβαίνει στην Επικράτεια. Για το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα η Κορινθία είναι από τις καλύτερες περιοχές για να καταλάβει κάποιος τι πραγματικά σημαίνει ΠΑΣΟΚ, πως κινείται εκλογικά και πως παίρνει διάφορες μορφές μέσα στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει παντού σε κάθε επίπεδο. Πολιτικό, αυτοδιοικητικό, κοινωνικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και πάει λέγοντας.

Γιατί όμως γράφουμε για το ΠΑΣΟΚ, παραμονές της εκλογής νέου αρχηγού για τη νέα παράταξη της Κεντροαριστεράς ;

Σε πολλούς το ερώτημα θα φαίνεται αστείο ήδη. Ποια Κεντροαριστερά ... Το ΠΑΣΟΚ είναι το θέμα. Και είναι λογικό.

Η συζήτηση περί Κεντροαριστεράς μπορεί να αφορά μερικούς θεωρητικούς της πολιτικής. Για τον πολύ κόσμο το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ. Και εκεί ακριβώς είναι η ουσία.

Δείτε για παράδειγμα την Κορινθία. Ύστερα από πολλά χρόνια γέμισαν αίθουσες στις επισκέψεις υποψηφίων Προέδρων. Γέμισαν από συγκεκριμένους ανθρώπους με βαρέα ένσημα δεκαετιών στο ΠΑΣΟΚ. Απουσίασαν οι αναμενόμενοι τυχοδιώκτες και κάποιοι που έχουν ρίξει δίχτυα στην Πειραιώς.

Γιατί τελικά το ΠΑΣΟΚ το θέλουν όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θέλει να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και ο Μητσοτάκης θέλει το ΠΑΣΟΚ.

Τι γίνεται λοιπόν τώρα ; Τι σημαίνουν οι γεμάτες αίθουσες μετά από τόσα χρόνια ;

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ετοιμάζεται για την τελική μάχη στα σωθικά του. Πλησιάζει η ώρα που θα διαλέξει προς τα που θέλει να πάει και αυτό θα διευκολύνει το πολιτικό σύστημα γενικότερα. Το διακρίνει κανείς και από τις ομιλίες των υποψηφίων αρχηγών της Συμπαράταξης. Μπορεί για παράδειγμα η Γεννηματά να μιλά για άβυσσο σε σχέση με τη ΝΔ, αλλά ποιος δεν είναι βέβαιος ότι θα συγκυβερνούσε με τον Μητσοτάκη; Ραγκούσης, Καμίνης, Μανιάτης, Θεοδωράκης ηλικιακά παίζουν τα τελευταία χαρτιά τους. Λογικά και αυτοί βλέπουν προς μια συγκυβέρνηση. Ο μικρότερος όλων, ο Ανδρουλάκης, έχει ακόμα τη δυνατότητα να πει και μερικά ψεματάκια. Μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες κορώνες, αλλά αν τον ακούσει κάποιος στο κανάλι της Ευρωβουλής δύσκολα θα ακούσει τον ίδιο Ανδρουλάκη.

Αν είναι όλοι αυτοί μαζί ή περίπου ίδιοι, τότε ποιος είναι ο άλλος πόλος ;

Εδώ την απάντηση τη δίνει η Κορινθία. Ο άλλος πόλος είναι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Και το έχει δείξει σε πολλές εκλογικές διαδικασίες. Σε διαδικασίες που έχει αγνοήσει τις επιλογές και τις γραμμές του κόμματος και έχει κινηθεί με χαρακτηριστικά μηχανισμού όμως σε άλλες αποφάσεις. Και το έχει κάνει μαζικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κορινθία σχεδόν κανείς δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για το ΠΑΣΟΚ ως πρόσωπο. Ελάχιστοι έχουν πάρει ανοιχτά θέση για την υπόθεση του αρχηγού, ακόμα λιγότεροι μιλούν για Κεντροαριστερά, πολλοί συμπεριφέρονται με τη μαζικότητα του ΠΑΣΟΚ.

Η τελική μάχη που έρχεται θα κρίνει και την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν το ΠΑΣΟΚ το πάρει απόφαση να κινηθεί συντεταγμένα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε πολύ δύσκολα δεν θα μεταβληθεί αποφασιστικά ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το όνομα του. Αν το ΠΑΣΟΚ πάει προς την άλλη πλευρά, τότε θα πρέπει να το πάρει και απόφαση ότι πρέπει να δημιουργήσει και να απευθύνεται σε ένα άλλο ακροατήριο και σίγουρα όχι σε αυτό που μέχρι σήμερα κινείται μαζικά, οργανωμένα και αποτελεσματικά. Ίσως και να είναι η θυσία μέχρι να αλλάξει η γενιά που αποφασίζει και διαμορφώνει εκλογικά αποτελέσματα.

Αλλά αυτή την αλλαγή, μέχρι στιγμής, μόνο ένας υποψήφιος δείχνει να έχει τα περιθώρια να την προλάβει.


ΚΡΖ


Diogenis Press










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad