Ο θηλασμός στην εποχή της φόρμουλας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Ο θηλασμός στην εποχή της φόρμουλας



Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Ο θηλασμός είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει μια μητέρα στο παιδί της. Γιατί όμως στη χώρα μας ενώ το 87% των μητέρων ξεκινούν να θηλάζουν στον τρίτο μήνα το ποσοστό αυτό γίνεται μονοψήφιο; Σύμφωνα τουλάχιστον με μια μελέτη του 2009 μόλις το 1% συνεχίζει και μετά τους 3-4 μήνες. Τι έχει αλλάξει σήμερα, τι πολιτικές προωθούν τα μαιευτήρια και τι πρέπει να προσέχει μια μητέρα στη φάση της γαλουχίας. Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού το News 24/7 αποτάθηκε σε δύο ειδικούς για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο παιδί και στη μητέρα, τόσο οργανικά όσο και από ψυχολογικής πλευράς.

«Δεν υπάρχει κουλτούρα θηλασμού» στην Ελλάδα
Όπως εξηγεί στο News 24/7 η παιδίατρος, διευθύντρια ΕΣΥ, του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της Εθνικής Επιτροπής θηλασμού Αδαμαντία Μαλλιαρού, γι' αυτή την εξέλιξη -αν και η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως τα στοιχεία πρέπει να είναι κάπως βελτιωμένα σήμερα-  ευθύνονται διάφοροι παράγοντες αλλά γενικά παρατηρεί πως «δεν υπάρχει κουλτούρα του θηλασμού». Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει, «φταίει το ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, στα μαιευτήρια γίνεται μια πολιτική εναντίον του μητρικού θηλασμού για λόγους καθαρά εμπορικούς, η βιομηχανία δίνει φοβερά λεφτά στα μαιευτήρια επιχορηγώντας κάθε παιδί που γεννιέται, το 40% είναι καπνίστριες, ενώ παίρνουν και λάθος οδηγίες απ’ το περιβάλλον τους». «Η Ελληνίδα δεν θηλάζει γιατί δεν έχει την κουλτούρα του θηλασμού, να το θεωρεί δηλαδή φυσική συνέχεια της γέννας», προσθέτει.
Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο λήφθηκε ένα μέτρο που όπως εξηγεί η κ. Μαλλιαρού, σε συνδυασμό με άλλα βήματα, μπορεί να φέρει σημαντική αλλαγή στα ποσοστά μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, διότι, σχολιάζει, «κακά τα ψέματα ένα μεγάλο εμπόδιο ήταν ότι βάζανε ξένο γάλα στο μαιευτήριο». Ο λόγος για την υιοθέτηση του νόμου που καθιστά υποχρεωτική την έγγραφη συναίνεση της μητέρας για να δοθεί στο παιδί της γάλα σκόνη, δηλαδή φόρμουλα, στο μαιευτήριο. «Μέχρι τώρα στο μαιευτήριο αποφάσιζαν έτσι αυθαίρετα και έδιναν στο μωρό ξένο γάλα. Χωρίς να ρωτήσουν κανένα και χωρίς λόγο», σχολιάζει. Αντίστοιχα, όμως, σε περιπτώσεις που ο γιατρός κρίνει ότι το μωρό δεν πρέπει να θηλάσει είναι υποχρεωμένος να δώσει σχετική βεβαίωση – γνωμάτευση.

Επιθετικό μάρκετινγκ υπέρ της φόρμουλας
Η κ. Μαλλιαρού τονίζει επίσης ότι παρόλο που η φόρμουλα φτιάχτηκε για ένα ποσοστό 5%, που για λόγους υγείας είτε του παιδιού είτε της μητέρας ο θηλασμός είναι δύσκολος, το 99% των παιδιών ερχόταν σε επαφή με το γάλα αγελάδος. Εκείνο που έχει επίσης μεγάλη σημασία είναι ότι όπως αναφέρει η παιδίατρος «στη φόρμουλα το 52% είναι ειδικά γάλατα, δηλαδή γάλα για τη δυσκοιλιότητα, την αλλεργία κτλ και μόνο το 48% είναι καθαρή φόρμουλα». Πίσω απ' την εξάπλωσή της βέβαια «έχουμε μια βιομηχανία που σπαταλά εκατομμύρια για να προωθήσει το γάλα αγελάδας, τόσο στη διαφήμιση όσο και στην εισαγωγή των γαλάτων».
«Αυτά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» υπογραμμίζει και ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού, αναφέροντας ως ένα απ' τα μέτρα που λαμβάνονται την δημιουργία φιλικών προς τα βρέφη νοσοκομείων, στα οποία «προστατεύεται το δικαίωμα του βρέφους να θηλάζει τη μητέρα του», κι όπου εφαρμόζονται τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.
Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά τέσσερα baby friendly νοσοκομεία: Το Έλενας, το Αττικόν, το Αρεταίειον και απ’ τα ιδιωτικά το ΜΗΤΕΡΑ.

Ο θηλασμός συμβάλλει στη ψυχική υγεία
«Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναπτύσσεται η επικοινωνία της μητέρας με το νεογέννητο, μέσα απ’ το αμοιβαίο κοίταγμα, το κράτημα, την επαφή, το άγγιγμα και τα λόγια που του λέει. Το μέσο θα έλεγα για τη δημιουργία της πρώτης συναισθηματικής σχέσης που δημιουργεί το παιδί με τη μητέρα του» εξηγεί στο News 24/7 η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος –Παιδοψυχολόγος, Συγγραφέας. Κι αυτός ακριβώς ο πρωταρχικός δεσμός «είναι πάρα πολύ σημαντικός για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού» υπογραμμίζει.
Ο θηλασμός  όμως βοηθάει και τη μητέρα. «Εισπράττει πολύ μεγάλη χαρά όταν αισθάνεται ότι προσφέρει στο βρέφος της αυτά τα αναγκαία συστατικά, κι αυτό βοηθάει την ψυχολογία της». Επίσης, προσθέτει, «απομακρύνεται ο κίνδυνος της επιλόχειας κατάθλιψης, βοηθά το σώμα της μητέρας να επανέλθει» και γενικά «η μεγάλη αυτή αποστολή της μητέρας προσφέρει ψυχική ικανοποίηση».
Σχέση αλληλεπίδρασης
Εκείνο που είναι σημαντικό πάντως και πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες, όπως σημειώνει η κ. Καππάτου, είναι πως «αποδεδειγμένα η ψυχική διάθεση της μάνας την ώρα που θηλάζει το βρέφος το επηρεάζει πολύ». Δηλαδή, εξηγεί, «ακόμη και αν είναι διαθέσιμη να θηλάσει αλλά έχει αμφιθυμικά συναισθήματα για το νέο της ρόλο, για το πώς να θηλάσει κτλ, αυτά τα συναισθήματα γίνονται αντιληπτά απ’ το παιδάκι της». «Γι’ αυτό λέμε ότι είναι σημαντικό μια μητέρα να είναι προετοιμασμένη και να μην το βλέπει κάτι σαν καταναγκαστικό έργο».

Μέσα σε αυτό πλαίσιο, σύμφωνα με την κ. Καπάτου, είναι σημαντικό ο θηλασμός να αφορά όλη την οικογένεια και ο σύντροφος – πατέρας να έχει υποστηρικτικό ρόλο αλλά και να συμμετέχει στη διαδικασία, παίρνοντας για παράδειγμα αγκαλιά το παιδί αμέσως μετά. Αυτό, εξηγεί, θα ενισχύσει στο παιδί την αίσθηση ότι ο πατέρας είναι ο τροφός Νο2.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι να μην παραμελεί το ζευγάρι τη σχέση του, καθώς «τα προβλήματα προκύπτουν όταν υπάρχει παρατεταμένος θηλασμός ή όταν η μητέρα αφοσιώνεται αποκλειστικά στο βρέφος και δεν ασχολείται καθόλου με τον σύντροφο».
Απογαλακτισμός και δημόσιος θηλασμός
Όσο για τον θηλασμό δημόσια η κ. Καπάτου σημειώνει ότι «δεν πρέπει να κρύβεται κάποιος για να θηλάσει, αν και η διαδικασία του θηλασμού καλά θα είναι να γίνεται σε ένα χώρο ιδιωτικό και προσωπικό γιατί το μωρό έχει ανάγκη από ησυχία και ηρεμία για να μπορεί να συγκεντρώνεται στη σχέση του με τη μητέρα του». Υπ' αυτή την έννοια όταν είναι κάπου έξω θεωρεί καλύτερο για το παιδί να πάει σε κάποιο χώρο που να είναι πιο ήσυχα.
Για τη διαδικασία του αποθηλασμού η ειδικός συμβουλεύει ότι όταν μια μητέρα βλέπει ότι το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί το στήθος και τη θηλή σαν πιπίλα, πρέπει να δει πώς θα λειτουργήσει, καθώς «σε αυτή την περίπτωση παύει να έχει ουσιαστική αξία, γιατί αντί να βοηθά το παιδί να αυτονομηθεί κάνει το αντίθετο». Σε κάθε περίπτωση όμως η διαδικασία του απογαλακτισμού πρέπει να είναι πολύ ήπια και σταδιακή.
Τέλος, επισημαίνει, ότι «τα περισσότερα παιδιά μας καθοδηγούν πότε θέλουν να σταματήσουν τον θηλασμό» και ότι «εμείς πολλές φορές δεν τα ακούμε και παρατείνουμε γιατί καλύπτουμε δικές μας συναισθηματικές ανάγκες και κενά στη σχέση που έχουμε με τον σύντροφό μας».
Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το παιδί και τη μητέρα
Τα τεκμηριωμένα μέχρι σήμερα οφέλη του μητρικού θηλασμού (πληροφορίες απ' το www.mothereducation.gr) επιγραμματικά είναι:
Πλεονεκτήματα για το παιδί:
• Τα θηλάζοντα έχουν υψηλότερο IQ.
Ο μητρικός θηλασμός δρα ανασταλτικά σε: οξεία και χρόνια μέση ωτίτιδα, διάρροια, μηνιγγίτιδα
νεκρωτική εντεροκολίτιδα, ασθματική βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παιδικό καρκίνο.
Πλεονεκτήματα για τη μητέρα
Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερο συχνά: Καρκίνο μαστού και ωοθηκών, οστεοπόρωση
Επίσης, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους, εγκαταλείπουν τα μωρά τους σπανιότερα. Λόγω της αντισυλληπτικής δράσης του θηλασμού, οι γυναίκες που θηλάζουν προγραμματίζουν σωστότερα τις γεννήσεις των παιδιών τους και έτσι συχνότερα παρατηρείται στην οικογένεια η επιθυμητή (3 χρόνια) απόσταση (spacing) μεταξύ δύο γεννήσεων. Τέλος υπάρχει ευκολία στη σίτιση και τις εξόδους από το σπίτι και οικονομία.
Πόσο πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη ΠαιδιατρικήΑκαδημία ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής. Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται και μετά την προσθήκη των στερεών, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, και μπορεί να συνεχισθεί, για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί». Αντίστοιχα, η οδηγία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας τονίζει ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται και μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής.

ΠΗΓΗ:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad