Έρχεται το τέλος των φοιτητικών παρατάξεων; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Έρχεται το τέλος των φοιτητικών παρατάξεων;



Με βούρτσες και μπογιές οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε μία προσπάθεια αποχρωματισμού του «προπύργιου» των φοιτητικών παρατάξεων. Βάφτηκαν γκρι, τα μέχρι πρότινος πολύχρωμα παγκάκια και όλα συνηγορούν στο ότι ο ρόλος των παρατάξεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ περιορίζεται δραστικά

Της Μίκας Κοντορούση

Ιστορική στιγμή για το μεγαλύτερο «κομματικό κάστρο» του Πανεπιστημίου Πατρών και - πιθανόν - δείγμα της σταδιακής αλλαγής που συντελείται στο χώρο των Ανώτατων Ιδρυμάτων, αποτελεί η απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών να αποχρωματιστούν όλα τα κομματικά παγκάκια. Η απόφαση για τον ενιαίο χρωματισμό, έρχεται δύο μήνες μετά την ανάλογη απόφαση στη Νομική Θράκης, περί απομάκρυνσης όλων των τραπεζιών των φοιτητικών παρατάξεων από την πανεπιστημιούπολη, οιωνός της αποδυνάμωσης του ρόλου και της εξουσίας των παρατάξεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε).
Συγκεκριμένα ωστόσο στην Πάτρα, η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση του αντιπροέδρου των φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γιάγκου Ραυτόπουλου. Η πρόταση ψηφίστηκε χωρίς ιδιαίτερες απώλειες και αποφασίστηκε να καταργηθούν τα χρώματα στα παγκάκια όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων, προκειμένου να παραδοθούν προς ελεύθερη χρήση πίσω στους φοιτητές.
Μετά την επικύρωση της απόφασης από τους καθηγητές, τα παγκάκια βάφτηκαν σε ένα ουδέτερο και ενιαίο χρώμα, το γκρι, εν ώρα μάλιστα αιχμής. Δεν έλειψαν ωστόσο, τα ειρωνικά σχόλια και οι διαφωνίες από πλευράς πολλών φοιτητών που διαφώνησαν με τον εν λόγω σχεδιασμό.
Σύμφωνα μάλιστα με τους φοιτητές που πρωτοστάτησαν στην απόφαση, η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερα συμβολική αξία, εάν αναλογιστεί κανείς την ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ στη σχολή (πάνω από 250 υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των δύο παρατάξεων, στις εκλογές του 2017).
Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λίγους μήνες μετά τη στοχοποίηση της σχολής και την ιδιαίτερα αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η μαζική αντιγραφή της ίδιας εργασίας από 106 φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα» του Β’ εξαμήνου. Υπενθυμίζεται ότι η μαζική αντιγραφή έγινε κατά την τελευταία θερινή εξεταστική και η Γενική Συνέλευση του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε την «ποινή» του αποκλεισμού της εν λόγω ομάδας φοιτητών από την εξεταστική Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, από το σκάνδαλο αυτό, ιδιαίτερα βαρύνουσες κατηγορίες, εισέπραξαν τόσο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όσο και η ΠΑΣΠ, καθώς έσπευσαν να υπερασπιστούν τους φοιτητές, ζητώντας επιεικέστερη τιμωρία.
Πάντως, είναι γεγονός ότι πανεπιστημιακοί και φοιτητές συνηγορούν στο ότι ο ρόλος των παρατάξεων στις σχολές, έχει υποχωρήσει. Σε αυτό συμβάλλει σθεναρά και η ύπαρξη του ίντερνετ, μέσω του οποίου οι φοιτητές μπορούν πλέον να ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα του κάθε τμήματος ή σχολής, χωρίς να πρέπει να χτυπούν κάρτα επίσκεψης καθημερινά στα φοιτητικά τραπεζάκια.
Στο ριζικό πάντως facelift των πανεπιστημιακών χώρων, συμβάλλει και η απόπειρα της ηγεσίας πολλών παρατάξεων, να περιοριστούν δραστικά και οι αφισοκολλήσεις.

Η απόφαση του Συλλόγου:

Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Οικονομικού και επικύρωσή της από τους καθηγητές, το τέως κομματικό κάστρο με την μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων του πανεπιστημίου Πατρών ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ, παραδίδοντάς τα σε ελεύθερη χρήση από τους φοιτητές, χωρίς την υποψία ή το φόβο να χαρακτηριστούν από το χρώμα τους. Μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - κόλαφος που δείχνει τον δρόμο σε κάθε ανεξάρτητη φωνή πως μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα για την εξάρθρωση του καρκινώματος του κομματισμού στα πανεπιστήμια!






ΠΗΓΗ:news247.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad