Προκαλεί κατάθλιψη η οικονομική κρίση; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Προκαλεί κατάθλιψη η οικονομική κρίση;


Το – καταθλιπτικό συναίσθημα – εκκινείται όχι μόνο από την οικονομική απώλεια που είναι πλέον δεδομένη στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών αλλά… και από την απώλεια της εμπιστοσύνης
Στην σημερινή εποχή η εμφάνιση της κατάθλιψης αυξάνεται συνεχώς  κι αυτό το διαπιστώνουμε όλοι οι θεραπευτές και οι ειδικοί ψυχικής υγείας σε καθημερινή βάση.


Το – καταθλιπτικό συναίσθημα – εκκινείται όχι μόνο από την οικονομική απώλεια που είναι πλέον δεδομένη στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών αλλά… και από την απώλεια της εμπιστοσύνης  σε πρόσωπα, σε σύμβολα και σε αξίες που μας συντρόφευαν για χρόνια…

Σε ποιον μπορούμε να στραφούμε; Ποιος θα μας βοηθήσει;
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό – αφροαμερικανών γυναικών – έδειξε ότι η οικονομική κατάσταση είναι ένας από τους  βασικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης (Starkey AJ, Keane CR, Terry MA, Marx JH, Ricci EM.J Urban Health. 2012 Aug 29). Οι συνεχείς περικοπές στο οικογενειακό εισόδημα δρουν επιβαρυντικά στην ψυχική υγεία, προσθέτοντας (άγχος , ένταση και απόγνωση) στους περισσότερους.

Το χρήμα αποτελεί ένα από τα βασικότερα σύμβολα – του Δυτικού πολιτισμού – και σχετίζεται με:
– την αυτοεκτίμησή μας

– την προσωπική μας ταυτότητα

– την επαγγελματική καταξίωση

– και πολύ συχνά τη γονεϊκή φροντίδα

Οι γονείς μπορεί να νιώσουν ενοχές καθώς δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους όσα παρείχαν μέχρι πρότινος. Ακόμη και οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας που με τη σύνταξή τους βοηθούσαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους μπορεί να νιώθουν ότι πλέον δεν βοηθούν και δεν στηρίζουν την οικογένειά τους οδηγούμενοι σταδιακά σε συναισθήματα απαξίωσης και προσωπικής ανεπάρκειας. Είναι λογικό λοιπόν όταν όλα αυτά αγγίζονται και καταρρέουν να επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικά.


ΠΗΓΗ:kontasou.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad