Τέλος στα ρουσφέτια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος στα ρουσφέτια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς



Δέκα αλλαγές με διεύρυνση της ηλικίας (από 2 μηνών), μοριοδότηση με εισοδηματικά κριτήρια θεσπίζει από την επόμενη χρονιά (Μάιο) με το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Ο νέος κανονισμός «κόβει το ρουσφέτι» στους δημάρχους, μιας και θεσπίζει μοριοδότηση με κριτήρια, πριν από κάθε νέα σεζόν, βάζοντας «φρένο» σε φαινόμενα παιδιά προσχολικής ηλικίας να μην έχουν πρόσβαση σε σταθμούς κρατικούς.

Η έκδοση του νέου κανονισμού κρίθηκε απαραίτητη ενόψει του διαφορετικού τοπίου που διαμορφώθηκε στους δήμους, που είχε ως αποτέλεσμα οι εν λόγω δομές να λειτουργούν σήμερα είτε από δημοτικό ν.π.δ.δ., είτε από δημοτική κοινωφελή επιχείρηση, είτε στο πλαίσιο αντίστοιχης υπηρεσίας των δήμων.

Ειδικότερα, οι βασικές είναι οι ακόλουθες:

1.Δικαίωμα εγγραφής έχουν και παιδιά που πάσχουν από σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες, εφόσον βεβαιώνεται με γνωμάτευση ιατρού κατάλληλης ειδικότητας ότι αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι έχει τη δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο λειτουργίας του σταθμού.
2.Αναπροσαρμόζονται τα όρια ηλικίας εγγραφής των παιδιών στους σταθμούς, από 6 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα φιλοξενίας βρεφών από 2 μηνών, μετά από απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης.
3.Καθιερώνεται η υποχρεωτική μοριοδότηση των αιτήσεων εγγραφής, με βάση τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και η υποχρεωτική ανάρτηση της απόφασης επιλογής των φιλοξενούμενων παιδιών και του πίνακα επιλαχόντων, με σειρά προτεραιότητας, βάσει των συνολικών μορίων, στο οικείο δημοτικό κατάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας της επιλογής, καθώς και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας κάλυψης κενών θέσεων κατά τη διάρκεια του έτους.
4.Ορίζεται ρητώς ότι απαγορεύεται να προκρίνεται ως κριτήριο επιλογής η δημοτικότητα, έναντι της ιδιότητας του κατοίκου.
5.Οι εγγραφές πραγματοποιούνται νωρίτερα. Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται από 10 Μαΐου μέχρι 31 Μαΐου κάθε έτους, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι τέλος Ιουνίου.
6.Σε περίπτωση διακοπής φιλοξενίας παιδιού, η θέση θα καλύπτεται υποχρεωτικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήψης της σχετικής απόφασης διακοπής, από το πρώτο επιλαχόν παιδί, κι αν δεν υπάρχει ακολουθείται η διαδικασία μοριοδότησης των εκπρόθεσμων αιτήσεων.
7.Αναπροσαρμόζεται το διάστημα κατά το οποίο ο σταθμός δύναται να διακόπτει τη λειτουργία του, κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Σεπτεμβρίου, στην περίπτωση που ο σταθμός λειτουργεί τον μήνα Αύγουστο, λόγω κορύφωσης των επαγγελματικών υποχρεώσεων των γονέων κατά τη θερινή περίοδο.
8.Η παρακολούθηση της υγείας των παιδιών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον σταθμό ενεργείται από παιδίατρο, ο οποίος επισκέπτεται το σταθμό ανά 15 ημέρες.
9.Το ημερήσιο πρόγραμμα αποτυπώνεται πιο ευέλικτο, τηρουμένων, ωστόσο, ορισμένων βασικών χρονικών σημείων και σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα, τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού, αλλά και τα χαρακτηριστικά κάθε ηλικίας.
10.Εισάγεται περίοδος προσαρμογής των παιδιών στους σταθμούς για την ομαλή μετάβασή τους από το στενό οικογενειακό περιβάλλον στο νέο κοινωνικό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ:bigbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad