Επτά προθεσμίες που απαγορεύεται να ξεχάσει ένας οδηγός - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Επτά προθεσμίες που απαγορεύεται να ξεχάσει ένας οδηγός



Η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου έχει διάφορες υποχρεώσεις γύρω από αυτό και υπενθυμίζουμε επτά κύριες προθεσμίες που δεν πρέπει να ξεχνάμε!

Όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο, το κάνουμε για να μετακινούμαστε άνετα στην καθημερινότητά μας, όμως για να ευχαριστηθούμε κάθε χιλιόμετρο πίσω από το τιμόνι του και να μη μας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις επτά παρακάτω προθεσμίες.

Σε περίπτωση που το κάνουμε, επιβαρυνόμαστε χρηματικά και μπαίνουμε σε μεγαλύτερες διαδικασίες, οπότε τα υπενθυμίζουμε ώστε να τα βάζουμε σε μια σειρά και τα «ξεμπερδεύουμε» με αυτές στην ώρα τους. Δείτε ποιες είναι!

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 

Το τέλος του Δεκέμβρη εκτός από τα Χριστούγεννα και την παραμονή πρωτοχρονιάς, φέρνει και ένα βασικό έξοδο κάθε νοικοκυριού που δεν είναι άλλο από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Σε περίπτωση που λήξει η προθεσμία και δεν τα έχουμε πληρώσει, επιβαρυνόμαστε πρόστιμο ίσο με τα τέλη του οχήματός μας. Όσοι έχουν μοντέλα που εκπέμπουν κάτω από 90 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο και με πρώτη άδεια μετά την 1/11/2010, απαλλάσσονται από τα τέλη. Δείτε αναλυτικά τα ποσά για το 2018, εδώ.

Πληρωμή κλήσης 

Όλοι οι οδηγοί έχουν κάνει κάποια στιγμή μια παρανομία πίσω από το τιμόνι, μερικοί όμως έγιναν αντιληπτοί από την αστυνομία και επιβαρύνθηκαν με πρόστιμο. Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί, η ποινή ποικίλει ανάλογα με την παράβαση. Πάντως οι παραβάτες μπορούν να γλιτώσουν το 50% του προστίμου, αν γίνει η πληρωμή εντός δέκα ημερών μετά την έκδοση της κλήσης. Αυτό ενδέχεται όμως να αλλάξει, καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τη συγκεκριμένη έκπτωση. 

Πληρωμή ασφαλίστρων 

Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων ενημερώνονται πλέον γραπτώς με επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και πρέπει να ασφαλίσουν το όχημα μέσα σε οκτώ ημέρες. Όταν θα το κάνουν αυτό, επιβαρύνονται με παράβολο 250€ επειδή είχαν αφήσει το ΙΧ χωρίς ασφαλιστική κάλυψη κι αν δεν προχωρήσουν μέσα σε αυτή την προθεσμία, το πρόστιμο κλιμακώνεται στα 500€ για αυτοκίνητα και 250€ για μοτοσυκλέτες. Παράλληλα, αφαιρούνται οι πινακίδες, η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα για έξι μήνες ενώ αν προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο, υπολογίστε δύο χρόνια για πινακίδες, άδεια, δίπλωμα. Για την επιστροφή των εγγράφων και των πινακίδων, απαιτείται η προσκόμιση του ασφαλιστηρίου.

Απόσυρση αυτοκινήτου 

Αν κάποιος θέλει να αποσύρει το παλαιό του αυτοκίνητο, ώστε να το αντικαταστήσει με ένα νεότερο, μπορεί να το κάνει έως και τις 20 του Δεκέμβρη. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και την εξηγούμε σε μερικά απλά βήματα. Δείτε την εδώ! Βεβαίως, από την επόμενη χρονιά θα μπορούν και πάλι οι ενδιαφερόμενοι να αποσύρουν το παλιό τους όχημα.

ΚΤΕΟ 

Τα καινούρια οχήματα περνούν για πρώτη φορά ΚΤΕΟ τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους και από εκεί και μετά κάθε δύο χρόνια. Το κόστος ελέγχου ανέρχεται στα περίπου 50€ για επιβατικά αυτοκίνητα όμως αν λήξει η προθεσμία, επιβαρυνόμαστε με πρόστιμο. Σε περίπτωση που πάμε στο ΚΤΕΟ μέχρι και ένα μήνα από τη λήξη, πληρώνουμε 16€ περισσότερα. Το ποσό ανεβαίνει στα 33€ αν κυμαίνεται η καθυστέρηση από 31 μέρες έως και 6 μήνες, ενώ αυξάνει στα150€ για μεγαλύτερες καθυστερήσεις! 

Κάρτα Καυσαερίων 

Σε αντίθεση με το ΚΤΕΟ που το «περνάμε» ανά διετία, η κάρτα καυσαερίων εκδίδεται ετήσια. Σε περίπτωση που το παραλείψουμε δεν πληρώνουμε περισσότερα, όμως αν σε έλεγχο της τροχαίας δεν έχουμε ΚΕΚ, το πρόστιμο κυμαίνεται από 30 έως 200€ ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους, που θα βεβαιώσει το κινητό κλιμάκιο.

Σέρβις αυτοκινήτου 

Όλες οι προθεσμίες παραπάνω αφορά πρόστιμα και έχουν να κάνουν με τον ιδιοκτήτη του οχήματος και τις αρχές. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αν παραλείψουμε το σέρβις του αυτοκινήτου μας, κανείς δεν θα μας κόψει πρόστιμο. Αυτό που μπορεί να γίνει όμως, είναι μια βλάβη που ενδέχεται να προκύψει και να κοστίσει πολλαπλάσια από την προγραμματισμένη συντήρηση. Για αυτό, ποτέ μη ξεχνάτε τις προθεσμίες του κατασκευαστή (σε μήνες ή διανυθέντα χιλιόμετρα) και φροντίστε το αυτοκίνητό σας, για να σας φροντίζει και αυτό!

ΠΗΓΗ:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad