¨Έφυγε¨η γυναίκα που είχε εμπνεύσει την διασημότερη φεμινιστική αφίσα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

¨Έφυγε¨η γυναίκα που είχε εμπνεύσει την διασημότερη φεμινιστική αφίσα



Η Naomi Parker Fraley, η γυναίκα που ενέπνευσε μια από τις δημοφιλέστερες αφίσες που οικειοποιήθηκε το φεμινιστικό κίνημα, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών το περασμένο Σάββατο. Μπορεί το όνομά της να ήταν άγνωστο, όμως η μορφή της είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες.

Η αφίσα που δημιουργήθηκε το 1942 από τον J. Howard Miller και έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Rossie the Riverter» δείχνει μια γυναίκα με μαντίλι στο κεφάλι που επιδεικνύει το μπράτσο της και περιέχει το μήνυμα «We can do it». Πρόκειται για μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φεμινιστικές αφίσες, αν και ο λόγος δημιουργίας της δεν σχετιζόταν τόσο με την προσπάθεια για γυναικεία χειραφέτηση.



Ποια είναι, όμως, η ιστορία της αφίσας; Όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνδρες έφυγαν για να πολεμήσουν, τα εργοστάσια άδειασαν και οι γυναίκες που μέχρι τότε περιορίζονταν στο σπίτι και στα οικιακά, έπρεπε να πειστούν να πιάσουν δουλειά. Έτσι επιστρατεύτηκε το μέσο προπαγάνδας της εποχής, η αφίσα, η οποία καλούσε τις γυναίκες να κατασκευάζουν όπλα, σφαίρες και λοιπά πολεμοφόδια.


Kim Shepard
@SeattleShepard
The original inspiration for "Rosie the Riveter" has passed away Longview, WA at the age of 96.  Glad she was around to see all the women empowerment she inspired and to know it will continue through the #MeToo era. RIP Naomi Parker Fraley. You changed a nation.

2:25 π.μ. - 23 Ιαν 2018
 37 37 απαντήσεις   2.996 2.996 Retweet   6.891 6.891 "μου αρέσει"

Για πολλά χρόνια η πραγματική ταυτότητα της γυναίκας πίσω από την αφίσα παρέμενε άγνωστη. Την ανακάλυψε μετά από έξι χρόνια έρευνας, ο ακαδημαϊκός James J. Kimble από το Πανεπιστήμιο Seton Hall του New Jersey, ο οποίος δημοσίευσε και άρθρο με τον τίτλο «Η κρυφή ταυτότητα της Rossie» το 2016.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad