Κάλαντα των Φώτων, αυτά τα άγνωστα (vids) - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Κάλαντα των Φώτων, αυτά τα άγνωστα (vids)



Ως είθισται, η αυλαία των χριστουγεννιάτικων γιορτών και εκδηλώσεων πέφτει στις 6 Ιανουαρίου με τα Θεοφάνεια ή «Φώτα», μια μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού που συμβολίζει τη Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.

Εκτός από τον αγιασμό των υδάτων και την ανέλκυση του Σταυρού, τη μεγάλη γιορτή συνοδεύει ένα πλήθος εθίμων, δρώμενων και παραδόσεων που διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Ένα από αυτά είναι και τα κάλαντα των Θεοφανείων που ψάλλονται σε διάφορες παραλλαγές την παραμονή των Θεοφανείων, 5 Ιανουαρίου. Καθώς τα κάλαντα των Φώτων είναι λιγότερο γνωστά και διαδεδομένα από εκείνα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς -ομολογουμένως- αξίζουν λίγο παραπάνω την προσοχή και τον... οβολό μας στα λιγοστά παιδιά που θα μας χτυπήσουν την πόρτα για να μας τα πουν!

Έτσι, «Σήμερα τα φώτα κι ο Φωτισμός / Και χαρά μεγάλη κι αγιασμός» σας ευχόμαστε καλή «φώτιση» με παραδοσιακά κάλαντα των Θεοφανείων που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις διαλέκτους, την παράδοση και τη μουσική του κάθε τόπου.

ΠΗΓΗ:reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad