Όλα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Όλα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο



Στους 140.000 οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ, για εκατοντάδες χιλιάδες κάνουν λόγο οι διαδηλωτές - Τι είπαν οι βασικοί ομιλητές - Μικροεπεισόδια και ένας τραυματίας


Δεκάδες χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για το μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, γεμίζοντας όχι μόνο την πλατεία, αλλά και τους γύρω κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου, οι διοργανωτές έδωσαν παράταση για την έναρξη του συλλαλητηρίου για τις 14.45, από τις 14.00 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, για να προλάβουν να φτάσουν και οι χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα που έφτασαν στην Αθήνα και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την πλατεία.





Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, οι πολίτες που έχουν προσέλθει στο Σύνταγμα είναι περίπου 140.000, αν και οι διοργανωτές υποστηρίζουν πως είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Αυτήν την ώρα ανοιχτοί είναι οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια και το Πανεπιστήμιο, που είχαν κλείσει λόγω του συλλαλητηρίου.

«Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς» σύνθημα στο συλλαλητήριο

Αλλαγή φρουράς και παρέλαση Ευζώνων με το «Μακεδονία Ξακουστή»

Μίκης Θεοδωράκης: «Καλοί μου Έλληνες, φασίστες, αναρχικοί, ρατσιστές, τραμπούκοι...»


Τα διαπιστευτήριά του προς όλους τους Έλληνες έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης από την εξέδρα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, όπου ανέβηκε ως κεντρικός ομιλητής.

«Καλοί μου Έλληνες, φασίστες, αναρχικοί, ρατσιστές, τραμπούκοι, αδέρφια μου» ξεκίνησε μιλώντας ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης, αναφερόμενος σε αυτούς που βανδάλισαν χθες το σπίτι του. «Χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα, κύριε και λαέ, να μην μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά , φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή κι όπως εσύ με δίδαξες, κυρίαρχε ελληνικές λαέ, να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή με κάθε θυσία και σε' ευχαριστώ γι΄αυτό».

Μας κυβερνούν εθνομηδενιστές, είπε ο Μίκης Θεοδωράκης και συνέχισε: «Εγώ θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας, που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου, ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες τους τις μορφές. Και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του: την αριστερόστροφη. Σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες».

Με τα λόγια αυτά, ο Μίκης Θεοδωράκης ξεδίπλωσε την ταυτότητά του προς όλες τις κατευθύνσεις και συνέχισε με την ομιλία του για το μακεδονικό ζήτημα.

«Τα Σκόπια, με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας. Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας. Με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών και να έχουν την αντίληψη πως είναι απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με μια κολοσσιαία προπαγάνδα παρέσυραν σε αυτή τη γελοιότητα σημαντικό αριθμό χωρών» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Εμείς να παραμένουμε ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει καθόλου και με κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία.Με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς, όπως άνω, κάτω ή επί τα αυτά. Ή χειρότερα ακόμα το «Νέα Μακεδονία». Γιατί διαγράφει την ιστορικότητά της. Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα. Εάν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα.

Αν υποχωρήσουμε τώρα στην πρόκληση των Σκοπίων, επειδή θέλουν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης με τη δική μας ψήφο, για να μπορούν αύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» συνέχισε ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης.

«Είμαστε ένας λαός φιλειρηνικός αλλά αυτή η κατάσταση της συνέχισης του status quo και της ειρηνικής συνύπαρξης, πρέπει να είναι η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε. Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, είναι κάτι που δεν μας αφορά. Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή όχι το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να οικειοποιούνται μέσω του όρου Μακεδονία ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού.Χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες. Και όχι χάρτινοι όπως θεωρούνται σήμερα» τόνισε.

«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Κασιμάτης: Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό


Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».

Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας από την Εκκλησία


Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος «δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους», μετέφερε στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος συνοδευόταν από τους μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Χίου Μάρκο.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς» ενέφερε και συμπλήρωσε ότι «σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας, αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους».

Τόνισε ακόμη, ότι «με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως». Καταλήγοντας επεσήμανε: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Πατούλης: Το ποτάμι της οργής ξεχείλισε
«Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης είπε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε».

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

«Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ακόμα ο κ. Πατούλης που κατέληξε: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι».

Μικροεπεισόδια στο κέντρο και μία σύλληψη


Παράλληλα με το συλλαλητήριο διεξήχθη και συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια. Περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ενώ η αστυνομία έλαβε ισχυρά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα έκτροπα και να μην συναντηθούν οι διαδηλωτές του Συντάγματος με τους αντιεξουσιαστές. Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο μετά το τέλος της συγκέντρωσης των αντιεξουσιαστών στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, όταν ομάδα χρυσαυγιτών επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ, που έχει σχηματίσει φραγμό στο σημείο. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν χωρίς να υπάρξει συνέχεια και αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Στη διάρκεια του επεισοδίου συνελήφθη ένα άτομο από την αστυνομία. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, το επεισόδιο σημειώθηκε από ομάδα νεαρών, που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ρόπαλα και ελληνικές σημαίες, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν από την περιοχή του Συντάγματος προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου νωρίτερα πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστές, η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί και οι συγκεντρωθέντες είχαν αποχωρήσει.

Οι συμμετέχοντες στο επεισόδιο επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ με πέτρες και άλλα αντικείμενα και κατάφεραν να φθάσουν στα Προπύλαια, όπου για λίγη ώρα συνέχισαν τον πετροπόλεμο προς τα ΜΑΤ, αλλά τελικά απωθήθηκαν προς την πλευρά της Ομόνοιας από τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και μικρής έκτασης χρήση χημικών.

Την ίδια ώρα, ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε έναν μοτοσικλετιστή που κρατούσε ελληνική σημαία, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Θεμιστοκλέους, τον οποίο χτύπησαν και διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Επεισόδια σημειώθηκαν εξάλλου περίπου στις 16:30 μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μελών του ΝΑΡ (οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να σπάσουν την περιφρούρηση των μελών του ΝΑΡ, που βρίσκονταν μπροστά από τα γραφεία τους. Ακολούθησε χρήση χημικών και οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν.




Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

ΠΗΓΗ:news.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad