Θα γίνουν τελικά οι φυλακές στον Αγ Ιωάννη Κορινθίας; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Θα γίνουν τελικά οι φυλακές στον Αγ Ιωάννη Κορινθίας;



Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία μου κοινοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, «το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως σημαντικό. Ωστόσο σήμερα υπάρχουν έργα ανάπτυξης κτιρίων Καταστημάτων Κράτησης σε εξέλιξη (Δράμα, Νεάπολη Λασιθίου) και παράλληλες ανάγκες συντήρησης και βελτίωσης των κτιρίων των Καταστημάτων Κράτησης που δεσμεύουν όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους των κτιριακών υποδομών. Για την υλοποίηση του έργου θα πρέπει προηγούμενα να εξασφαλιστουν τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία».

Πρακτικά δηλαδή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται πως το έργο της κατασκευής φυλακών στον Αγ. Ιωάννη είναι σημαντικό, ωστόσο στην παρούσα φάση δίνει προτεραιότητα σε άλλα συναφή έργα και αδυνατεί να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για να προχωρήσει το έργο στην Κορινθία.

Η ερώτηση του Χρίστου Δήμα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου αποδείχθηκε στην πράξη πως εξελίχθηκε σε ένα επικίνδυνο νόμο, μέσω του οποίου αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 2.000 κρατούμενοι. Σημαντικός αριθμός εξ” αυτών με την αποφυλάκιση τους επέστρεψαν στο κοινό έγκλημα, με τα δεκάδες περιστατικά να καθιστούν αναγκαία την κατάργηση του εν λόγω νόμου.

Επιπλέον, η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και η επιχειρησιακή ανοχή σε φαινόμενα εκτεταμένης βίας που έχει επιβληθεί στην Ελληνική Αστυνομία, επιβάλουν το συντομότερο αποφάσεις ικανές να επαναφέρουν την τάξη και την ασφάλεια στη ζωή των πολιτών.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό συνεπώς, πως η ανάγκη για νέα, σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα είναι επιτακτική, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι ήδη υπάρχουσες συνθήκες κράτησης και ταυτόχρονα μέσω της αυστηροποίησης των ποινών να αποτραπεί η περαιτέρω ενίσχυσης της εγκληματικότητας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, επαναφέρω το αίτημα της κορινθιακής κοινωνίας για την ανέγερση σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη του Νομού Κορινθίας. Το αίτημα αποτελεί ώριμο καρπό διαβουλεύσεων των φορέων της περιοχής και ήδη έχουν προχωρήσει μια σειρά από ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2005 (πόρισμα Επιτροπής Καταλληλότητας, 26761/4-8-2005), είχε προταθεί γήπεδο έκτασης περίπου 90 στρ. στη θέση «Ράχη Φάβη» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κορινθίων (πρώην Δήμου Σαρωνικού). Κατόπιν, το Υπουργικό Συμβούλιο παραχώρησε στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) δημόσια δασική έκταση 74.585,60 τμ. ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Σαρωνικού παραχώρησε στο ΤΑΧΔΙΚ ένα μικρό κομμάτι ιδιοκτησίας μη δασικής έκτασης 17.093,13 τμ. στην ίδια θέση. Στη συνέχεια αποφασίστηκε, (Υπουργική απόφαση 82759/27-7-2006) η ανέγερση σωφρονιστικού καταστήματος στο σύνολο της παραχωρηθείσας έκτασης (74.585,60 τμ. και 17.093,13 τμ) σύμφωνα με το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της «Θέμιδος Κατασκευαστικής».

Παρ’ όλα αυτά, η υπογραφή των συμβολαίων του Δήμου Κορινθίων με το ΤΑΧΔΙΚ εκκρεμεί καθώς αναμένεται και η επικαιροποίηση γνωμάτευσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Παράρτημα Κορινθίας) για τη δυνατότητα παραχώρησης των τίτλων στο ΤΑΧΔΙΚ καθώς η παραχωρηθείσα έκταση ήταν ιδιωτική. Πέραν τούτου, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) έχουν «παγώσει» , με αποτέλεσμα η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος να έχει παραμείνει στάσιμη όλα αυτά τα χρόνια.

Η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη κρίνεται απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί αποσυμφόρηση των υπαρχόντων σωφρονιστικών καταστημάτων και να εξασφαλισθούν καλύτεροι όροι διαβίωσης για τους κρατούμενους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Παραμένει στις προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας;

2) Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης της γνωμάτευσης του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για τη δυνατότητα παραχώρησης των τίτλων στο ΤΑΧΔΙΚ;

3) Θα «ξεπαγώσουν» τα ΣΔΙΤ; Εάν όχι, τι εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν για την ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος;»

20171311 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημιουργία φυλακών Αγ.Ιωάννη Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad