Προσοχή στην εισαγωγή ελαιόδεντρων από Ιταλία - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Προσοχή στην εισαγωγή ελαιόδεντρων από Ιταλία


Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κρούσμα στην χώρα μας από το βακτήριο Xylella fastidiosa. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες στην «7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας», που διεξάγεται στη Λάρισα. Ωστόσο οι επιστήμονες στις ομιλίες τους στο συνέδριο εξέφρασαν τους «φόβους» τους για τις αθρόες εισαγωγές φυτών (ελιάς, καλλωπιστικών, αμπέλου κ.α.) από την Ιταλία στην χώρα μας. Όλοι εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για το αν μπορούν στην Ελλάδα να γίνονται επαρκείς φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι λόγω της έλλειψης προσωπικού των ελεγκτικών οργανισμών. Επίσης πολλοί Έλληνες εισαγωγείς εκφράζουν έντονα τις αντιρρήσεις τους για αυτούς τους ελέγχους επειδή, όπως υποστηρίζουν, είναι αντίθετοι στους κανόνες ενδοκοινοτικού εμπορίου της ΕΕ. Ακόμη υπάρχουν επιφυλάξεις από τους επιστήμονες της χώρας μας για όσα διαδίδουν οι Ιταλοί ότι έχουν «ανθεκτικές» στο βακτήριο ποικιλίες ελιάς, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες ελαιοπαραγωγοί να θέλουν να αγοράσουν αυτές τις ποικιλίες.

Ωστόσο οι επιστήμονες, μιλώντας στο συνέδριο, υποστήριξαν ότι μπορεί να εμφανίζονται σαν ανθεκτικές κάποιες ποικιλίες αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες αξιολόγησης. Για αυτό προτρέπουν τους παραγωγούς να προτιμούν να αγοράζουν ελληνικές ποικιλίες ελιάς, γιατί αυτές δεν έχουν μολυνθεί από την Xylella.

Επίσης τονίστηκε ότι ακόμη και ένα φυτό, το οποίο είναι ανθεκτικό και φαίνεται «υγιή», μπορεί να φέρει το παθογόνο στη χώρα μας. Για αυτό οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να ζητούν ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό.

ΠΗΓΗ:ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad