Σαρωτικές αλλαγές στον ΚΟΚ με το νέο νομοσχέδιο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Σαρωτικές αλλαγές στον ΚΟΚ με το νέο νομοσχέδιο


Το νέο νομοσχέδιο αλλάζει τις εισαγωγές καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων
Μειώνει όλα τα διοικητικά πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. και άλλα τα τριπλασιάζει ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη
Χαράτσι 30 ευρώ για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας
Τέλος οι «γουρούνες» από τους δρόμους
Τεράστιες αλλαγές και αυστηρότερες ποινές στον Κ.Ο.Κ έρχονται με το νομοσχέδιο – μαμούθ που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αναλυτικότερα, το νέο νομοσχέδιο αλλάζει τις εισαγωγές καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μειώνει όλα τα διοικητικά πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. και άλλα τα τριπλασιάζει ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη, θεσμοθετεί χαράτσι 30 ευρώ για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, αλλάζει τη χρήση στις γνωστές «γουρούνες» ενώ αλλαγές φέρνει στα Ταξί, στα ΚΤΕΛ, στα ΚΤΕΟ, στα Φορτηγά μέχρι και στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, καταργείται το δικαίωμα πληρωμής του μισού προστίμου εντός δέκα ημερών, αυστηροποιούνται τα διοικητικά πρόστιμα και έρχονται απευθείας αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος στις αντικοινωνικές παραβάσεις

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος ΚΟΚ προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε παραβάτη οδηγού.

Για τις παραβάσεις όπως η χρήση κινητού, η έλλειψη κράνους και ζώνης ασφαλείας, η στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία και η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης έρχονται τσουχτερά πρόστιμα που θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Πώς ταξινομούνται οι παραβάσεις του ΚΟΚ

Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες: Στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Η διαβάθμιση θα γίνει μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.

Από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια, εξαιρούνται σειρά από σοβαρές παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων, κ.λπ.

Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, για τα οποία θεσπίζονται μηχανισμοί ελέγχου.

Θεσπίζονται συγκεκριμένες βεβαιώσεις που πλέον θα παρέχονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Τέτοιες βεβαιώσεις είναι η έγκριση τύπου με την οποία ταξινομήθηκε ένα αυτοκίνητο, η ημερομηνία ταξινόμησης, η βεβαίωση από επίσημους αντιπροσώπους σχετικά με το ποιες ανακλήσεις έχουν γίνει, βεβαίωση του ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης κ.ά. Θα χρειάζεται ακόμη και υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή, που θα δηλώνει ότι έχει λάβει υπόψη του όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.

Τέλος οι «γουρούνες» από τους δρόμους

Ριζικές αλλαγές για τις «γουρούνες» επιφέρει το άρθρο 31 του νομοσχεδίου καθώς ορίζει πως οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς αλλά επιτρέπεται να τις διασχίζουν κάθετα.

Παράλληλα το άρθρο 31 ξεκαθαρίζει πως αν εκμισθωθεί «γουρούνα» σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στο μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει άδεια οδήγησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της «γουρούνας».

Τι αλλάζει στην εισαγωγή αυτοκινήτων

Aπαγορευτικές αναμένεται να γίνουν οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σύμφωνα με τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΜΕ και ειδικότερα το άρθρο 46.

Βαριά πρόστιμα επίσης προβλέπονται σε περίπτωση που διαπιστωθούν πλαστά Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης ή άλλα έγγραφα των καινούριων αυτοκινήτων. Η συγκεκριμένη διάταξη «φωτογραφίζει» την περίπτωση του σκανδάλου του ομίλου VW.

ΠΗΓΗ:altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad