Ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εξαγωγής οίνων θεσπίζει η Κοµισιόν - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εξαγωγής οίνων θεσπίζει η Κοµισιόν



Δύο νέους κανονισµούς θέτει σε εφαρµογή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µε σκοπό να ελέγχει τις «κινήσεις» των οινικών προϊόντων, να πιστοποιούνται η προέλευση και τα χαρακτηριστικά τους και να διασφαλιστεί ότι έχουν διενεργηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποφευχθούν, αλλά και να αντιµετωπιστούν φαινόµενα απάτης.

Ο λόγος για τους κανονισµούς 2018/274 και 2018/273 της Επιτροπής, που απλοποιούν την ιχνηλασιµότητα και την ταυτοποίηση οίνων. Αυτά τα νέα εργαλεία θα εφαρµοστούν σε επίπεδο κρατών-µελών, αλλά προϋποθέτουν και σηµαντική διασυνοριακή συνεργασία µεταξύ των χωρών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κοµισιόν, το αποκαλούµενο και «συνοδευτικό έγγραφο» είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που ενισχύεται από τους νέους κανονισµούς, που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την ιχνηλασιµότητα των κρασιών. Το συνοδευτικό έγγραφο ισχύει εδώ και δεκαετίες και αρχικά έπρεπε να θεωρηθεί από τον γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της εκάστοτε Νοµαρχίας. Ωστόσο, από τότε που επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί, αντικαταστάθηκε η θεώρηση γεωπόνου µε την παρέµβαση του τελωνείου.

Με βάση το άρθρο 147 παράγραφος 1 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα αµπελοοινικά προϊόντα µπορούν να κυκλοφορούν στην ΕΕ µόνο αν συνοδεύονται από επίσηµα εγκεκριµένο συνοδευτικό έγγραφο. Τα συνοδευτικά έγγραφα µπορούν, επίσης, να χρησιµεύσουν στην πιστοποίηση ορισµένων χαρακτηριστικών τους, όπως το έτος συγκοµιδής, τις οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου και την ΠΟΠ ή ΠΓΕ ιδιότητά τους.

Ακόµα µία καινοτοµία των κανονισµών αποτελεί η εισαγωγή πιστοποιητικού εξαγωγής. Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό πολλαπλών χρήσεων, το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως πιστοποιητικό προέλευσης, υγείας και αυθεντικότητας. Θα χρησιµοποιείται π.χ. για την ανταλλαγή συγκεκριµένων πληροφοριών σχετικά µε το κρασί, όπως η καταχώρισή του ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, το έτος συγκοµιδής ή την ποικιλία αµπέλου, ενώ θα συµπεριλαµβάνει και το συνοδευτικό έγγραφο.

Σε ισχύ αναθεωρημένοι κανόνες για αλκοολούχα ποτά

Από το Φεβρουάριο του 2018 τέθηκαν σε εφαρμογή και νέοι κανόνες για μεγαλύτερη διαύγεια όσον αφορά τη σήμανση και τις μεθόδους παραγωγής των οινοπνευματωδών ποτών. Η πρώτη τροποποίηση θεσπίζει μια νέα κατηγορία ποτών – «μηλίτης και απιδήτης» – εκτός από τις δύο χωριστές κατηγορίες «αποστάγματος μηλίτη» και «αποστάγματος αχλαδιών», που αποστάζονται αποκλειστικά από μηλίτη μήλου και απιδήτη με βάση το αχλάδι αντίστοιχα. Η δεύτερη αλλαγή αφορά την κατηγορία «οινοπνευματώδη ποτά» και αναγνωρίζει την ευρέως διαδεδομένη πρακτική της προσθήκης επιθημάτων στα ονόματα των φρούτων σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες που ουσιαστικά περιγράφουν το ίδιο προϊόν (πχ. ποτό δαμάσκηνου).

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad