Καλαμάτα:Πάνω από 1000 σαΐτες και 2500 θεατές στον σαϊτοπόλεμο! - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Καλαμάτα:Πάνω από 1000 σαΐτες και 2500 θεατές στον σαϊτοπόλεμο!


Εντυπωσιακός και συναρπαστικός ο σαϊτοπόλεμος για μία ακόμα χρονιά. Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο τις μέρες του Πάσχα στην Καλαμάτα.

Φέτος οι 120 σαϊτομάχοι από 9 μπουλούκια έριξαν πάνω από 1000 σαϊτες. Οι θεατές ξεπέρασαν τους 2500.

Τα μπουλούκια, όπως εμφανίστηκαν:

Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές με καπετάνιο τον Τάκη Παντελόπουλο.
Κούγκι με καπετάνιο τον Χρήστο Σαμιώτη.
Επίλεκτοι με καπετάνιο τον Παντελή Ζησιμάτο.
Αγία Λαύρα με καπετάνιους τους Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκο.
Το μπουλούκι της Φυτειάς με καπετάνιους τους Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου.
Νικηταράς με καπετάνιο τον Δημήτρη Νίκα & Γιάννη Βαρελά.
Παραδοσιακή Φυτειά με καπετάνιο τον Παύλο Κρεμμύδα.
Κρυφό Σχολειό με καπετάνιους τους Κυριάκο και Σπύρο Ζησιμάτο.
Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη με καπετάνιους τους Κώστα & Κώστα Σωτηράκο-Μπάρμπα & Ανιψιό.

Το έθιμο είναι ριζωμένο βαθιά στην πόλη της Καλαμάτας εδώ και δεκαετίες. Τα μπουλούκια βρίσκονται στις λαϊκές συνοικίες και κρατάνε άσβηστη τη φλόγα του εθίμου με επιμονή και μεράκι. Στο μπουλούκι όλα μοιράζονται. Ο κόπος, τα έξοδα, οι δυσκολίες αλλά και οι δυνατές στιγμές. Και η πιο δυνατή στιγμή είναι ο σαϊτοπόλεμος κάθε Πάσχα.

Όλο το μπουλούκι παρατάσσεται και σχηματίζει ένα κύκλο. Οι σαϊτες ανάβουν όλες ταυτόχρονα με το σύνθημα του καπετάνιου. Απανωτές λάμψεις και εκκωφαντικός ήχος. Για να ξορκίσουν το κακό και μέσα στον κύκλο του μπουλουκιού να μείνει μόνο το καλό.

Ο Σύλλογος Σαϊτολόγων με την συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας κάθε χρόνο φροντίζουν ώστε να διεξάγεται το έθιμο με απόλυτη ασφάλεια και με σεβασμό στην πολύχρονη παράδοσή του.  Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Μπασακίδης δήλωσε στην ΕΡΤ: «Για μία ακόμα χρονιά οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους σαϊτομάχους, τους εθελοντές και τους ανθρώπους του δήμου  για την άψογη διεξαγωγή του εθίμου. Όλα πήγαν απροβλημάτιστα και ο κόσμος χάρηκε και απόλαυσε αυτό το σπάνιο θέαμα. Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά και του χρόνου να ανταμώσουμε πάλι».

Ο σαϊτοπόλεμος αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στην Καλαμάτα, καθιστώντας την πόλη έναν από τους δημοφιλέστερους Πασχαλιάτικους Προορισμούς.

Για μία ακόμα χρονιά οι σαϊτομάχοι χάρισαν σε όλους μας εντυπωσιακές στιγμές χορεύοντας το ζεϊμπέκικο της φωτιάς. Όλοι τους αντάλλαξαν ευχές για το καλό αντάμωμα το επόμενο το Πάσχα.





ΠΗΓΗ:ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad