Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης» στην τοπική αυτοδιοίκηση - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης» στην τοπική αυτοδιοίκηση


Το όνομα του "Κλεισθένη" (μεταρρυθμιστής της αρχαίας Αθήνας του 6ου π.χ αιώνα) αντί του τωρινού "Καλλικράτη" (ένας από τους δύο αρχιτέκτονες του Παρθενώνα) αποκτά η μεταρρύθμιση που επιδιώκει το υπουργείο Εσωτερικών στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης με προεξάρχουσα αλλαγή την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην ψήφιση και εκλογή των αιρετών αρχόντων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δέχεται ήδη τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις και το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει είναι οι εξής.

Καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι οι έδρες θα κατανέμονται στους δημοτικούς η περιφερειακούς συνδυασμούς ανάλογα με τα αποτελέσματα του α' γύρου των εκλογών. Για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη θα απαιτείται ποσοστό 50% συν 1 είτε από τον πρώτο είτε από τον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.
Αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές (θα γίνονται στο εξής ανά 4 χρόνια) από αυτές των ευρωεκλογών που γίνονται κάθε 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019 και οι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και λοιποί αιρετοί θα αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2020. Οσον αφορά τις ευρωεκλογές αυτές θα διεξαχθούν κανονικά στις 26 Μαΐου του 2019.
Οι δήμοι χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (νησιωτικοί, ορεινοί, αγροτικοί, αστικοί ) και χρηματοδοτούνται με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες τους.
Τα δημοτικά τέλη θα χρεώνονται ανάλογα με τις χρήσεις των ακινήτων..
Θεσπίζεται ελεγκτής νομιμότητας (αποτελούμενος από νομικούς) για τον έλεγχο των πεπραγμένων των δήμων.
Οι δήμοι θα μπορούν να ιδρύουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (π.χ για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά για την κάλυψη των τοπικών αναγκών )
Ο τομέας του πρασίνου μεταφέρεται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

ΠΗΓΗ:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad