Νεμέα:Το σαλιγκαράκι που έγινε σαλίγκαρος - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Νεμέα:Το σαλιγκαράκι που έγινε σαλίγκαρος


Το σαλιγκαράκι του λογοτύπου συμβολίζει μια αντίληψη για αργή και σταθερή πορεία ανάπτυξης για το παλαιότερο σε λειτουργία οινοποιείο της Νεμέας
Το σαλιγκαράκι είναι πανταχού παρών. Στις ετικέτες στα μπουκάλια των κρασιών, στο site του οινοποιείου, στους λογαριασμούς των social media…

Το σαλιγκαράκι κάτι συμβολίζει … και αυτό που συμβολίζει είναι μια αντίληψη, μια ξεχωριστή προσέγγιση για την ζωή αλλά και για την επιχειρηματική δράση: Την αργή και σταθερή πορεία του μέχρι την καταξίωση (χρυσό βραβείο Decanter 2018 με 95/100 στο Κτήμα 2016).

Ο λόγος για το οινοποιείο Μητραβέλα που είναι το παλαιότερο οινοποιείο στη Νεμέα αφού μετρά πάνω από έναν αιώνα ιστορία. Και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται καθώς στην ιδιοκτησία της οικογένειας, και συγκεκριμένα της προγιαγιάς Μητραβέλενας, υπάρχουν καταγεγραμμένα αμπελοτεμάχια στον τότε Άγιο Γεώργιο, σημερινή Νεμέα σε έγγραφα καταγραφής Εθνικών κτημάτων της διοίκησης Καποδίστρια της 10ης Οκτωβρίου 1828.



Μεταγενέστερα τα 3 αδέρφια Μητραβέλα ιδρύουν το οινοποιείο στο κέντρο της πόλης το 1913. Το 1945 ο Ανδρέας Μητραβέλας ανέλαβε την επιχείρηση και σταδιακά αύξησε την ετήσια παραγωγή μέχρι το 2003. Τότε ο γιός του Κωνσταντίνος αποφάσισε να επωφεληθεί από την μακροχρόνια εμπειρία του πατέρα του αλλά και τη δική του στην καλλιέργεια του αμπέλου, και σε συνδυασμό με τις εκσυγχρονισμένες οινολογικές τεχνικές και τον καινούργιο εξοπλισμό.

Την ίδια εποχή, δημιουργεί το πρωτοποριακό τότε "Κόκκινο σε Μαύρο" που πρόκειται για την 1η Νεμέα δεξαμενής που κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά και το "Κτήμα Μητραβέλα" απο αμπέλια άνω των 40 ετών με 6μηνη παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Αργότερα η συλλογή εμπλουτίζεται απο ενα λευκό κρασί το "Λευκό σε Γκρί", από σταφύλια 100% Μοσχοφίλερο της ζώνης ΠΟΠ Μαντινεία και απο το φρέσκο "Μητραβέλας Ροζέ" επίσης Αγιωργίτικο με σύντομη εκχύλιση. Ένα ultra premium κρασί, Το “Παλαιά Αμπελοτόπια” από δύο πολύ παλιά αμπελοτεμάχια (άνω των 55 ετών) θα αποτελέσει ενα κρασί ορόσημο και θα ολοκληρώσει τη συλλογή. Το Κτήμα Μητραβέλα εξειδικεύεται στην Νεμέα ( #PureNemea ), κατά συνέπεια εστιάζει στην καλλιέργεια και οινοποίηση της ποικιλίας Αγιωργίτικο, έχοντας σαν στόχο να δείξει όλες τις δυνατές εκφάνσεις της.


Το σύνολο των αμπελώνων βρίσκονται γύρω από την περιοχή της Νεμέας, κυρίως στις πλαγιές λόφων από μια ιδιόκτητη έκταση 80 στρεμμάτων αλλά και από μακροχρόνια συμβόλαια σε συνεργαζόμενους αμπελουργούς στα οποία ελαχιστοποιούνται οι στρεμματικές αποδόσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ποιότητα.

Τα κρασιά έχουν διακριθεί σε αναγνωρισμένες γευσιγνωσίες και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ το οινοποιείο εκτός από την Ελληνική αγορά, έχει και εξαγωγική δραστηριότητα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Κύπρο, Γερμανία κ.α. και διαρκώς επεκτείνεται.

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου δεν είναι επισήμως επισκέψιμες, βεβαίως ένα επενδυτικό σχέδιο ανάπλασης και κατασκευής ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου είναι στα άμεσα πλάνα του κτήματος με προσεχώς αναμενόμενο κρατικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το ολοκαίνουργιο οικογενειακό Οινοποιείο θα είναι ίσως το μοναδικό επισκέψιμο οινοποιείο εντός της πόλης της Νεμέας.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad