Δημιουργία δομών πρόληψης για την άνοια σε δήμους - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Δημιουργία δομών πρόληψης για την άνοια σε δήμους


Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την άνοια και την πρόληψή της θα δημιουργηθούν σε δήμους της Ελλάδας, με αξιοποίηση δομών που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Δημοτικά Ιατρεία), αλλά και ανθρώπινου δυναμικού (επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας των ΟΤΑ), από τον Οκτώβριο του 2018.

Το πρόγραμμα «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια. Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον πρόεδρο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων & της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου, και την πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ Παρασκευή Σακκά, στο Κέντρο Ημέρας Alzheimer Αμαρουσίου.

Όπως ειπώθηκε, στόχοι του προγράμματος, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019, είναι:

Η εφαρμογή καινοτόμου μοντέλου παροχής υπηρεσιών για την άνοια, αντίστοιχο με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τις μη καλυπτόμενες ανάγκες ανά γεωγραφική περιοχή.
Η δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια, με αξιοποίηση δομών που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Δημ. Ιατρεία) αλλά και ανθρώπινου δυναμικού (επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας των ΟΤΑ), εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση του κόστους και άμεση πρόσβαση στην ομάδα στόχο.

Η πρώτη φάση του προγράμματος στην οποία συμμετέχουν 133 επαγγελματίες υγείας από 55 Δήμους από όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει:

Σύγχρονη  εκπαίδευση με υποστήριξη από τη CMT Prooptiki και αξιοποίηση της πλατφόρμας Blackboard Collaborate (https://www.blackboard.com/online-collaborative-learning/blackboard-coll...) με 8 διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές που θα καλύπτουν τα θέματα σχετικά με την άνοια.
Ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες γνώσεις για τη διαχείριση της άνοιας στην κοινότητα.
30 ώρες πρακτική άσκηση στα Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια των Εταιριών Αλτσχάιμερ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Τον Οκτώβριο του 2018 οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας των δήμων-μελών του Δικτύου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών μέσα στις υπάρχουσες δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας των δήμων που ανήκουν, με τη βοήθεια και την εποπτεία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ Παρασκευή Σακκά δήλωσε: «Η ίδρυση δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας - ΕΔΔΥΠΠΥ είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια στη χώρα μας. Σε μία κοινότητα φιλική προς την άνοια, τα άτομα με άνοια έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και νιώθουν ενσωματωμένοι, με δυνατότητα συμμετοχής, επιλογής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους. Μία κοινότητα φιλική προς την άνοια αποτελείται από μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, μέσα συγκοινωνίας, δημόσιους χώρους που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια. Σε μια κοινότητα φιλική προς την άνοια, μειώνονται σημαντικά τα κόστη φροντίδας των πασχόντων και η επιδίωξη δημιουργίας τέτοιων κοινοτήτων  θα πρέπει να ενταχθεί στο κέντρο του στρατηγικού σχεδιασμού για αποτελεσματική και συνεχόμενη  κάλυψη των αναγκών περίθαλψης και φροντίδας στην άνοια».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημιουργίας κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια, είπε μεταξύ άλλων: «Στη χώρα μας έχουμε μάθει να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία μιας νόσου, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε εποικοδομητικά να προλάβουμε την εκδήλωση των ασθενειών με τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο. Έτσι και στην νόσο Αλτσχάιμερ, ως σύγχρονη επιδημία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να παρέχουμε τα μέσα αυτά που θα προστατεύσουν τους πολίτες από την ασθένεια, θα ανακουφίσουν τους πάσχοντες και τους φροντιστές αυτών και θα μειώσουν το μείζον κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα που δημιουργείται. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε κοντά στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, έχοντας ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση υψηλής  ποιότητας ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συνεπώς, συμπράττουμε ως φορείς με την κατάλληλη επιστημονική και έγκυρη καθοδήγηση παρέχοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλο ένα σημαντικό εργαλείο υπέρ της προαγωγής υγείας των δημοτών».

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία  της CMT Προοπτική.

ΠΗΓΗ:athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad