Αυτοί είναι οι τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να μη φοβάται το σκοτάδι - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Αυτοί είναι οι τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να μη φοβάται το σκοτάδι


«Μαμά, φοβάμαι! Μην κλείσεις το φως!» ή «Μαμά, θέλω να κοιμηθώ μαζί σας» είναι κάποιες από τις φράσεις που λίγο πολύ, όλες οι μαμάδες έχουμε ακούσει από τα παιδιά μας. Ο φόβος για το σκοτάδι είναι μια τυπική φοβία που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα παιδιά, όταν είναι μικρά. Πολλές αναρωτιόμαστε, πώς γίνεται κάποτε να κοιμούνταν τόσο ήσυχα στο σκοτάδι και τώρα να φοβούνται; Υπάρχει εξήγηση και είναι πολύ απλή. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο αναπτύσσεται και η φαντασία τους, το ίδιο και οι φοβίες τους.

Έχει μεγάλη σημασία για κάθε γονιό να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, αν δηλαδή το παιδί φοβάται πολύ ή λίγο, έτσι ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να το βοηθήσει.

Εκτός από το αυτονόητο, να προσπαθήσει να συζητήσει με το παιδί βάσει λογικής τι φοβάται, υπάρχουν και άλλοι τρόποι πιο πρακτικοί που σίγουρα είναι και πιο αποτελεσματικοί.

Δείτε μερικούς παρακάτω:

Φωτάκια νυκτός

Για να καθησυχάσετε λιγάκι το φόβο των παιδιών χρησιμοποιήστε μικρά λαμπάκια φωτισμού στο παιδικό δωμάτιο. Καλό θα ήταν να τα τοποθετήσετε δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού έτσι ώστε να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά.

Θέατρο σκιών

Ένας τρόπος να συνηθίσουν τα παιδιά στο σκοτάδι είναι να παίξετε το παιχνίδι με τις σκιές. Πριν κοιμηθεί, καθίστε μαζί του στο κρεβάτι και δείξτε του πώς μπορεί να χρησιμοποιεί τα χέρια του, ώστε να φτιάχνει διάφορα σχήματα και ζωάκια στους τοίχους. Μαθαίνοντας να ελέγχει τις σκιές παύει να τις φοβάται!

Μετρώντας… αντίστροφα

Την ώρα του ύπνου, κλείστε τα φώτα και κρατήστε το χέρι του παιδιού, μιλώντας του χαμηλόφωνα για πράγματα που του αρέσουν. Μόλις νιώσει κάποια άνεση στο σκοτάδι ζητήστε του να κλείσει τα μάτια του και να μετρήσει αντίστροφα από το 10 έως το 0. Μπορείτε να το κάνετε μαζί. Όταν τελειώσετε το μέτρημα, ανοίξτε τα μάτια σας και με χαρά επισημάνετε ότι δεν είναι τόσο σκοτεινά όσο στην αρχή. Τα μάτια προσαρμόζονται στο σκοτάδι μετά από λίγα λεπτά, οπότε με αυτό το τρικ μπορείτε να το καθησυχάσετε.

Χρήστε ιππότη το αγαπημένο του παιχνίδι

Αυτό που χρειάζονται όλα τα παιδιά όταν νιώθουν κίνδυνο ή φόβο είναι η αίσθηση της ασφάλειας, γι’αυτό και όταν φοβούνται ζητούν να κοιμηθούν στο κρεβάτι σας. Βρείτε ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι και τοποθετήστε το στο κομοδίνο ή κάπου κοντά στο παιδί. Τονίστε του πόσο τυχερός είναι που έχει έναν τόσο καλό φρουρό να τον προσέχει και χαρίστε του μια αγκαλιά.

Διακόσμηση που φωτίζει

Αν τα φωτάκια νυκτός δεν είναι αρκετά για να κάνουν το παιδί να νιώσει ασφάλεια, δοκιμάστε να διακοσμήσετε κάποιους τοίχους του δωματίου με αυτοκόλλητα που λάμπουν. Για παράδειγμα μπορείτε να διακοσμήσετε τον τοίχο με πλανήτες. Έτσι ώστε πριν κοιμηθεί θα μπορεί να επικεντρώνει το βλέμμα και την προσοχή του σε όμορφες εικόνες.

Παιχνίδι-φακός

Μια μέθοδος αρκετά αποτελεσματική για την καταπολέμηση αυτής της φοβίας είναι η αγορά ενός φακού σε μορφή παιχνιδιού. Έχει μεγάλη σημασία για ένα παιδί να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο μιας κατάστασης. Δίνοντας του ένα φακό είναι σαν να του δίνετε ένα «όπλο» για να αντιμετωπίσει τους φόβους του.

Τερατοκτόνο

Εάν το παιδί έχει εκφράσει φόβους, για σκιές που το παρακολουθούν ή τερατάκια που υπάρχουν στο δωμάτιο το κόλπο είναι απλό. Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι με νερό και αλλάξτε το αυτοκόλλητο της συσκευασίας με ένα που απεικονίζει ένα τέρας που εξοντώνεται. Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και να τις εκτυπώσετε ή να φτιάξετε μια ζωγραφιά μαζί με το παιδί.

Πηγή: mama365.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad