Ακόμα ψάχνουν για πορτοκάλια στην Σπάρτη - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Ακόμα ψάχνουν για πορτοκάλια στην Σπάρτη


Σημαντικά μειωμένη είναι η παραγωγή πορτοκαλιών στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, καθώς όλο και περισσότεροι είτε έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειές τους είτε τις έχουν αντικαταστήσει με άλλες. Η κατάσταση έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, ωστόσο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ» συνεχίζει τη δυναμική του πορεία, χάρη στα προϊόντα που παράγει.
Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Δημάκος, «αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σημαντική μείωση της διάθεσης πορτοκαλιών για χυμοποίηση. Τώρα έχουμε πέσει στους 5.000 τόνους, ενώ παλαιότερα είχαμε υπερδιπλάσια ποσότητα. Τα κτήματα είναι εγκαταλειμμένα σε ποσοστό 60%-70%, με αποτέλεσμα να ζητάμε πορτοκάλια από άλλες περιοχές. Το πρόβλημα αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο περισσότερο. Η ζήτηση είναι τεράστια, αλλά όταν λείπει η βασική πρώτη ύλη δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα».

Αλλαγές
Από την πλευρά του, ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Θεοφάνης Λάζαρης, σημειώνει ότι «ο συνεταιρισμός παρουσιάζει συνεχώς αύξηση στην εσωτερική αγορά. Ήδη, έχουμε κάνει μία αύξηση στον κύκλο εργασιών μας. Από εκεί και πέρα, ο μεγάλος στόχος μας είναι να βρούμε διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού και πάνω σε αυτόν τον στόχο συντονίζουμε όλες τις κινήσεις μας».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με μηχανολογικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Στην περιοχή της Σπάρτης έχουν εγκαταλειφθεί αρκετοί πορτοκαλεώνες ή έχουν μετατραπεί σε ελαιώνες. Η έλλειψη πορτοκαλιών στην περιοχή, όπως εξηγεί ο Φάνης Λάζαρης, είναι αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων, όπως «η αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση. Άλλος ένας παράγοντας ήταν οι χαμηλές τιμές του συμπυκνωμένου χυμού στον κόσμο που επηρέασαν τις τιμές πληρωμής του παραγωγού. Τα τελευταία χρόνια, είχαμε επίσης σημαντικές ζημιές λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να υπάρξει εγκατάλειψη κτημάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός απασχολεί 70 άτομα σε κανονικές περιόδους που αυξάνονται σε περιόδους αιχμής.



ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad