Ο Δενδροκομικός Σταθμός Ξυλοκάστρου κλείνει 90 χρόνια προσφοράς - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Δενδροκομικός Σταθμός Ξυλοκάστρου κλείνει 90 χρόνια προσφοράς


Μακρά είναι η ιστορία προσφοράς του Δενδροκομικού Σταθμού Ξυλοκάστρου στους παραγωγούς. Μία πορεία που ξεκίνησε το 1928 αρχικά με ένα κτήμα στο Βέλο, δωρεά που είχε γίνει από τους ΑΧΕΠΑ, ενώ το δεύτερο κτήμα στο Ξυλόκαστρο ήρθε αργότερα και μαζί με το πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, Αλεξία Παναγιώτου, «η καλλιεργούμενη έκταση είναι περίπου 80 στρέμματα, αλλά το κέντρο βάρους για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού για τα εσπεριδοειδή είναι στο Ξυλόκαστρο». Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια έχει δοθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο, σε κάθε σημείο της Ελλάδας, πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

«Οι μεγάλοι παραγωγοί δείχνουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τις πιστοποιήσεις και την ποιότητα των εσπεριδοειδών, αφού γνωρίζουν ότι είναι μονόδρομος για τις εξαγωγές», τονίζει η κα Παναγιώτου και προσθέτει: «Στους μικρούς παραγωγούς, ωστόσο, δεν παρατηρείται το ίδιο ενδιαφέρον. Αν, μάλιστα, τους ελέγξουμε γι’ αυτά που τους δώσαμε, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα βρούμε στην κατάσταση που πρέπει».

Μετά την εμφάνιση του καταστροφικού ιού της Τριστέτσας, η παραγωγική δράση τέτοιων κέντρων κρίθηκε αναγκαία όχι μόνο για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα σε άλλες περιοχές, αλλά και για να παραχθούν εσπεριδοειδή υψηλών προδιαγραφών που θα υπηρετούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εξαγωγών.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad