Ανοίγουν οι αγορές για την ελιά τι ισχύει για την Κορινθία - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ανοίγουν οι αγορές για την ελιά τι ισχύει για την Κορινθία


Σημαντική μείωση αναμένεται να σημειώσει η φετινή συγκομιδή βρώσιμης ελιάς, σε σύγκριση με την περσινή παραγωγή, όπως αποκαλύπτει το αναλυτικό ρεπορτάζ της «ΥΧ» στις παραγωγικές περιφέρειες της χώρας. Το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις αρκετά δυσοίωνες για τη φετινή παραγωγή του σημαντικού αυτού εξαγωγικού μας προϊόντος, ενώ η αυξημένη υγρασία και η πρωιμότητα ευνόησαν την εξάπλωση του δάκου, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς και για την ποιότητα των καρπών.


Αντίθετα, αυξημένες εκτιμούν οι παραγωγοί ότι θα είναι οι τιμές για τις σημαντικότερες ποικιλίες, εν αναμονή και του επίσημου τιμοκαταλόγου, λόγω των προβλέψεων για μειωμένες ποσότητες. Το ενδεχόμενο της αύξησης των τιμών μπορεί να χαροποιεί τους παραγωγούς, ωστόσο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος εξαγωγικής καθίζησης, αν επιβεβαιωθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων της χώρας.




ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στους 18.000 τόνους ανήλθε πέρυσι η παραγωγή ελιάς Καλαμών στη Λακωνία, σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε η καλύτερη των τελευταίων 20 ετών, όπως δήλωσε ο Απόστολος Μαυρίδης, επόπτης δακοκτονίας. Παρά τα προβλήματα του καιρού και των μεγάλων δακοπληθυσμών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, στα περσινά επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η φετινή παραγωγή. Σταθερή, λόγω της μεγάλης προσπάθειας δακοκτονίας, αναμένεται και η ποιότητα των καρπών.

Δεύτερη καλή χρονιά αναμένεται και για την Τριφυλία, καθώς στους περσινούς 800 τόνους εκτιμάται ότι θα κινηθεί και φέτος η παραγωγή. «Οι συνθήκες για την καλλιέργεια ήταν ευνοϊκές, ευνόησαν όμως και τον δάκο», παρατήρησε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Η αυξημένη υγρασία και η μεγάλη δακοπροσβολή οδηγούν στη συγκρατημένη εκτίμηση των 400 τόνων, σε ό,τι αφορά την παραγωγή βρώσιμης ελιάς Αργολίδας. «Παρόλο που οι ξερικές ελιές του Αχλαδόκαμπου δίνουν περισσότερο φέτος, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πάνω από τα περσινά επίπεδα», δήλωσε ο Δημήτρης Μπουσδρής από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας.

Τους 3.000 τόνους αναμένουν ότι θα αγγίξει η παραγωγή στη Μεσσηνία, μειωμένη κατά 500 τόνους από πέρυσι. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Ιωάννη Κυριακόπουλο, «οι εκτιμώμενες ποσότητες μπορεί να αλλάξουν στο προσεχές κρίσιμο διάστημα για μυκητολογικές ασθένειες και εντομολογικές προσβολές».

Μειωμένη εκτιμάται η έτσι κι αλλιώς μικρή παραγωγή στην Κόρινθο, καθώς από τους 50 τόνους της περσινής παραγωγής φέτος οι παραγόμενες ποσότητες αναμένεται να ανέλθουν μόλις στους 20 τόνους. Η εκτεταμένη ακαρπία, λόγω της ξηρής άνοιξης, οι καλοκαιρινές βροχές, που είχαν ως αποτέλεσμα όσες ελιές δεν είχαν καρποδέσει να πέσουν κάτω, αλλά και η μεγάλη δακοπροσβολή, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλαντζή, γεωπόνο και επόπτη δακοκτονίας, δεν αφήνουν περιθώρια για μεγαλύτερες εκτιμήσεις. Παράλληλα, λόγω της μεγάλης προσβολής από τον δάκο, αναμένεται υποβαθμισμένη ποιότητα.

 ΤΙΜΕΣ

Με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε αναμονή για την ανακοίνωση των τιμών από εμπόρους και μεταποιητές, αισιόδοξοι για άνοδο των τιμών εμφανίζονται οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, λόγω της ιδιαίτερα μειωμένης φετινής παραγωγής. Μέχρι στιγμής, δύο μεταποιητές έδωσαν τιμές για τις ελιές εσοδείας 2018-2019. Στο 1,30 ευρώ για την α΄ ποιότητα έως 110 κομμάτια και στα 60 λεπτά για την τελευταία κατηγορία είναι οι τιμές του πρώτου, για να ακολουθήσει μία ενισχυμένη πρόταση από τον δεύτερο, κατά τον οποίο η α΄ ποιότητα ανέρχεται στο 1,40 ευρώ και η τελευταία στα 65 λεπτά, με πληρωμή 50% κατά την παράδοση και εξόφληση τα Χριστούγεννα.

Βέβαια, ελαιοκαλλιεργητές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές δεν μπορούν να καλυφθούν, όπως αναφέρουν, ακόμη και από αυτή την άνοδο της τιμής. Σύμφωνα με τον Παύλο Γιαλαγκολίδη, πρόεδρο του ΑΣ Φλογητών, «ακόμη και τα 2 ευρώ να φτάσει η τιμή της ελιάς, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής φέτος, που μπορεί να αγγίξει και το 70%, τα έξοδα της καλλιέργειας δεν βγαίνουν».

Άνοδο των τιμών, λόγω της μειωμένης παραγωγής, προβλέπουν και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου σημαντικό πλήγμα δέχθηκε φέτος η παραγωγή πράσινης ελιάς από τις χαλαζοπτώσεις και τη δακοπροσβολή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Καινούριου, Περικλή Παπασάικα, «η μείωση της παραγωγής θα προκαλέσει αύξηση των τιμών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1,20 ευρώ/ κιλό, με τις βιολογικές να αγοράζονται με επιπλέον 30 λεπτά/κιλό εν αναμονή βέβαια και της ανακοίνωσης του επίσημου αναλυτικού τιμοκαταλόγου». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΣ Καινούριου τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς, έχοντας συγκεντρώσει περί τους 400 τόνους πράσινων ελιών, με τιμές από 34 λεπτά έως 1,10 ευρώ/κιλό αναλόγως του τεμαχισμού κατά την περσινή χρονιά.

Στη Στερεά Ελλάδα, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το παράδοξο των χαμηλών τιμών για τα μειωμένα περσινά αποθέματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή της πράσινης ελιάς για την κατηγορία των 200 τεμαχίων/κιλό προσεγγίζει τα 70 λεπτά, έναντι των 60 λεπτών που ήταν πέρυσι. Αντίστοιχα, κατά 10 λεπτά πάνω από το 1,30 ευρώ της περσινής περιόδου, εκτιμούν και την κατηγορία των 110 τεμαχίων/κιλό. Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Καλαμών, με αυξημένη την παρουσία του δάκου.

Πάνω από το 1 ευρώ θα κινηθεί η ελιά «Χαλκιδικής-τύπου μαμούθ», όπως εκτιμούν οι ελαιοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας, ενώ οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή σε όλη τη χώρα δημιουργούν προσδοκίες στη Μεσσηνία για τιμή που θα ξεπερνά το περσινό 1,5 ευρώ.

Τις πληροφορίες τις πήραμε απο το ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad