Εξαπλώνονται οι νέες ποικιλίες πορτοκαλιού - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Εξαπλώνονται οι νέες ποικιλίες πορτοκαλιού


Xωρίς αξεπέραστα προβλήματα εξελίσσεται μέχρι τώρα η καλλιεργητική περίοδος στις κύριες περιοχές καλλιέργειας πορτοκαλιού. Έτσι, με εξαίρεση το Μεσολόγγι, όπου οι βροχοπτώσεις την περίοδο της ανθοφορίας έπληξαν τις αποδόσεις, οι παραγωγοί περιμένουν καλούς όγκους και ποιότητες. Μικρότερη μείωση, 15%-20%, περιμένουν στην Άρτα. Χαρακτηριστική είναι η τάση για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας με στροφή προς νέες ποικιλίες, πιο όψιμες, όπως τα Navel Late και τα Lane Late.

Προς μια καλή σεζόν βαίνει η Αργολίδα
«Ο καιρός δεν μας έχει δημιουργήσει προβλήματα. Είχαμε πολλές βροχές, χωρίς καταστροφές, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πορτοκαλιού. Εάν συνεχίσει έτσι, θα έχουμε καλή παραγωγή και σε επίπεδο όγκων και σε επίπεδο ποιότητας, δεδομένου ότι και οι παραγωγοί έχουν καλλιεργήσει καλύτερα φέτος». Αυτό είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας-ΡΕΑ, Σπύρος Αντωνόπουλος, μεταφέροντας στην «ΥΧ» την εκτίμησή του για τη νέα σεζόν όσον αφορά την περιοχή της Αργολίδας, επισημαίνοντας πως «τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντα, υποδηλώνουν ότι πάμε για μια καλή και ποιοτική σεζόν».

Στην Αργολίδα επικρατούν οι πρώιμες Ναβαλίνες, από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη και τα πιο όψιμα Navel, η συγκομιδή των οποίων ξεκινάει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και φτάνει μέχρι τον Μάρτιο. Ο κ. Αντωνόπουλος έκανε λόγο για τάση μείωσης της καλλιέργειας στον νομό, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού, της τριστέτσας, αλλά και των γερασμένων φυτειών, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων υπολογίζεται στα 60 χρόνια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η σταδιακή αντικατάσταση των δέντρων με νέα, πράγμα το οποίο χρειάζεται κίνητρα. «Δεν εννοώ απαραίτητα τη χρηματοδότηση από την πολιτεία. Με κίνητρο ισοδυναμεί το να λυθούν προβλήματα, όπως να μας διευκολύνει με το αρδευτικό και να πάψει να αποτελεί το ρεύμα το μεγαλύτερό μας έξοδο», υπογραμμίζει.


Λακωνία: Κάθε χρόνο και καλύτερα
Μικρότερη παραγωγή, κατά 20% περίπου, λόγω της παρενιαυτοφορίας, αναμένεται στις χειμερινές ποικιλίες πορτοκαλιού στη Λακωνία, που καταλαμβάνουν το 35% των πορτοκαλεώνων, έναντι του 65% του Βαλέντσια, καθώς ο νομός είναι γνωστός ως «καρδιά του Βαλέντσια».

Σε σχέση με την ποιότητα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου «Sparta Orange», Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε πως «αυτό είναι θέμα παραγωγών. Όσοι έχουν φροντίσει την καλλιέργειά τους περιμένουν και ποιοτικές αποδόσεις». Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνοντας την ανάγκη «να γίνει συνείδηση στον κάθε παραγωγό ότι η ποιότητα είναι αυτή που θα μας κρατήσει στις αγορές», διακρίνει πως «η καλλιέργεια βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο. Είναι, βέβαια, αρκετά νωρίς να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σε σχέση με την ποιότητα των καρπών, δεδομένου ότι τα πορτοκάλια ακόμη είναι πράσινα». Όπως εξηγεί, όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, εκεί φαίνονται οι ατέλειες.

Στη Λακωνία, οι παραγωγοί μπαίνουν στα κτήματα για συγκομιδή στα τέλη Οκτωβρίου, με τις πρώιμες ποικιλίες Ναβαλίνας, όπως η New Hall.

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της καλλιέργειας, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, το πορτοκάλι παρουσιάζει μια δυναμική ανάπτυξη σε βάρος του μανταρινιού, που αντικαθίσταται κυρίως με τις πιο όψιμες ποικιλίες (Navel Late και Lane Late), ενώ σε ασκεπή εδάφη πραγματοποιούνται φυτεύσεις που μοιράζονται ανάμεσα σε πορτοκάλια και ελαιόδεντρα. «Σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, έχουν αυξηθεί κατά 20% τα στρέμματα πορτοκαλεώνων κυρίως με Βαλέντσια, Lane Late και Navel Late», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ανοιξιάτικες βροχές έπληξαν τις αποδόσεις στο Μεσολόγγι
Αισιοδοξία σε Αργολίδα, Λακωνία και Άρτα
Αισιοδοξία σε Αργολίδα, Λακωνία και Άρτα
Ακαρπία μέχρι και 60% θα έχει φέτος η περιοχή του Μεσολογγίου, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της ανθοφορίας που έριξαν τα άνθη, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Απόστολος Ευθυμίου.

Το Μεσολόγγι, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να διεκδικεί ένα δυναμικό μερίδιο στην καλλιέργεια πορτοκαλιού, αντικαθιστώντας αροτραίες καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι και μηδική. Οι νέες φυτεύσεις, με Lane Late ως επί το πλείστον, ανέρχονται σε 50.000 στρέμματα περίπου την τελευταία πενταετία. Ο λόγος για την επιλογή της συγκεκριμένης ποικιλίας, όπως εξηγεί ο κ. Ευθυμίου, είναι ότι εκτός από τις πολύ καλές αποδόσεις και ποιότητα, μπορεί να αποδίδει τα μέγιστα κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τη Ναβαλίνα, που χαρακτηρίζεται από παρενιαυτοφορία.«Οι Ναβαλίνες έχουν γεράσει πια. Οι παραγωγοί αρχίζουν να μπολιάζουν τα δέντρα με Lane Late και ποικιλίες μανταρινιών». Οι αναλογίες ποικιλιών στο Μεσολόγγι, που ξεκινάει τη συγκομιδή με τις πρώιμες Ναβαλίνες προς τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, είναι από 40% τα Lane Late και τα Βαλέντσια και 20% οι Ναβαλίνες.

Ομαλή καλλιεργητική περίοδος στην Ηλεία
Με ανακούφιση μετά τις περσινές μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, αναμένουν τη φετινή έναρξη της συγκομιδής στις αρχές Νοέμβρη οι καλλιεργητές στην Ηλεία. Όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Δίας στο Τραγανό, Κώστας Κυπριώτης, η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και αναμένονται καλές αποδόσεις. Η ίδια η ομάδα υπολογίζει ότι θα συγκεντρώσει 13.000 τόνους, με μέση απόδοση 4 τόνους το στρέμμα.

Και στην Ηλεία επικρατεί η τάση για στροφή σε νέες ποικιλίες, πορτοκαλιάς, στις οποίες κυριαρχούν τα Navel Late και τα Lane Late, σε αντικατάσταση καλαμποκιού σε χωράφια που είναι πρόσφορα για πορτοκαλιές, ενώ σταθερές παραμένουν οι φυτεύσεις Ναβαλίνας. Κι αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κυπριώτη, γιατί «οι όψιμες ποικιλίες βγαίνουν σε μια εποχή που στην αγορά δεν υπάρχει ούτε πορτοκάλι, ούτε πολλά άλλα φρούτα». Προς το παρόν, τα δέντρα αυτών των ποικιλιών αποδίδουν από 30 μέχρι 70 κιλά το δέντρο, αφού είναι ακόμα νεαρά, περίπου 7-8 ετών.

Άρτα: Η ζέστη επηρέασε την παραγωγή
Χωρίς ασθένειες, αλλά με προβλήματα στην ανθοφορία και στην συνέχεια στην καρπόδεση λόγω υψηλών θερμοκρασιών εξελίχθηκε η καλλιεργητική περίοδος στην Άρτα, που αρχίζει να συγκομίζει στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκο Γκίζα. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει ως αποτέλεσμα μια μείωση στις αποδόσεις της τάξης του 15%-20% σε σχέση με πέρσι, σε επίπεδο τόσο καλλιέργειας, όσο και εμπορίας. Το 80% των 20.000 στρεμμάτων στον νομό είναι Ναβαλίνες και Μέρλιν. Τα υπόλοιπα είναι ποικιλία των Κοινών Άρτας και σε μικρή έκταση έχουν αναπτυχθεί Lane Late.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad