Τα παιδιά που άλλαξαν τον κόσμο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Τα παιδιά που άλλαξαν τον κόσμο


Τα παιδια που αλλαξαν τον κοσμο
Υπάρχουν κάποια παιδιά που άφησαν το ανεξίτηλο σημάδι τους στον κόσμο κάνοντας πράξη αυτό που πολλοί ενήλικοι δεν σκεφτήκαμε ποτέ.


Ανδρεας Γιαννοπουλος
Το "χαμόγελο του παιδιού" δημιουργήθηκε από τον Κώστα Γιαννόπουλο προσπαθώντας να εκπληρώσει το όνειρο του γιού του Ανδρέα, που έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 10 ετών. Ο Ανδρέας στις 9 Νοεμβρίου 1995, γράφοντας στο ημερολόγιο του κι ενώ τους τελευταίους 18 μήνες έδινε τη δική του μάχη για τη ζωή, είχε εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας σύλλογος, ο οποίος θα προσπαθούσε να φέρει το χαμόγελο σε όλα τα παιδιά. Το Χαμόγελο του παιδιού είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους. Η δράση του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την τηλεφωνική υποστήριξή τους, προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής του, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης ή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.


Malala Yousafzai
Στα 11 της χρόνια, το μικρό αυτό κορίτσι από το Πακιστάν δήλωσε σε ένα βίντεο στο YouTube ότι οι Ταλιμπάν φοβούνται τα βιβλία και τα μολύβια κι ότι στην περιοχή που ζούσε οι εξτρεμιστές έκαιγαν τα σχολεία θηλέων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να της επιτεθούν οι Ταλιμπάν και να την πυροβολήσουν στο κεφάλι στα 15 της. Η Malala επέζησε και πήρε το Νόμπελ Ειρήνης το 2014 υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών.


Peter Chilvers
Ίσως είχατε την εντύπωση ότι το windsurfing εφευρέθηκε σε κάποιο παραδεισένιο νησί του Ειρηνικού αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια! Το 1958 ο Peter Chilvers, 12 ετών, εφηύρε το windsurfing ενώ ζούσε στο νησί Hayling στα νότια της Αγγλίας. Ο Chilvers, ο οποίος λάτρευε τα θαλάσσια σπορ, είχε την ιδέα να προσαρμόσει ένα πανί στη σανίδα του.


Dylan Mahalingam
Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία του έχουν στο μυαλό τους να περνούν καλά με τους φίλους τους. Αλλά αυτό δεν ίσχυε για τον Dylan Mahalingam. Όταν ήταν εννέα ετών, ίδρυσε την Lil’MDGs, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο να ενθαρρύνει τα παιδιά να συμμετέχoυν στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετηρίδας (που αφορούν στην εκπαίδευση και στην εξάλειψη της φτώχειας). Η Lil’MDGs κατάφερε να συγκεντρώσει 24.000 εθελοντές σε 41 διαφορετικές χώρες.


Alexandra Scott
Δυο ημέρες πριν τα πρώτα της γενέθλια η Alexandra Scott διαγνώσθηκε με καρκίνο. Στα τέσσερά της το μικρό αυτό κορίτσι από το Κονέκτικατ αποφάσισε να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθήσει και άλλα παιδιά που έπασχαν από την ίδια ασθένεια φτιάχνοντας έναν υπαίθριο πάγκο για λεμονάδες. Όταν πέθανε σε ηλικία οκτώ ετών είχαν συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο δολάρια. Οι γονείς της συνέχισαν το έργο της, κι από το θάνατό της και μετά έχουν συγκεντρωθεί 100 εκ. δολ. τα οποία έχουν χρηματοδοτήσει 475 ερευνητικά έργα που αφορούν στον παιδικό καρκίνο.


Anne Frank
Το ημερολόγιο της Γερμανίδας έφηβης μας αφηγείται την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας Εβραίων οι οποίοι ζούσαν υπό το ναζιστικό καθεστώς. Το ημερολόγιο γράφτηκε από το 1942 μέχρι το 1944 και είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο. Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen αλλά το ημερολόγιό της αποτελεί μια από τις πιο συγκινητικές αφηγήσεις του πολέμου και του ανθρώπινου πόνου.


Louis Braille
Σε ηλικία τριών ετών, ο Louis Braille έχασε την όρασή του. Ο λαμπρός αυτός μαθητής, ο οποίος έζησε στη Γαλλία κατά τον 19ο αιώνα, ενδιαφερόταν για όλα τα μαθήματα. Στα 15 του μάλιστα δίδασκε και ανέπτυξε ένα σύστημα γραφής για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο παραμένει δύο αιώνες μετά.


Frank Epperson
Το ξέρατε ότι τα γλυφιτζούρια εφευρέθηκαν από ένα παιδί; Το χειμώνα του 1905, ο μικρός Frank Epperson ανακάτεψε λίγη μαγειρική σόδα και την άφησε όλη νύχτα έξω από την πόρτα του σπιτιού του στο Σαν Φρανσίσκο. Άφησε επίσης κι ένα ξυλάκι μέσα στο μπολ. Το επόμενο πρωί, ο 11χρονος ανακάλυψε ότι το μείγμα είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. Ο Frank είχε μόλις ανακαλύψει το γλυφιτζούρι το 1924.


Nicholas Lowinger
Όταν ήταν πέντε χρονών ο Nicholas Lowinger επισκέφθηκε μια υποβαθμισμένη περιοχή στο Rhode Island με τη μητέρα του. Συγκινημένος από τη φτώχεια που είδε, αποφάσισε να μαζέψει παπούτσια για να τα μοιράσει στα παιδιά της περιοχής. Σε ηλικία 12 ετών δημιούργησε ένα πρόγραμμα με το οποίο μοιράζονταν καινούργια παπούτσια σε παιδιά που ζούσαν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, 10.000 παιδιά είχαν πάρει καινούργια παπούτσια σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ.


Claudette Colvin
Το 1955, η 15χρονη Claudette συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό. Η Claudette ακολούθησε τη νομική οδό προκειμένου να αναγνωριστούν τα συνταγματικά της δικαιώματα. Η μάχη της αυτή είχε σαν αποτέλεσμα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να κηρύξει παράνομη την φυλετική διάκριση στα λεωφορεία.


Cassandra Lin
Σε ηλικία 10 χρονών, η Cassandra Lin προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος. Η μικρή από το Rhode Island σκέφτηκε ένα σχέδιο για τη συγκέντρωση του χρησιμοποιημένου λαδιού μαγειρέματος το οποίο θα μετατρεπόταν σε βιοκαύσιμο. Πέντε χρόνια μετά 113 εστιατόρια δίνουν το λάδι τους και κάθε μήνα παρασκευάζονται 12.000 γαλόνια βιοκαύσιμου.


Blaise Pascal
Ο διάσημος φιλόσοφος και μαθηματικός Blaise Pascal ήταν ο εφευρέτης της αριθμομηχανής, μιας συσκευής που την εφηύρε όντας έφηβος στη Γαλλία τον 17ο αιώνα. Η συσκευή, που ονομαζόταν 'Pascaline', ήταν η πρώτη που μπορούσε να εκτελέσει πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης. Ο Blaise Pascal είχε γράψει ακόμη και εγχειρίδιο χρήσης και έφτιαξε 20 μοντέλα της πρώτης αυτής αριθμομηχανής.


Ryan Hreljac
Σε ηλικία έξι ετών ο Ryan Hreljac, από το Οντάριο συνειδητοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι στην Αφρική αναγκάζονταν να περπατήσουν πολύ μεγάλες αποστάσεις για να βρουν νερό κι ότι κάποιοι πέθαιναν από το μολυσμένο νερό. Δύο χρόνια μετά, το 1999, το μικρό αυτό αγόρι είχε συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να φτιαχτεί ένα πηγάδι στην Ουγκάντα. Από τότε, περισσότερα από 600 έργα έχουν χρηματοδοτηθεί προσφέροντας σε 685.000 ανθρώπους πρόσβαση σε πόσιμο νερό.


Riley Hebbard
Σε ηλικία επτά ετών, η Riley Hebbard είδε κάποιες φωτογραφίες από παιδιά σε ένα σχολείο στο Νταρφούρ του Σουδάν τα οποία έπαιζαν με πέτρες μέσα στη λάσπη. Το μικρό αυτό κοριτσάκι ίδρυσε ένα ίδρυμα για να στέλνει παιχνίδια σε αυτά τα παιδιά. Σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν σταλεί 18.000 παιχνίδια στην Αφρική. Ο σκοπός της; Να ξέρουν όλα τα παιδιά ότι όπου κι εάν βρίσκονται κάποιος τους σκέφτεται.


Severn Cullis-Suzuki
Το 1992, ένα 12χρονο κορίτσι μίλησε στους ηγέτες όλου του κόσμου που είχαν συγκεντρωθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τη Συνάντηση Κορυφής για τη Γη, την πρώτη συνάντηση τέτοιου επιπέδου που έγινε ποτέ. Η ομιλία της Severn Cullis-Suzuki έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια. Ο Al Gore τη συνεχάρη λέγοντας πως ο δικός της λόγος ήταν ο καλύτερος όλων.


Richard Turere
Ο νεαρός αυτός Μασάι, βρήκε ένα τρόπο να ζουν οι άνθρωποι της φυλής του ειρηνικά με τα λιοντάρια. Παρόλο που θεωρείται προστατευόμενο είδος, οι αγρότες τα κυνηγούσαν για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους. Σε ηλικία 12 ετών ο Richard εφηύρε ένα σύστημα με φώτα που αναβοσβήνουν τα οποία παίρνουν ενέργεια από ηλιακά πάνελ και τα οποία κρατούσαν μακριά τα λιοντάρια από τα κοπάδια. Σήμερα η Ζάμπια και η Ταζμανία έχουν επίσης υιοθετήσει το σύστημα αυτό το οποίο έχει δοκιμαστεί και στην Ινδία για τις τίγρεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad