Καταστρέφεται η μπαταρία του κινητού αν το φορτίζεις όλο το βράδυ, ή όχι; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Καταστρέφεται η μπαταρία του κινητού αν το φορτίζεις όλο το βράδυ, ή όχι;


Να την φορτίσεις την μπαταρία του κινητού όλο το βράδυ ή να μην την φορτίσεις; Ιδού η απορία. Φυσικά, όπως σχεδόν όλα τα πράγματα γύρω μας υπάρχει απάντηση και σε αυτό. Απλά το τοπίο έχει θολώσει εδώ και χρόνια εξαιτίας των αστικών μύθων που κυκλοφορούν. Ας τους ξεδιαλύνουμε λοιπόν έναν έναν.

Ως γνωστόν όλοι έχουμε ανάγκη για μεγάλης διάρκειας μπαταρίες. Όταν είμαστε στο σπίτι, η σιγουριά της πρίζας καλύπτει τις ανάγκες μας, τι γίνεται όμως όταν είμαστε έξω όλη μέρα; Συνήθως φτάνουμε στο σημείο να προσκαλέσουμε κάποιον υπάλληλο κάποιας καφετέριας να μας παραχωρήσει λίγο ρεύμα.

Για να αποφύγουμε πολλές φορές περιπτώσεις σαν την παραπάνω, συνηθίζουμε να αφήνουμε το κινητό όλο το βράδυ στη φόρτιση. Ακόμα και αφού αυτή ολοκληρωθεί. Γιατί μπορεί να χρειάζεται περίπου δύο ώρες για να φτάσει στο 100% αλλά ποιος ξυπνά μέσα στη νύχτα για να το βγάλει από την πρίζα; Πιο σημαντικό: μήπως,τελικά, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε;

Το φαινόμενο της μνήμης
Όχι δεν είναι κάποιο παραφυσικό φαινόμενο. Οι μπαταρίες νικελίου είχαν την τάση, αν κάποιος της έβγαζε από την πρίζα ενώ είχαν φτάσει στο 70%, να θεωρούν ότι έχουν φτάσει στο 100%, με συνεπές αποτέλεσμα να έχουν όλο και μικρότερη διάρκειας καθώς έκαναν λάθος καταγραφή στη "μνήμη" τους. Αυτό όμως αποτελεί παρελθόν, μιας και οι μπαταρίες νέας γενιάς είναι φτιαγμένες από λίθιο, ένα στοιχείο που δεν παρουσιάζει την αδυναμία του προκατόχου του. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι το λίθιο είναι άτρωτο και δεν χάνει τη διάρκειά του καθώς περνά ο καιρός.

Το ζήτημα της υπερφόρτωσης
Τι γίνεται όμως όταν η μπαταρία παραμένει στην πρίζα κι αφού το κινητό έχει φτάσει το 100%; Δεν τίθεται ζήτημα υπερφόρτωσης της μπαταρίας; Όπως λένε οι ειδικοί: Όχι δεν τίθεται. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το αφήνουμε το κινητό μας να φορτίζει όλο το βράδυ.

Αν, λοιπόν, παρατηρείς μείωση της διάρκειας της μπαταρίας του κινητού, αυτό λογικά έχει να κάνει με άλλους παράγοντες κι όχι με την ολονύχτια φόρτιση. Οι πιθανοί ένοχοι είναι ο χρόνος, οι μεγάλες θερμοκρασίες (σ.σ: καλό είναι να μην το αφήνεις να ψήνεται στην παραλία) αλλά και οι διαφορετικοί φορτιστές που χρησιμοποιείς σαν μην υπάρχει πρόβλημα -ενώ υπάρχει, αφού κάθε smartphone θέλει κανονικά τον δικό του φορτιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad