Πώς να δεχτείς ένα κομπλιμέντο σαν πραγματικός άντρας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς να δεχτείς ένα κομπλιμέντο σαν πραγματικός άντρας


Παρότι στον καθένα αρέσει να ακούει κάτι επιτιμητικό για τον εαυτό του, σχεδόν κανένας δεν μπορεί να το διαχειριστεί σωστά. Έχεις σκεφτεί λοιπόν γιατί δεν αντιδράς με τον κατάλληλο τρόπο στα κομπλιμέντα που σου κάνουν; Αλλά κυρίως, τι μπορείς να κάνεις για να το βελτιώσεις αυτό;

Οι βασικοί πυλώνες για να το διαχειριστείς είναι τρεις: Πρώτον, πρέπει να βρεις τον ευγενικότερο δρόμο για να απορρίψεις ένα κομπλιμέντο. Δεύτερον, πρέπει να καταλάβεις ποιο είναι το πρόβλημα ώστε να το αποδεχθείς κατευθείαν και τρίτον, γιατί και πώς μπορείς να αποδεχθείς σωστά τον έπαινο και την αναγνώριση από κάποιον άλλο.

Oι τρόποι με τους οποίους απορρίπτεις μια φιλοφρόνηση

Το να αγνοήσεις ή να αρνηθείς ένα κομπλιμέντο είναι οι δυο πιο άμεσοι τρόποι για να μην δεχθείς τα όσα θετικά σου καταλογίζει ο άλλος. To αμέσως επόμενο βήμα είναι να υποστηρίξεις μεν τα όσα λέει ο άλλος αλλά να προβάλεις μια παλαιότερη επιτυχία σου σαν κάτι πολύ σημαντικότερο ή ακόμη και να προσβάλεις τον εαυτό σου, θεωρώντας πως μπορούσες να κάνεις κάτι καλύτερα και δεν σου αξίζουν τα συγχαρητήρια ή η αναγνώριση.

Ένας άλλος τρόπος απόρριψης είναι η ερώτηση: «Η φωτογραφία που ανέβασες στο Instagram ήταν καταπληκτική» - «Με δουλεύεις; Έχω βγάλει πολύ καλύτερες στο παρελθόν» θα μπορούσε να είναι ένας χαρακτηριστικός διάλογος για να καταλάβεις τι εννοούμε.

Γιατί αρνείσαι να δεχθείς κομπλιμέντα

Όσον κι αν ακούγεται περίεργο δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που φοβούνται μην τους θεωρήσουν «ψώνια» ή φαντασμένους. Αυτή είναι η μακράν πιο κοινή αιτία. Ανησυχώντας πως δεχόμενος τον έπαινο κάποιου είναι ουσιαστικά ο τρόπος για να υμνήσεις τον εαυτό σου και ως εκ τούτου καθίστασαι αυτάρεσκος. Αυτός όμως συμβαίνει μόνο στο δικό σου μυαλό. Μια επίσης παράξενη αιτιολογία είναι για να αποκαταστήσεις την «ισορροπία». Τι ακριβώς εννοούμε; Δεδομένου ότι ένα κομπλιμέντο αποτελεί από μόνο του μια καλή πράξη, νιώθεις μια ψυχολογική ανάγκη να ισορροπήσεις κάπως τα πράγματα είτε μέσω «εκτροπής» είτε μέσω επιστροφής της φιλοφρόνησης. Στο τελευταίο συχνά προστίθεται και η ψευδαίσθηση που έχεις, πως μπορεί να του «χρωστάς» έναν καλό λόγο.

Πιο σπάνια παρατηρείται το φαινόμενο της χαμηλής αυτοεκτίμησης, όπου μόλις ακούσεις κάτι καλό για τον εαυτό σου θέλεις αμέσως να το αποποιηθείς. Εν αντιθέσει με την προηγούμενη αντίδραση έρχεται η περίπτωση του να αποφύγεις να ασπαστείς ένα κομπλιμέντο όταν μέσα σου πιστεύεις ότι ο άλλος έχει ένα κίνητρο προς ιδίον όφελος γι αυτό και σου απευθύνει επιδοκιμαστικά το λόγο. Κοινώς θεωρείς πως σε «γλύφει». Για το τέλος αφήσαμε τον χειρότερο τρόπο, που είναι μια αγαπημένη συνήθεια του «καλού παιδιού» που σου είχαμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο.

Πώς να δεχτείς ένα κομπλιμέντο σαν πραγματικός άντρας

Αν δε θέλεις να ανήκεις και εσύ λοιπόν σε μια από τις πιο εκνευριστικές κατηγορίες ανθρώπων που κυκλοφορούν εκεί έξω, μην αποφεύγεις τα κομπλιμέντα με σκοπό να φαίνεσαι ακόμη καλύτερος από ότι είσαι. Στην τελική σκέψου έναν ποδοσφαιριστή που έχει βάλει 8 γκολ σε ένα ματς και μετά βγαίνει και δηλώνει πως «Εντάξει έπαιξα καλά αλλά χωρίς τους συμπαίκτες μου που είναι υπέροχοι δεν θα κατάφερνα τίποτα». Φίλε ξεκόλλα, μόνος σου το πήρες το ματς.

Πώς πραγματικά δέχεσαι ένα κομπλιμέντο

Πάμε τώρα και στο πιο δύσκολο τόλμημα. Πώς μπορείς να δεχτείς έναν καλό λόγο σαν πραγματικός άντρας, σαν ωραίος τύπος, χωρίς να γίνεις μαϊντανός τέλος πάντων. Το πρώτο βήμα είναι να μην γίνεις ματαιόδοξος και να κατανοήσεις όσο και να εκτιμήσεις το σχόλιο που μόλις άκουσες, καθώς και τις προθέσεις του ανθρώπου που στο είπε. Φρόντισε να λάβεις με τον σωστό τρόπο την εκτίμηση που τρέφει κάποιος για το πρόσωπό σου. Είναι προτιμότερο από το να την αντικρούσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Έπειτα, είναι εντελώς ευπρόσδεκτο να νιώσεις περήφανος και χαρούμενος για κάτι που έκανες. Ακόμη κι αν δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό, αλλά έγινε με καλές προθέσεις. Οπότε ποια είναι η καλύτερη απάντηση για ένα κομπλιμέντο; Μια από τις απλούστερες όσο και σημαντικές λέξεις της γλώσσας μας: «Ευχαριστώ».

Αυτό μόνο. Και ξέρεις, δεν υπάρχει ποτέ μια κατάσταση στην οποία δεν βοηθά η συγκεκριμένη λέξη. Αφού το πεις, μπορείς να προσθέσεις και κάτι που θα δείξει το μέγεθος, την αξία ή την ποιότητα της πράξης για την οποία σε εξήραν. «Πραγματικά το απόλαυσα», «Είμαι χαρούμενος που πήγε τόσο καλά», «Δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη βοήθεια του/της», «Νιώθω καλά που βοήθησα» και άλλες παρεμφερείς εκφράσεις είναι ιδανικά συνοδευτικά του «ευχαριστώ». Aν πάλι ένα κομπλιμέντο είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ή ξεχωριστό για κάθε λόγο μπορείς να ενισχύσεις την ευχαριστία σου με μια φράση του στυλ «Αυτό σημαίνει πολλά για εμένα» ή «Εκτιμώ πολύ που το πρόσεξες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad