ΚΙΑΤΟ:Δύσκολη χρονιά για το επιτραπέζιο, βροχές και ασθένειες χτύπησαν την παραγωγή - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΚΙΑΤΟ:Δύσκολη χρονιά για το επιτραπέζιο, βροχές και ασθένειες χτύπησαν την παραγωγή


«Ο καιρός μπορεί να χτύπησε και το 50% της παραγωγής, ενώ στην ποικιλία Victoria η ζημιά μπορεί να φτάνει και το 60% και στα Cardinal το ποσοστό μπορεί να είναι και 70%»

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή δεν επέτρεψαν στους καλλιεργητές να συλλέξουν τον όγκο που αρχικά περίμεναν. Παράλληλα, τα προβλήματα εμπορίας, που δεν άργησαν να φανούν, προβληματίζουν παραγωγούς αλλά και εξαγωγείς, μετά από μία χρονιά όπου η χώρα μας είχε καταγράψει ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές.

Με τη συγκομιδή να ολοκληρώνεται στις τελευταίες ορεινές περιοχές, εκτεταμένες ζημιές αντιμετώπισαν και οι παραγωγοί του Κιάτου σε ξεσκέπαστα αλλά και σκεπαστά αμπέλια, λόγω των αλλεπάλληλων βροχοπτώσεων αλλά και των ασθενειών. «Εκτιμώ ότι πάνω από το 70% της παραγωγής έχει καταστραφεί ή έχει προβλήματα», δήλωσε ο Κώστας Παπαβασιλείου, πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, συμπληρώνοντας ότι «οι ζημιές σε όλη την Κορινθία και δη στη σουλτανίνα είναι πρωτοφανείς και ανυπολόγιστες». Οι γεωπόνοι της Ένωσης πραγματοποιούν περιοδεία για την αντιμετώπιση των ασθενειών, για να μην πλήξουν και την επόμενη παραγωγή. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την κλιματική αλλαγή» ανέφερε ο κ. Παπαβασιλείου, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε σοβαρά και το κομμάτι της ασφάλισης, καθώς παντού διατυπώνεται η άποψη ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ».

Τιμές
Η τιμή της σουλτανίνας για τους παραγωγούς σε Ηράκλειο και Κόρινθο κινείται γύρω από το ένα ευρώ. Μεταξύ 80 λεπτών και ενός ευρώ κυμαίνονται τα Crimson του Τυρνάβου, με τις συγκομιδές να έχουν τελειώσει για τις υπόλοιπες ποικιλίες. «Οι τιμές φέτος ήταν στα 25-30 λεπτά για τις ποικιλίες Victoria και Ribier, από τα 40 περσινά λεπτά» σημείωσε ο κ. Τσάλτας. Την ίδια ώρα, τα Italia στο Παγγαίου έχουν πέσει στα 40 λεπτά, από τα 60 που ξεκίνησαν, ενώ η ιταλική είσοδος στις αγορές ρίχνει κι άλλο τη ζήτηση. Ωστόσο, μεγαλύτερη απορρόφηση παρουσιάζει η παραγωγή του Ορφανίου, σύμφωνα με τον αμπελουργό Χαράλαμπο Πουρσαϊτίδη, όπου τα Victoria κινήθηκαν στα 45-50 περσινά λεπτά.







Τις πληροφορίες τις πήραμε από το ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad