Πώς να είναι το παιδί έτοιμο πριν χτυπήσει το κουδούνι - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Πώς να είναι το παιδί έτοιμο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που βάζεις με τον εαυτό σου όταν τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο είναι να καταφέρνεις να τα ξυπνάς στην ώρα τους. Μόλις κατακτήσεις αυτόν τον στόχο, πρέπει να βεβαιωθείς ότι ετοιμάζονται γρήγορα για να μην φτάσετε στην αυλή του δημοτικού την ώρα που χτυπάει το κουδούνι ή ακόμα και αφού χτυπήσει. Στην πράξη δεν είναι… παιχνιδάκι, όμως σίγουρα η πρωινή ετοιμασία μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα.

Ετοιμάστε τα ρούχα του από το προηγούμενο βράδυ

Πριν πέσει το παιδί για ύπνο, ετοιμάστε του τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη ημέρα για να μην χάνει χρόνο ούτε εκείνο ούτε εσείς το πρωί. Μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε το πρόγραμμά του για να δείτε αν έχει γυμναστική, έτσι ώστε να βγάλετε απ’ τη ντουλάπα τη φόρμα του ή να ετοιμάσετε τα απαραίτητα ρούχα ή τον εξοπλισμό που πρέπει να πάρει μαζί του αν έχει άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες αμέσως μετά το μάθημα.

Οι τρεις κινήσεις στο μπάνιο

Για να κάνετε πιο σύντομη την παραμονή του παιδιού στο μπάνιο, μπορείτε να οργανώσετε τον χρόνο του εκεί με τον εξής διασκεδαστικό τρόπο: πάρτε 3 ποτηράκια διαφορετικού χρώματος, και γράψτε στο καθένα απ’ αυτά τους αριθμούς 1-2-3. Σε κάθε ποτηράκι, τοποθετήστε τα πράγματα που θα χρειαστεί το παιδί για να ετοιμαστεί. Στο πρώτο, βάλτε την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα για να βουρτσίσει τα δόντια του, στο δεύτερο τυλίξτε την πετσέτα για να πλύνει το πρόσωπό του και στο τρίτο βάλτε την χτένα για να ξεμπερδέψει τα μαλλιά του.

«Παίρνω το μπουφανάκι μου και φεύγω»: Μια γωνιά με τα πράγματα του παιδιού

Στο χολ του σπιτιού, φτιάξτε μια γωνιά με το μπουφάν, το κασκόλ, τα παπούτσια και τη σχολική τσάντα του παιδιού, την οποία θα φροντίσετε να έχετε ήδη ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, δεν θα ψάχνετε το πανωφόρι και το δεύτερο παπούτσι από τ’ αθλητικά του ενώ έχετε ήδη αργήσει να ξεκινήσετε. Οργανώνοντας τις τελευταίες κινήσεις του, θα δείτε πόσο πιο γρήγορα θα φύγετε απ’ το σπίτι.

Ρολόγια παντού

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν καλή σχέση με την ώρα και τον χρόνο. Αυτό, όμως, μπορείτε να το αλλάξετε σχετικά εύκολα, εξοικειώνοντάς τα με τα ρολόγια. Σε κάθε δωμάτιο, ακόμα και στο μπάνιο, τοποθετήστε ένα μεγάλο ρολόι σε εμφανές σημείο, έτσι ώστε να το βλέπουν και να μην ξεχνιούνται. Η επιλογή ενός «χαρούμενου» ρολογιού με χρώμα και ενδεχομένως τους αγαπημένους τους ήρωες σίγουρα θα βοηθήσει. Αν δεν έχουν μάθει ακόμα την ώρα ή τους δυσκολεύει, δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε.

Μόλις εξοικειωθούν, μπορείτε να εφαρμόσετε το εξής κόλπο: να ζωγραφίσετε με διαφορετικά χρώματα τις ώρες με τις «υποχρεώσεις» των παιδιών, όπως φαίνεται στη φωτογραφία και να γράψετε σε ένα χαρτί ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε τι. Το κίτρινο για παράδειγμα μπορεί να σημαίνει ότι έφτασε η ώρα να διαβάσουν τα μαθήματά τους και το μοβ ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστούν.

Το πρόγραμμα του παιδιού στον τοίχο

Ένας λόγος που τα παιδιά αργούν να ετοιμαστούν το πρωί είναι γιατί «πελαγώνουν» με όλα όσα έχουν να κάνουν. Αν βλέπουν, όμως, σε ένα πρόγραμμα συγκεντρωμένες τις δουλειές τους, θα τα διευκολύνετε να οργανώσουν τον χρόνο τους.

Για να φτιάξετε το πρόγραμμα της φωτογραφίας, θα χρειαστεί ν’ ακολουθήσετε τα εξής βήματα: πρώτον, πάρτε ένα φύλλο χαρτί Α4, διπλώστε το στη μέση από την μεγάλη του πλευρά και κόψτε το στο κάτω μέρος του με ένα ψαλίδι, έτσι ώστε να σχηματιστούν 4 λωρίδες. Έπειτα, και πάνω και κάτω, σχηματίστε 4 τετραγωνάκια. Πάνω και κάτω από κάθε τετράγωνο, βάλτε ένα κομμάτι μπλου τακ ή ταινίας διπλής όψης. Στη συνέχεια, ζωγραφίστε αυτά που πρέπει να κάνει το παιδί πριν φύγει για το σχολείο (να στρώνει το κρεβάτι του, να τρώει πρωινό, να βουρτσίζει τα δόντια του και να ντύνεται) και από κάτω γράψτε μία πολύ σύντομη περιγραφή τους. Γυρίστε τη σελίδα και κάτω από κάθε τετράγωνο, ζωγραφίστε ένα πράσινο «ν». Κάθε φορά που το παιδί θα τελειώνει κάποια από τις «δουλειές» του, θα γυρνάει τη σελίδα και θα την κολλάει πάνω έτσι ώστε να προχωράει στην επόμενη.

Δεν σας υποσχόμαστε ότι θα δείτε διαφορά από τη μια μέρα στην άλλη. Σταδιακά θα διαπιστώσετε, όμως, μόνοι σας ότι τα παιδιά θα συνηθίσουν στην ρουτίνα που πρέπει να ακολουθούν κάθε πρωί και σε λίγο καιρό θα κυλούν όλα ρολόι. Και φυσικά, θα φτάνετε στο σχολείο αρκετή ώρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της ημέρας.

Πηγή: mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad