Η απλή αναλογική και ο Δήμος Κορινθίων - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Η απλή αναλογική και ο Δήμος Κορινθίων


-Η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, για την εκλογή των εκπροσώπων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στις προσεχείς εκλογές, αποτελεί πλέον πραγματικότητα και δικαίωση των τοπικών κοινωνιών για ορθολογική και πλουραλιστική εκπροσώπηση.

Αποτελεί και προσωπική δικαίωση, δεδομένου ότι είμαι υπέρμαχος της απλής αναλογικής ως το πιο δημοκρατικό μέσο αντιπροσώπευσης των πολιτών στα εκλεγμένα όργανα. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσω να αναλύσω, σε κάποια πλαίσια, πόσο αναγκαία είναι σήμερα για τον Δήμο Κορινθίων.

Καταρχάς ας εξετάσουμε την υφιστάμενη Δημοτική Αρχή, η οποία επί σειρά ετών εξουσιάζει το Δήμο με βάση το πλειοψηφικό σύστημα έτσι όπως αυτό ίσχυε.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Κορινθίων εκλέχθηκε για  δεκατρία συνεχή έτη, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής,  με την κατανομή των 3/5 των εδρών τουλάχιστον, στο νικητή.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα της δράσης της και έχοντας την εμπειρία του τρόπου που διαχειρίστηκε τα αυτοδιοικητικά θέματα διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

1. Έλλειμμα δημοκρατίας

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχοντας την ισχυρή πλειοψηφία που της παρείχε ο παλιός εκλογικός νόμος, διοίκησε το Δήμο με τρόπο που κατέδειξε σαφές έλλειμμα δημοκρατίας, καθώς δεν υπήρξε ανοιχτή σε ιδέες και συνέργειες και απέκλεισε τη συμμετοχή των δημοτών και των ενεργών πολιτών στη λήψη των αποφάσεών της, ακυρώνοντας στην πράξη αυτό που ονομάζεται συμμετοχική δημοκρατία. Με τις επιλογές της δεν κατάφερε να μετεξελίξει το  Δήμο σε ένα σύγχρονο Δήμο με ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

2. Έλλειμμα σε επίπεδο έργων

Σε επίπεδο έργων έμεινε πίσω, τόσο από πλευράς προγραμματισμού  όσο και υλοποίησης (πώς να το κάνει άλλωστε αφού δεν έκανε μελέτες;!).  Υστέρησε σε έργα υποδομής, ύδρευσης, αποχέτευσης στα δημοτικά διαμερίσματα  του Δήμου. Απέτυχε να δώσει προοπτική ανάπτυξης στο Δήμο μας συνολικά, αποφασίζοντας και υλοποιώντας έργα βιτρίνας, θυμίζοντας δημάρχους δεκαετίας του ‘70, έργα υπερβολικού κόστους, με αμφίβολο αποτέλεσμα, αφού για την Δημοτική Αρχή η αρχιτεκτονική και η αισθητική είναι υποδεέστερης σημασίας.

Τα έργα που υλοποίησε (χωρίς να μηδενίζω πλήρως το όποιο έργο έγινε αποσπασματικά στα χωριά) είναι γεγονός ότι φέρνουν ψήφους, δε δίνουν όμως πρόσημο προοπτικής και ανάπτυξης στο Δήμο, στους δημότες και κυρίως στους νέους μας. Έργα πομπώδη, πολλές φορές άκομψα και, για να μην μιλώ με γρίφους,  κατονομάζω μερικά, όπως το έργο του Ξηριά με τα γιγάντια παρτέρια, η περίφημη γέφυρα του Ξηριά κόστους 1.200.000 ευρώ και με την αναμενόμενη τριήρη των 100.000 και πλέον ευρώ, το γκρίζο στους πεζόδρομους, το κοστοβόρο έργο του θεάτρου στην Αγία -΄Αννα, χωρίς καμμία προδιαγραφή (μη λειτουργικό, για άλλη μια φορά το μπετόν δεσπόζει),  η τεράστια καθυστέρηση στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών με τις επερχόμενες συνέπειες που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες, η χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη αλλά δαπανηρότατη –κατά τα άλλα- ανάπλαση της κεντρικής πλατείας «Περιβολάκια» στην Κόρινθο και τόσα άλλα…, που δεν θα αναφέρω, προς το παρόν.

Ανυπαρξία επιστημονικών μελετών (χωροταξικών και αρχιτεκτονικών) για τη μελλοντική ανάπτυξη του Δήμου Κορινθίων και φυσικά ανυπαρξία γενικού σχεδιασμού (master plan). Τίθεται λοιπόν το ερώτημα «τι θα παραλάβει για να υλοποιήσει ο νέος Δήμαρχος ;

Το θέμα των χώρων στάθμευσης παραμένει άλυτο, όπως και το κυκλοφοριακό, οι αστικές συγκοινωνίες, η συντήρηση των οδοστρωμάτων, ενώ εκκρεμούν τα σχέδια πόλης και των οικισμών. Η Δημοτική Αρχή  πελαγοδρομεί, εδώ και 13 χρόνια, για τη δημοτική αγορά, το πανεπιστήμιο, το θέατρο και εντυπωσιάζει με την πλήρη αδιαφορία της για την αξιοποίηση των παραλιακών μετώπων, που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά της, ως πόλοι έλξης επισκεπτών και θα έδινε προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού στο Δήμο μας. Επιπλέον, υπολείπεται στην κοινωνική πολιτική, στην καινοτομία (έχει ακούσει άραγε για «έξυπνες πόλεις»;), στην καθημερινότητα (η πόλη της Κορίνθου αφιλόξενη για τους δημότες της, με σπασμένα πεζοδρόμια, ανισόπεδα, λόγω των ραμπών που έχουν κατασκευασθεί όπως να ΄ναι, με τραπεζοκαθίσματα που εμποδίζουν την διέλευση των πεζών, με σωρούς σκουπιδιών στους σπασμένους κάδους και  ρείθρα πεζοδρομίων που δεν τα καθαρίζει κανείς, με απεριποίητα παρτέρια, με αυθαίρετα μαγαζιά πάνω στον αιγιαλό, χωρίς σύγχρονους παιδότοπους και με μια απαθή Δημοτική Αρχή στο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων και άλλα… πολλά…!). Το μεγάλο κεφάλαιο του Δήμου μας , η Αρχαία Κόρινθος, παραμένει αναξιοποίητο και όχι μόνο. Η Δημοτική Αρχή έχει γυρίσει την πλάτη στα αυθεντικά έργα που δεσπόζουν στον αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, γεμίζοντας την Κόρινθο με πλήθος απομιμήσεων!

Η παρούσα Δημοτική Αρχή με τις επιλογές και  πρακτικές της οδήγησε το Δήμο σε στασιμότητα και οπισθοδρόμηση.

3. Μη ανανέωση των δημοτικών συμβούλων

Δεν υπήρξε ουσιαστική ανανέωση των δημοτικών συμβούλων (μερικοί εκλέγονται πάνω από δύο τετραετίες) με αποτέλεσμα την κόπωση ή την αδιαφορία μερικών (όχι όλων), πρωτίστως άβουλων ατόμων στην υποβολή προτάσεων, αφού υπακούουν στον έναν και μοναδικό αρχηγό, με συνέπεια να μην προωθούνται ουσιαστικά ζητήματα του Δήμου μας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μία καθεστωτική λογική.

4.Έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου

Είναι κοινή διαπίστωση η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου για τα προβλήματα της πόλης και του Δήμου μας,  καθότι οι όποιες προτάσεις (λίγες δυστυχώς) γίνονταν από την αντιπολίτευση έπεφταν πάνω στα αιχμηρά δόντια της ισχυρότατης πλειοψηφίας, η oποία και επιβαλλόταν άμεσα ή έμμεσα…

-H μείζων αντιπολίτευση

Η μείζων αντιπολίτευση έδειξε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, με θέσεις και ψηφίσματα που ταυτίσθηκαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις με τη συμπολίτευση, αφήνοντας πίσω της τα όποια «απόνερα» και δεν διεκδίκησε επαρκώς με ξεκάθαρη και βροντερή φωνή τις όποιες προτάσεις της, δεν είχε το ανάστημα ή αυτό που λέγεται τον πολιτικό «τσαμπουκά» να το κάνει, καταλήγοντας αποδυναμωμένη, όπως φαίνεται, από πολλές διαρροές συμβούλων και συνεργατών (γιατί άραγε;) και με ανυπαρξία θέσεων και «φρέσκων» προτάσεων που θα ενεργοποιούσαν τους δημότες.

-H Ελάσσων αντιπολίτευση

Η ελάσσων αντιπολίτευση μάλλον  περιχαρακώθηκε σε στείρο πολιτικό λόγο, παρά το γεγονός ότι σε καίρια ζητήματα διατύπωσε σωστές θέσεις, οι οποίες  είτε δεν εισακούσθηκαν, είτε απορρίφθηκαν από την ισχυρή πλειοψηφία (ενισχυμένη αναλογική ήταν αυτή, μην το ξεχνάμε).

Το διακύβευμα της απλής αναλογικής:

Είναι κοινός τόπος –κατά την γνώμη του γράφοντα- η ανάγκη ύπαρξης ενός τρίτου πολυσυλλεκτικού πόλου που θα διεκδικήσει τον Δήμο Κορινθίων , αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει ο νέος εκλογικός νόμος,  ώστε να εκπροσωπηθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που έχουν κουρασθεί από την αναποτελεσματικότητα, την αναλγησία, το ύφος και το ήθος της εξουσίας,  την αναβλητικότητα, την έλλειψη προγραμματισμού, την ανικανότητα ένθεν και ένθεν.

Είναι επιτακτική  ανάγκη και πρωταρχικής σημασίας η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του Δήμου και  ο τρίτος πόλος να ενώσει όλους τους πολίτες που απορρίπτουν παλιές μεθόδους και πρακτικές, που θέλουν να συνδημιουργήσουν και να μη λειτουργήσουν αποσπασματικά, διασπαστικά, να πετάξουν τις ταμπέλες, να ορθώσουν ένα συμπαγές τείχος απέναντι σε οργανωμένες συντεχνίες, με στόχο τη δημιουργία μιας όμορφης πόλης και αναβαθμισμένων χωριών, τη δημιουργία του σύγχρονου Δήμου που μας αξίζει!

Η απλή αναλογική λειτουργεί ως καταλύτης της ψήφου που δεν πάει χαμένη πια και δίνει την ευκαιρία συμμετοχής σε νέα, άφθαρτα πρόσωπα που δεν εμπλέκονται σε «μηχανισμούς και κομματικά τερτίπια», αγαπούν την αυτοδιοίκηση και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ανανέωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο πόλος αυτός πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας εναλλακτικής πρότασης για τον Δήμο Κορινθίων, με όραμα, έμπνευση και αποτελεσματικό σχέδιο απολύτως εφαρμόσιμο από τον πρώτο χρόνο της δημαρχιακής θητείας.

Ο αγώνας δύσκολος, σκληρός ενίοτε, ο χρόνος επίσης λίγος,  η αντίδραση πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική, δεδομένου ότι τα «οργανωμένα συστήματα»  δουλεύουν μεθοδικά προς άγραν ψήφων, η ευκαιρία όμως πολύ μεγάλη,  ώστε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια όμορφη πόλη, ανθρώπινη, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δήμο, αναπτυξιακό πρωτίστως.

Του Δημήτρη Πρωτόπαπα

Πολ. Μηχανικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad