Τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους - Ο μοναδικός πλούτος της Νεμέας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους - Ο μοναδικός πλούτος της Νεμέας


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αύριο γιορτάζεται παγκοσμίως ο οινοτουρισμός. Οι ιθύνοντες λένε ότι αυτή είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείς ένα οινοποιείο: Οσο τα... εν δυνάμει κρασιά προετοιμάζονται στις δεξαμενές, οι οινοποιοί μετά τον παροξυσμό του τρύγου έχουν πλέον χαλαρώσει και είναι έτοιμοι να υποδεχθούν όσους αγαπούν το κρασί, να τους ξεναγήσουν στους χώρους τους, να μιλήσουν μαζί τους για την πορεία της σοδειάς και για τις εκτιμήσεις όσον αφορά τη νέα παραγωγή. Και όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου λίγοι οι ενδιαφερόμενοι.
Αύριο όλα τα οινοποιεία της χώρας, μικρά, μεγάλα και μεγαλύτερα, τα οποία διαθέτουν την ανάλογη υποδομή, θα είναι ανοιχτά με δωρεάν είσοδο από τις 11 το πρωί έως –τουλάχιστον– τις 5 το απόγευμα.

Ο οινοτουρισμός είναι μια τάση που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χώρες που παράγουν κρασί, γιατί σε συνδυασμό με τη γαστρονομία της περιοχής προσφέρει αυτό που επιθυμεί κάθε ταξιδιώτης: Μια εμπειρία που θα θυμάται για πάντα, την οποία θα κρατά στο μυαλό και στην καρδιά του και θα τη μοιραστεί και με άλλους. Ο οινοτουρισμός στηρίζει πολύ και τους οινοπαραγωγούς, που έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν απευθείας τα κρασιά τους στους οινόφιλους.

To 10%-20% των πωλήσεων οίνου στην Ιταλία γίνεται απευθείας από τα οινοποιεία, ενώ οι πωλήσεις οίνου μέσω του οινοτουρισμού φέρνουν και άλλα έσοδα. Σε κάθε ευρώ που ξοδεύει ένας οινόφιλος για να πιει αντιστοιχούν 5 ευρώ που θα δώσει για να φάει, να επισκεφθεί μουσεία και άλλα αξιοθέατα και να ψωνίσει στη πέριξ του οινοποιείου που επισκέφθηκε περιοχή.

Οι ίδιοι οι οινοποιοί ξοδεύουν ένα ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους για να αναπτύξουν δράσεις οινοτουρισμού. Στην Ελλάδα ο οινοτουρισμός δεν είναι ακόμα τόσο οργανωμένος, τουλάχιστον σε συνολικό επίπεδο, ωστόσο η ζήτηση από την πλευρά των πελατών αυξάνεται ραγδαία. «Φέτος είχαμε πολλούς τουρίστες που έρχονταν στα οινοποιεία να προμηθευτούν τα κρασιά που ήθελαν να πιουν στη διάρκεια των διακοπών τους στην Πελοπόννησο», λέει στην «Κ» ο κ. Νίκος Μπουζινέλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας.

Η Νεμέα θεωρείται το μεγάλο στοίχημα του οινοτουρισμού της χώρας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη, 25.000 στρέμματα, μεγάλο τμήμα της οποίας είναι κάμπος που παράγει το αντίστοιχο ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) από την ποικιλία αγιωργίτικο. Πολλοί την παρομοιάζουν με την Τοσκάνη, ωστόσο απέχει πολύ από τη διάσημη περιοχή της Ιταλίας, κυρίως λόγω έλλειψης υποδομών.

 Πέρυσι τέτοια μέρα, περισσότερα από 6.000 άτομα επισκέφθηκαν τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ο επισκέπτης πρέπει μετά την επίσκεψή του σε ένα οινοποιείο ή στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας να μεταβεί στο Λουτράκι ή στο Ναύπλιο εφόσον ξενοδοχεία στη Νεμέα δεν υπάρχουν. Ωστόσο, έχει περίπου 40 οινοποιεία –πολλά από τα οποία φτιάχνουν εξαιρετικά κρασιά– και αρκετά αύριο θα είναι ανοιχτά στο κοινό.

Στο οινοποιείο Σεμέλη, ο επισκέπτης θα γευτεί αγιωργίτικο, μοσχοφίλερο, μαλαγουζιά και ροδίτη, αγναντεύοντας όλο τον κάμπο της Νεμέας. Περίπου 800 μέτρα από τον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας βρίσκεται το Κτήμα Παλυβού, ένα μικρό και φιλόξενο οινοποιείο χτισμένο μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα.

Το οινοποιείο του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργου Σκούρα βρίσκεται επίσης στη Νεμέα, ένα από τα παλαιότερα και ταυτόχρονα πλέον σύγχρονα της περιοχής. Στο κτήμα Oψιμου, στα όρια της αμπελουργικής ζώνης προς την Αρκαδία, βρίσκεται ένα από τα πιο καινούργια οινοποιεία της Νεμέας. Τα αδέρφια της οικογένειας Oψιμου αποφάσισαν πριν από μερικά χρόνια να κάνουν το επόμενο βήμα και μετέτρεψαν το μικρό οινοποιείο του πατέρα τους σε ένα σύγχρονο οινοποιείο με οινοτουριστικές υποδομές. Αύριο θα προσφέρουν στους επισκέπτες τους όχι μόνο την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά τους, αλλά και να μαγειρέψουν τα εδέσματα με τα οποία θα τα συνοδέψουν.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας έχει δημιουργήσει και λειτουργεί πολυχώρο (ΣΟΝ-Δερβενακίων 30, 20500 Νεμέα, πληροφορίες τηλ. 27460- 22487) όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν συγκεντρωμένα πολλά από τα κρασιά της περιοχής και έτσι να διαλέξουν σε ποιο οινοποιείο θα συνεχίσουν την περιήγησή τους.

Αύριο στον συγκεκριμένο χώρο από τις 11.00 π.μ. έως τις 5.00 διοργανώνονται γευσιγνωσίες κρασιών.

«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίσετε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσετε εξαιρετικά επώνυμα ελληνικά κρασιά», τονίζει ο σύνδεσμος ελληνικού οίνου (ΣΕΟ).

Αύριο Κυριακή θα είναι, επίσης, ανοιχτά τα οινοποιεία και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη και τα νησιά. Για περισσότερες πληροφορίες: Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ), τηλ. 22330 80324 & 210 8075512 www.enoake.gr f: Wines of Central Greece, Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής (EN.O.A.A.), τηλ. 2294032508, www.enoaa.gr f: /atticavineyards ή στο www.winesofgreece.org.



ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad