Σημαντικό όπλο η αξιοποίηση κλώνων στην Κορινθιακή σταφίδα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Σημαντικό όπλο η αξιοποίηση κλώνων στην Κορινθιακή σταφίδα


Θετικές επιπτώσεις τόσο στη βελτίωση της ποιότητας της κορινθιακής σταφίδας και εν συνεχεία στην εμπορική αξιοποίησή της, όσο και στην κατάσταση της φυτοϋγείας έχουν τα αποτελέσματα της κλωνικής επιλογής και η χρησιμοποίηση κλώνων.

Όπως επισημάνθηκε από την επίκουρο καθηγήτρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Μπινιάρη κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας για το «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της σταφίδας», η καταγραφή και αξιολόγηση των βιότυπων της και κατ’ επέκταση η δημιουργία «κλώνου» , αποτελεί σημαντικό όπλο για τον παραγωγό.

«Η κορινθιακή σταφίδα παρουσιάζει έναν σημαντικό αριθμό βιοτύπων, που διαφέρουν σε αμπελογραφικούς, παραγωγικούς, φυσιολογικούς και ποιοτικούς χαρακτήρες. Οι παραγωγοί, ανάλογα με το υψόμετρο που βρίσκεται ο αμπελώνας, τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά ακόμα και τον προσανατολισμό του, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο βιότυπο για τη σωστή εγκατάσταση αμπελώνων, που θα οδηγήσει σε παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων», τόνισε η κα Μπινιάρη και πρόσθεσε: «Η μελέτη της κλωνικής σύνθεσης της καλλιεργούμενης ποικιλίας κορινθιακής σταφίδας, η αξιολόγηση, η απομόνωση και ο πολλαπλασιασμός των επιθυμητών κλώνων, είναι μέγιστης σημασίας».

Όπως εξήγησε, ήδη έχουν επισημανθεί, ταυτοποιηθεί και αξιολογηθεί οι βιότυποι της καλλιεργούμενης ποικιλίας και έχει εγκατασταθεί πειραματική φυτεία μελέτης των επιλεγμένων βιότυπων της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα της δράσης περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των κλώνων που είναι οι καταλληλότεροι για την παραγωγή σταφίδας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη διάθεση γνήσιου, ταυτοποιημένου, υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και την παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών.

Επιτυχημένα παραδείγματα
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν παραδείγματα επιτυχημένης προώθησης βιολογικής σταφίδας στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά. Ο Κώστας Βαρώτσος παρουσίασε τη βιολογική μαύρη Κορινθιακή σταφίδα «Μαυρομάτα», που αποτελεί το πρώτο τυποποιημένο προϊόν της μικρής οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής βιολογικών προϊόντων «Κτήμα Βαρώτσος» από την Αλφειούσα Ηλείας. Αποξηραίνεται με απολύτως φυσικό τρόπο στον ήλιο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καθορίζονται από τις εξαιρετικές εδαφολογικές συνθήκες της Ολυμπίας. Η λιτή και έξυπνη συσκευασία του προϊόντος αποτελεί και το όχημα μέσω του οποίου η «μαυρομάτα» ταξιδεύει στον κόσμο. Ως υλικό επιλέχθηκε το ανακυκλώσιμο χαρτόνι με χρήση στοιχειώδους εικονογράφησης και τυπογραφίας, ενώ το όνομα του προϊόντος παραπέμπει σε παλαιό συνεταιρισμό σταφιδοπαραγωγών.

Ο Γιώργος Μάζος προχώρησε στη μεταποίηση της κορινθιακής σταφίδας σκιάς και συνεργάστηκε με την «Πυλιακή Γη» για να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο προϊόν. Κορινθιακή σταφίδα σε ελαφρύ σιρόπι ούζο με την επωνυμία GoldenBlack.

Να αλλάξει η κατάσταση
Συζητήθηκε, όμως, και η προοπτική της καλλιέργειας σταφίδας στην Ηλεία και ο κίνδυνος συρρίκνωσης ή ακόμα και πλήρους εξαφάνισής της. Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης για την υφιστάμενη κατάσταση στη σταφιδοπαραγωγή, το πώς μπορεί το προϊόν να αποκτήσει ξανά σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά και να γίνει ξανά brand name που θα συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας, Ηλίας Ανδριόπουλος, απηύθυνε ευρύ κάλεσμα για τη διάσωση της σταφίδας, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση της καλλιεργήσιμης γης, διότι από τη μία η σταφιδοκαλλιέργεια μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας και από την άλλη είναι προϊόν συνδεδεμένο με την ιστορία του νομού.

«Εκπέμπουμε SOS προς τους παράγοντες της κοινωνίας και τους σταφιδοπαραγωγούς. Για ένα εμβληματικό προϊόν όπως η σταφίδα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η παραγωγή έχει συρρικνωθεί, αλλά υπάρχουν περιθώρια να μπουν νέοι κλώνοι και φυτείες. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να μεγαλώσει η παραγωγή και οραματικός μας στόχος είναι η ίδρυση θεματικού μουσείου. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πρέπει να τα λύσουμε βάζοντας ένα λιθαράκι. Περιμένουμε τη συμμετοχή του κόσμου και να ακούσουμε απόψεις. Να μην πάει άκλαυτη η σταφίδα», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad