Η θέση της Συμμαχίας Πολιτών για τα αδέσποτα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Η θέση της Συμμαχίας Πολιτών για τα αδέσποτα


Η Συμμαχία Πολιτών εδώ και καιρό είχε μιλήσει καθαρά και δυνατά για το διογκούμενο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στον Δήμο Κορινθίων. Θυμίζουμε απλά πως πριν από μερικές μόλις ημέρες κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο από την παράταξή μας σε όλο τον Δήμο, όπου περιγράφαμε το πρόβλημα και τις επιπτώσεις που είχε στην καθημερινότητα των πολιτών. Σημειώναμε χαρακτηριστικά, δε, πως η αδιαφορία του δήμου να βρει λύσεις «οδηγεί σε περιπτώσεις αυτοδικίας από κάποιους, οι οποίοι προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες κατά των αδέσποτων ζώων, όπως σε πρόσφατο περιστατικό που πέταξαν φόλες».

Πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις» σημειώθηκε ένα αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό έγκλημα στην περιοχή του Κόρφου Κορινθίας, όπου κάποιοι «φώλιασαν» επτά ζώα, επτά σκυλιά. Το γεγονός έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων της περιοχής και δείχνει πως το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δεν απειλεί μόνο τους κατοίκους στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην περιφέρεια του Δήμου.  Θεωρούμε αυτονόητο ότι ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ με απερίφραστο τρόπο αυτές τις εγκληματικές ενέργειες και καλούμε την Αστυνομία να αναλάβει δράση και να εξιχνιάσει ένα πραγματικό έγκλημα.

Από εκεί και πέρα, όμως, και άσχετα με την επαίσχυντη και άθλια ενέργεια που έκαναν οι άγνωστοι αυτοί ,  οφείλουμε να δούμε την απουσία δράσεων από την μεριά του δήμου που θα προκαλέσει ανάχωμα σε αυτές τις ενέργειες, οι οποίες προσβάλλουν όλους μας. Και οι δράσεις αυτές είναι συγκεκριμένες προβλέπονται δε από το πλαίσιο που ορίζει ο νομοθέτης (Νόμο 4039/2012). Σύμφωνα με αυτό το νομοθετικό  πλαίσιο, ενώ οι Δήμοι έχουν στην ευθύνη τους την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ο δήμος Κορινθίων δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα, παρά το γεγονός πως έχει τεθεί πολλές φορές στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, η μόνη πρόνοια του νόμου που έχει υλοποιηθεί είναι αυτή που αφορά στην περισυλλογή των αδέσποτων ζώων προκειμένου να οδηγηθούν για στείρωση, εμβολιασμό και αποπαρασίτωση. Από εκεί και πέρα, καμία ηλεκτρονική βάση έχει δημιουργηθεί και κανένα από αυτά τα ζώα έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά. Ιδιώτες οι οποίοι θα ήθελαν να τα «υιοθετήσουν», δεν έχουν αναζητηθεί. Δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων για προσωρινή φιλοξενία και περίθαλψη δεν έχει δημιουργηθεί. Επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα που να αναλαμβάνει όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα δεν υπάρχει. Προσπάθεια να δημιουργηθεί μία, δημοτική, φιλοζωική ένωση, η οποία θα αναλάμβανε για λογαριασμό του δήμου αυτό το βάρος, φυσικά με πλήρη χρηματοδότηση από την μεριά του, δεν έχει γίνει.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός πως ο δήμος δεν έχει φροντίσει καν για τον εντοπισμό των ζώων που έχουν επιτεθεί κατά καιρούς στους δημότες, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί τους πολίτες σε εγκληματικές ενέργειες κατά των αδέσποτων ζώων, όπως στο πρόσφατο περιστατικό τον Κόρφο.

Η Συμμαχία Πολιτών, για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνει ότι όταν αναλάβει την διοίκηση του Δήμου, θα προχωρήσει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις. Γιατί ο πολιτισμός μας φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα ζώα. Βρισκόμαστε συχνά σε επαφή με εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων και φιλόζωους, οι οποίοι συμβάλλουν στην άμβλυνση του προβλήματος και οι οποίοι θα έχουν ισχυρότερο ρόλο και παρουσία στην δική μας διοίκηση του δήμου για το πρόβλημα αυτό. Επίσης θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία άλλων δήμων, όπως ο δήμος Παλαιού Φαλήρου που έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων όχι μόνο για αδέσποτα αλλά και για τα δεσποζόμενα ζώα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad