Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν τις φοβίες τους - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν τις φοβίες τους


«Η 9χρονη κόρη μου, φοβάται ότι θα μπουν κλέφτες στο σπίτι το βράδυ και θα μας κάνουν κακό». Κώστας, 40 ετών.

«Ο 7χρόνος γιος μου, φοβάται το «τέρας» στο δωμάτιο». Ιφιγένεια, 35 ετών.

«Η 5χρονη κόρη μου, φοβάται τις ηλικιωμένες που κρατούν μαγκούρα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς της δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη φοβία». Κατερίνα 32 ετών.

Αν συνεχίζαμε την αναζήτηση, η λίστα με τις φοβίες των παιδιών θα μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Κι ενώ κάποιες τις έχουμε ξανακούσει, άλλες είναι εξαιρετικά ιδιαίτερες και παράλογες από τη δική μας οπτική. Παρόλα αυτά, οι φόβοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ακολουθήσουν ένα άτομο και στην ενήλικη ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται πνευματικά, χρησιμοποιούν περισσότερο τη λογική και απομυθοποιούν καταστάσεις. Η πλούσια φαντασία τους πλαισιώνεται και μέχρι να μπουν στην εφηβεία τις έχουν ξεπεράσει.

Μπορεί οι φόβοι να εξαφανίζονται με τον καιρό, όμως, το πώς τους διαχειριζόμαστε από μικρή ηλικία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής μας, γι’ αυτόν τον λόγο καλούμαστε ως γονείς να πράξουμε και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τις ξεπεράσουν.

Βιβλία

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία παιδικών βιβλίων που ασχολούνται αποκλειστικά με τις φοβίες των παιδιών. Οι συγγραφείς βάζουν στο μικροσκόπιο συγκεκριμένους φόβους και χρησιμοποιώντας ήρωες με τους οποίους τα παιδιά μπορούν τα ταυτιστούν, αναφέρουν παραδείγματα και δίνουν τρόπους αντιμετώπισης. Στα βιβλιοπωλεία θα μπορέσετε να επιλέξετε ανάμεσα σε βιβλία προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ανάλογα με τον φόβο του παιδιού. Μπορείτε να συμβουλευτείτε παλαιότερο άρθρο μας για να πάρετε ιδέες.

Η στολή του σούπερ ήρωα ή το δικό του μαγικό «όπλο»

Το βλέπουν στις ταινίες, το διαβάζουν στα βιβλία: οι κακοί γελοιοποιούνται από τους καλούς και πάντα χάνουν. Οι καλοί είτε φορούν τη στολή ενός σούπερ ήρωα, είτε έχουν το δικό τους «όπλο», ξεπερνούν κάθε εμπόδιο και βγαίνουν νικητές. Οι σούπερ ήρωες/ηρωίδες είναι τα πρότυπα των παιδιών. Γιατί λοιπόν, να μην μπορούν να γίνουν και τα παιδιά μας σούπερ ήρωες; Φτιάξτε τη δική σας στολή, προμηθευτείτε τις κατάλληλες πιτζάμες, αφήστε το να διαλέξει το προσωπικό του όπλο και δώστε του θάρρος και δύναμη για να διαχειριστεί τους φόβους του.

Μην διαιωνίζετε τον φόβο τους

Απειλές τύπου «αν δεν φας το φαΐ σου, θα έρθει ο μπαμπούλας να σε πάρει.» δεν βοηθούν την κατάσταση. Για τους ενήλικες οι φόβοι των παιδιών είναι παράλογοι και κάποιες φορές αστείοι, για εκείνα, όμως, είναι υπαρκτοί και τους βιώνουν έντονα. Γι’ αυτό είναι καθήκον μας να τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και να μην τους εκμεταλλευόμαστε για να διευκολύνουμε την καθημερινότητά μας.

Μάθετε στα παιδιά να ηρεμούν μόνα τους

Το παράδειγμα μιας αναγνώστριας εξηγεί απόλυτα αυτό που θέλουμε να πούμε: «Η κόρη μου ανέκαθεν φοβόταν τα σκυλιά. Μόλις έβλεπε σκύλο πέτρωνε στη θέση της και δεν κουνιόταν. Ένα κόλπο που τη βοήθησε σταδιακά να το ξεπεράσει ήταν το εξής: της έλεγα να κλείνει τα μάτια της, παίρνει μια βαθιά εισπνοή και εκπνοή και να τραγουδάει το αγαπημένο της τραγούδι. Με τον καιρό, δεν χρειαζόταν τις αναπνοές αλλά μόνο το τραγούδι. Πλέον, το έχει ξεπεράσει»

Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορους τρόπους από τραγούδια, τεχνικές αναπνοής μέχρι και ένα δικό σας ποίημα-ξόρκι, προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τη φοβία του.

Δοκιμάστε να βγάλετε το παιδί από τη ζώνη άνεσής του

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του iatronet, αρκετοί από τους φόβους των παιδιών εμφανίζονται την εποχή που προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν απ’ τους γονείς τους. «Το παιδί σ’ αυτή τη φάση βιώνει μια εσωτερική σύγκρουση μεταξύ ανεξαρτησίας και εξάρτησης, την οποία και εκφράζει με αυτόν τον τρόπο», σύμφωνα με την ψυχολόγο Αποστολία Ντέκοβα.

Ενθαρρύνετε αυτή την προσπάθειά του να αυτονομηθεί και δείξτε του ότι θα είστε πάντα δίπλα του, χωρίς να το παρεμποδίζετε. Βρείτε τρόπους να αποκτήσετε θάρρος μαζί σαν οικογένεια, δοκιμάστε καινούριες εμπειρίες και βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ορειβασία, κάμπινγκ και να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων για να πετύχετε τον σκοπό σας. Σταδιακά το παιδί θα μάθει να αποδέχεται τις αλλαγές, να προσαρμόζεται πιο εύκολα και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

Μπορεί να ήταν μια ιστορία που άκουσε ή μια εικόνα που είδε στην τηλεόραση, όποιο κι αν ήταν το αρχικό ερέθισμα, τροφοδότησε τη φαντασία του, με αποτέλεσμα να γεννηθούν συγκεκριμένες φοβίες. Με τη πολύτιμη βοήθεια σας, όμως, θα καταφέρει να τις ξεπεράσει. Όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, κάποιες καταστάσεις θέλουν τον χρόνο τους, γι’ αυτό μην απογοητευτείτε αν δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα. Κάντε υπομονή, δείξτε ψυχραιμία και σεβασμό σε αυτό που τα ταλαιπωρεί και με τον καιρό όλες αυτές οι φοβίες, θα αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση.

Πηγή: mama365.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad