ΑΡΓΟΛΙΔΑ Τάσος Ανέστης-Το ελληνικό «ρίζωμα» που εξάγει το 90% της παραγωγής του - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΑΡΓΟΛΙΔΑ Τάσος Ανέστης-Το ελληνικό «ρίζωμα» που εξάγει το 90% της παραγωγής του


Ένα βιολογικό λάδι από το Κρανίδι Αργολίδας, με βραβείο καινοτομίας σε πέντε αγορές του εξωτερικού

ίναι δύσκολο να απαρνηθεί κανείς τις ρίζες του, εκείνες που όπου και να πάει θα τον γυρίζουν πάντα πίσω. Για τον Τάσο Ανέστη, οι ρίζες του είναι το ελαιόλαδο και συγκεκριμένα αυτό που παράγεται στο Κρανίδι Αργολίδας. Όταν, λοιπόν, βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα αλλαγής χώρας ή παραμονής στην Ελλάδα, εκείνος αποφάσισε να «ριζώσει» εκεί όπου ανήκει, δημιουργώντας μία σύγχρονη εκμετάλλευση παραγωγής ελαιολάδου με το όνομα «Rhizoma», η οποία αντικατοπτρίζει τους κόπους της παλαιότερης γενιάς με τις πρακτικές και τη φιλοσοφία της σύγχρονης εποχής.

Η επιχείρηση έχει καταφέρει να απλώσει τις ρίζες της και στις αγορές του εξωτερικού, κερδίζοντας βραβεία για την ποιότητά της, την καινοτομία της στις μεθόδους καλλιέργειας, αλλά και τη συσκευασία της, που περικλείει επάξια την ποιότητα του περιεχομένου της. «Καλλιεργούμε βιολογικά 100 στρέμματα ελαιώνες με την τοπική ποικιλία Μανάκι, καθώς και Κορωνέικη. Το 2013 πήραμε την απόφαση να δώσουμε στο προϊόν μας την υπεραξία που του αξίζει, η οποία χανόταν στη χύμα διάθεσή του. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, τη «Rhizoma olive farms», φτιάξαμε την ιστοσελίδα μας και τη συσκευασία μας, με γνώμονα να δείξουμε προς τα έξω τη νοοτροπία μας για τη βιολογική καλλιέργεια και την ποιότητα του ελαιολάδου που μπορούμε να προσφέρουμε», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Τάσος.

Ποιότητα και ευαισθησία
Έχοντας πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη βιολογία, ήταν αναπόφευκτο για τον Τάσο να επιλέξει τη βιολογική καλλιέργεια. «Πιστεύω ακράδαντα ότι το αποτύπωμα ενός ανθρώπου στον πλανήτη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, όσον αφορά τη ρύπανση που δημιουργεί και τα αέρια του θερμοκηπίου. Για αυτόν το λόγο, προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ανθρακικό αποτύπωμα που παράγεται από τις δραστηριότητές μας». Μέσα σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται και η επιλογή του Τάσου να ανακυκλώνει κάθε υποπροϊόν της ελιάς, όπως τα φύλλα και ο ελαιόκαρπος, ώστε να επιστρέφουν πάλι στο χώμα.

Ο Τάσος Ανέστης

Η παραπάνω νοοτροπία, οι βιολογικές πρακτικές, αλλά και η θέληση του Τάσου να δέχεται στο αγρόκτημά του τους ανθρώπους που θέλουν να δουν τον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου του, του έφερε βραβεία καινοτομίας και ποιότητας.

«Έχουμε βραβεία για την καινοτομία, τη συσκευασία και την ποιότητα.
Βραβεία δηλαδή που σχετίζονται με τον τρόπο καλλιέργειας, με τη διάθεση να μειωθεί όσο το δυνατόν το ανθρακικό αποτύπωμα, τη διάθεση να συνεργαστούμε με άλλους ανθρώπους, να δοκιμάσουν το ελαιόλαδο στο κτήμα μας πριν το βρουν στο ράφι, να δουν τα εργαλεία της δουλειά μας και τις μεθόδους καλλιέργειας», αναφέρει ο Τάσος.

Ο ίδιος τονίζει ότι η επίσκεψη σε κτήματα Ισπανών και Ιταλών ελαιοπαραγωγών, η ανταλλαγή απόψεων και η ώσμωση γνώσης που υπάρχει μεταξύ τους τον έχει βοηθήσει να διαμορφώσει τις καλλιεργητικές πρακτικές που καθιστούν βιώσιμη την επιχείρησή του.

Εξάγουμε το 90% της παραγωγής μας σε πέντε διαφορετικές αγορές

Οι ρίζες της επιχείρησης ξεκίνησαν να απλώνονται και στις ξένες αγορές το 2013 όταν και δημιουργήθηκε το «Rhizoma». Ο Τάσος εξηγεί ότι «όταν φτιάξαμε την ιστοσελίδα, αρχίσαμε να την προωθούμε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να δημιουργούμε βίντεο για όλες τις καλλιεργητικές πρακτικές, όπως το κλάδεμα, τη λίπανση, το πότισμα, τη συγκομιδή. Τότε ήταν που λάβαμε ένα μήνυμα από Γερμανία για την πρώτη μας εξαγωγή. Έξι χρόνια μετά, εξάγουμε το 90% της παραγωγής μας σε πέντε διαφορετικές αγορές (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία και Νορβηγία)». Ο Τάσος τονίζει ότι ως επιχείρηση κάνουν μικρά βήματα καθώς ο ίδιος και η γυναίκα του έχουν αναλάβει όλες τις δραστηριότητες, από την παραγωγή μέχρι και τις εξαγωγές, καθώς όπως αναφέρει είναι δύσκολο να μπορέσει να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς και να δώσει και πίσω στην κοινότητα, δηλαδή να δώσει μεροκάματο με εργόσημα».

Ανοιχτό αγρόκτημα


kalliergeia ελιας - κρανιδι- αργολιδαΤο αγρόκτημα δίνει την ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να το επισκεφτεί, ώστε να γνωρίσει από κοντά τις πρακτικές που του δίνουν τη μοναδική ποιότητα που διαθέτει. Μέσω της ομώνυμης ιστοσελίδας, ο επισκέπτης μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του στο κτήμα. «Όποιος επιθυμεί μπορεί να έρθει την περίοδο που πραγματοποιούμε κάποια από τις δουλειές στο κτήμα, ώστε να δει και να μάθει για αυτήν, να μάθει πως παράγεται το ελαιόλαδό μας, αλλά και να το δοκιμάσει. Τέλος, για τους μικρούς επισκέπτες, έχουμε δημιουργήσει και διαδραστικά παιχνίδια», αναφέρει ο Τάσος.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να παρέχει βιολογικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη»

Στα επόμενα σχέδια της επιχείρησης είναι να υποστηρίξει με μεγαλύτερη ποσότητα τις αγορές στις οποίες ήδη διατίθεται. «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την καλλιεργήσιμη γη ή ακόμα καλύτερα να συνεργαστούμε με παραγωγούς οι οποίοι έχουν την ίδια νοοτροπία και πιστεύω με εμάς».

Εκτός, όμως από τα παραπάνω, θέτει τον προβληματισμό του σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης, αλλά και την αδυναμία της Ελλάδας να προωθήσει τον πλούτο προϊόντων που διαθέτει. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να παρέχει βιολογικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη, γιατί υπάρχουν προϊόντα εξαιρετικής οργανοληπτικής αξίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει στόχευση στον τομέα αυτόν, από τον οποίο ζει πολύς κόσμος και από τον οποίο το κράτος θα μπορούσε να έχει εισόδημα από τη φορολογία. Μόνο, όμως, όσο αυτή είναι μέσα στα πλαίσια του λογικού κέρδους και δεν είναι παράλογη και οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις».

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad