Aπό προστάτιδα του Harry Potter, Προμηθέας στην Επίδαυρο: Η σπουδαία Κάθριν Χάντερ αποκαλύπτει - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Aπό προστάτιδα του Harry Potter, Προμηθέας στην Επίδαυρο: Η σπουδαία Κάθριν Χάντερ αποκαλύπτει


«Ο Αισχύλος είναι genius» λέει η Κάθριν Χάντερ στο βίντεο πριν την παράσταση. Η πολυβραβευμένη θεατρική σταρ που έγινε παγκοσμίως γνωστή από την συμμετοχή της στην ταινία Ηarry Potter θα υποδυθεί στην Επίδαυρο τον Προμηθέα – πρώτη φορά γυναίκα σε αυτό τον ρόλο!


Μιλά με σπαστά ελληνικά, αλλά σχεδόν άψογα συντακτικά. Προσέχει κάθε λέξη και ταυτόχρονα φαίνονται τα έμβολα που κινούν το πάθος της για αυτό τον ρόλο: θα παίξει τον Προμηθέα, μισό θεό μισό άνθρωπο, στην παράσταση που φέρνει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην Επίδαυρο στις 9 και 10 Αυγούστου σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα τολμήσει κάτι ανάλογο: είναι η πρώτη γυναίκα στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου που ερμήνευσε τον ρόλο του βασιλιά Ληρ. Φανταστείτε τον άθλο που κάνει για να ερμηνεύσει όχι μόνο τον εμβληματικό ρόλο, όχι μόνο στην Επίδαυρο, αλλά και στα ελληνικά στην μετάφραση του σπουδαίου Δημήτρη Δημητριάδη.

Αικατερίνα Χατζηπατέρα είναι το πραγματικό της όνομα

Η Χάντερ, γόνος της γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηπατέρα από την Χίο που έχει εγκατασταθεί στο Λονδίνο ( η ίδια γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη), αποτελεί ένα θρύλο στην παγκόσμια σκηνή του θεάτρου, έχει κερδίσει το θεατρικό «Οσκαρ» το βραβείο Ολιβιέ, έχει συνεργαστεί με τον μέγιστο Πίτερ Μπρουκ, το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας και άλλα. Τώρα νιώθει συγκλονισμένη που θα ερμηνεύσει τον Προμηθέα Δεσμώτη, στην γνωστή τραγωδία του Αισχύλου, στην γλώσσα τον γονιών της.

Παγκοσμίως έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία «Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα» όπου με ξεχωριστό χιούμορ και προσωπικό ύφος ερμήνευσε τον ρόλο της Mrs Figg, της εντεταλμένης προστάτιδας του μικρού μάγου. Μετά την προβολή της ταινίας βρέθηκε στην Ιαπωνία με μια παραγωγή έργου του Μπέκετ και ξαφνικά είδε ορδές από μαθητές να περιμένουν να δουν την παράσταση όπου πρωταγωνιστούσε!


Το πραγματικό της όνομα είναι Αικατερίνη Χατζηπατέρα. Ο διευθυντής της σχολής όπου σπούδασε (η περίφημη Rada στο Λονδίνο) την έπεισε να αλλάξει το όνομά της αν θέλει να κάνει καριέρα. Η Αικατερίνη έγινε Κάθριν εύκολα, το επίθετο όμως ήταν πιο δύσκολο. Αποφάσισε να υιοθετήσει το επίθετο του συντρόφου της εκείνη την εποχή, αφού πίστευε ότι θα καταλήξουν σε γάμο (δεν συνέβη ποτέ αυτό τελικά). Ο βρετανικός τύπος έχει γράψει «πραγματικά υπάρχει κάποιος ρόλος που δεν μπορεί να υποδυθεί η Κάθριν Χάντερ;»

Στο βίντεο, βλέπουμε την σταρ, με ένα απλό τζιν και t-shirt, να μιλά για το έργο. «Ολοι έχουμε μέσα μας έναν Προμηθέα» λέει, ενώ βρίσκει στοιχεία από Mπέκετ στα ερωτήματα που θέτει το έργο και στην εσωτερική αναμέτρηση που νιώθει ο θεατής. Και επιμένει πως ο Προμηθέας είναι ένας ήρωας που πρέπει να εμπνεύσει τους νέους κυρίως, για να πουν «όχι δεν υποχωρώ».

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad