Ελληνικό «άρωμα» στα Paradise Papers - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ελληνικό «άρωμα» στα Paradise Papers



Οι διαρροές των Paradise Papers έχουν παγκόσμια εμβέλεια, αγγίζοντας την «αφρόκρεμα» του πλούτου, πολιτικά πρόσωπα, καλλιτέχνες, αθλητές, επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Η έρευνα έχει φθάσει και εντός των «συνόρων» της Ελλάδας, όπου συνολικά 130 πρόσωπα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που συνδέεται με offshore εταιρείες και φορολογικούς παραδείσους.

Μεταξύ των ονομάτων, σύμφωνα με το Έθνος, «φιγουράρουν» εκτός από πολιτικοί και πολλοί εφοπλιστές. Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, βρέθηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που συμμετείχε σε offshore fund.

Εντοπίστηκαν ακόμη Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές κι άλλες υποθέσεις τους. Συνολικά 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα -οι περισσότερες εκ των οποίων είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες- εντοπίζονται γεωγραφικά σε Αθήνα και Πειραιά.

Υπάρχουν ακόμη καταχωρήσεις και από άλλες περιοχές όπως: Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Νέο Φάληρο, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Άλιμος, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας.

Στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τη λέξη «Ελλάδα». Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία.

Σύμφωνα με το «Έθνος», πολλές φορές σε αυτού του είδους τα έγγραφα που προέρχονται από εταιρικά μητρώα, ο όρος «Ελλάδα» συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές ή άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές.

Επί της ουσίας, μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων. Οι περισσότερες εξ αυτών εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος «Ελλάδα» εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα.

Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539), τα Μπαρμπέιντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα Νησιά Μάρσαλ (8), η Λαμπουάν (7), το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3), η Αγία Λουκία (1). Ο όρος «Ελλάδα» αναφέρεται ακόμη σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και σε 678 από την Asiacity Trust.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad