Β.Νανόπουλος: «Η Κόρινθος ως πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας θ’ αφήσει το «αποτύπωμα» της στους εορτασμούς «ΕΛΛΑΔΑ 2021» - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Β.Νανόπουλος: «Η Κόρινθος ως πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας θ’ αφήσει το «αποτύπωμα» της στους εορτασμούς «ΕΛΛΑΔΑ 2021»


 Την Πρόεδρο της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» κ.Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Κορινθίων 

κ.Βασίλης Νανόπουλος την  Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο.  «Σας καλωσορίζουμε με χαρά στην πόλη και στο δήμο μας, το δήμο που είχε καθοριστική παρουσία και συμβολή στην Επανάσταση του 1821,το δήμο που έχει την τιμή να έχει στα διοικητικά του όρια την πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, την Αρχαία Κόρινθο. Γνωρίζετε πως εδώ, με απόφαση της Α’ Εθνοσυνέλευσης εγκαταστάθηκε η Έδρα της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας την 16.2.1822 , ο Δήμος μας πραγματοποίησε μάλιστα για πρώτη φορά φέτος εκδηλώσεις σε ανάμνηση, ανάδειξη και τιμή του γεγονότος αυτού το οποίο για εμάς είναι υψίστης σημασίας». 

«Συγκινούμαι γιατί βρίσκομαι σ ένα τόπο που έχει συμβάλει σε αυτό που είναι η Ελλάδα σήμερα» είπε η κ.Αγγελοπούλου μιλώντας με θερμά λόγια για την πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας και την υψίστης σημασίας ενέργεια της δημοτικής αρχής να αναδείξει το άγνωστο ευρέως μέχρι πρότινος ιστορικό γεγονός. 

Η κυρία Αγγελοπούλου συνηγόρησε στην προσπάθεια που ο δήμος έχει ξεκινήσει για την ανάδειξη της πρώτης πρωτεύουσας η οποία θ αποτελέσει και την βασική εκδήλωση στον εορτασμό των 200 ετών.

«Εδώ ελήφθησαν οι πρώτες σημαντικές αποφάσεις. Εδώ αποφασίστηκε η πρώτη σημαία ξηράς και θαλάσσης, εδώ λειτούργησε το πρώτο Νομισματοκοπείο, εδώ το πρώτο νοσοκομείο, εδώ συστάθηκε ο τακτικός στρατός. Είστε άξιοι συγχαρητηρίων για την σπουδή σας να φέρετε στην επιφάνεια αυτό το γεγονός και υποχρέωση σας να το αναδείξετε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε την Πρόεδρο στο γραφείο του εκεί όπου η αναφορά στα ιστορικά γεγονότα εντυπωσίασε την κ. Αγγελοπούλου η οποία εξέφρασε το θαυμασμό αλλά και τον  ενθουσιασμό της για την ζέση και την φροντίδα με την οποίαν ο δήμος ερευνά και αναδεικνύει την ιστορία του τόπου του. Ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία αρχών και φορέων . 

Ο κ.Δήμαρχος εξήρε την παρουσία και συμβολή της Προέδρου στα σπουδαία γεγονότα της χώρας ,η κ.Αγγελοπούλου διετέλεσε πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων του 2004,  και  αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα ιστορικά γεγονότα που καθιστούν την Κόρινθο «πρωτεύουσα»  και το δήμο σημείο ιστορικής αναφοράς. «Στην Κορινθία, δόθηκαν σπουδαίες μάχες, όπως η Μάχη των Δερβενακίων, αλλά και ελήφθησαν οι πρώτες ιδρυτικές αποφάσεις του επαναστατημένου Έθνους, όπως η δημιουργία του πρώτου Νομισματοκοπείου, του πρώτου Εθνικού Τυπογραφείου, των πρώτων δικαστηρίων. Η περιοχή σας είναι μια περιοχή που συμβολίζει όσο λίγες το πείσμα και την επιμονή για αναγέννηση, ένας τόπος με ανθρώπους δυνατούς που 


στάθηκαν όρθιοι μέσα από τρομερές δυσκολίες και αντιξοότητες» σημείωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος καταθέτοντας τον ενθουσιασμό της  για τον τρόπο που η Κόρινθος  αναζητά και αναδεικνύει  τα ιστορικά γεγονότα – εκφράστηκε με θερμότητα στο ζήτημα της πρώτης Πρωτεύουσας και της πρόθεσης της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του γεγονότος-  , για τον τρόπο που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της επιτροπής αλλά  και για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί .

Στην διάρκεια της εκδήλωσης και μέσα από τις τοποθετήσεις των αρχών και των φορέων έγινε σαφές πως η Κορινθία είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο στους εορτασμούς , αναφέρθηκαν προτάσεις που έχουν από πλευράς αυτοδιοίκησης  κατατεθεί αλλά και ο στόχος  των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια που δεν είναι άλλος από το να καταστεί η ιστορία άρμα εξέλιξης για το μέλλον! 

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από πλευράς δήμου Κορινθίων είναι: 

                                      «Ιστορία, έμπνευση για το μέλλον»

1. «Η Κορινθία στην Επανάσταση του 1821», Συνέδριο 28-30 Μαΐου 2021

2. Αναπαράσταση Μάχης Δερβενακίων 

3. Αναπαράσταση Απελευθέρωσης Ακροκορίνθου 

4. Αρχαία Κόρινθος: 1η πρωτεύουσας Νεότερου ελληνικού κράτους  

5. Ο Ρόλος της εκκλησίας στην Επανάσταση  

6. Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου  «Η Κορινθία στην Επανάσταση»  / Εικονική περιήγηση / Τρισδιάστατη απεικόνιση 

7. Η οικονομία της Επανάστασης και η εξέλιξή της 200 χρόνια μετά 



Ο Δήμαρχος Κορινθίων δώρισε στην Πρόεδρο ένα καλάθι με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα επιδιώκοντας να διατηρήσει στις μνήμες και στην καθημερινότητα της, το χρώμα, το άρωμα και τις γεύσεις  της Κορινθίας.  

  

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν  μεταξύ άλλων , ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κορίνθου π.Αγάπιος, ο Υφυπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Νίκος Ταγαράς, η Βουλευτής  Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη ,οι Δήμαρχοι Λουτρακίου – Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, Βέλου – Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος,  Νεμέας Κώστας Φρούσιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας δ. Κορινθίων Ευάγγελος Παπαιωάννου , οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Πούρος και Γιάννης Γκεζερλής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας Χαράλαμπος Τετράδης, ο Συνταγματάρχης  Λύσανδρος  Μπαρμπαγιάννης από το Μηχανικό Λουτρακίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου Βασίλης Γεώργαρης, ο επιχειρηματίας  και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Απόστολος Γεώργαρης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ Θέμης Κουτσογκίλας. 


Σχετικό video: https://youtu.be/nAsy52bHDvE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad