Σήμερα το βράδυ τα εγκαίνια του «Κέντρου Μελετών Αρχαίας Σικυώνας» - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Σήμερα το βράδυ τα εγκαίνια του «Κέντρου Μελετών Αρχαίας Σικυώνας»


Τα εγκαίνια του «Κέντρου Μελετών Αρχαίας Σικυώνας» θα πραγματοποιηθούν, σήμερα Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 8.00 το βράδυ. Το «Κέντρο Μελετών» στεγάζεται σε κτήριο που παραχωρήθηκε με δωρεά απο την οικογένεια Λεονάρδου, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader plus Βορείας Πελοποννήσου, ανακαινίστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε πολυχώρο άσκησης πολιτιστικών, μελετητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που αφορούν στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών της Αρχαίας Σικυώνας.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το «Κέντρο Μελετών Αρχαίας Σικυώνας» αποτελεί ένα παραδοσιακό οίκημα του Βασιλικού, το οποίο παραχωρήθηκε στο δήμο Σικυωνίων από τους Άρη και Τατιάνα Αναστ. Λεονάρδου στη μνήμη των παππούδων τους Γιάννου και Σοφούλας Λεονάρδου. Ο δήμος Σικυωνίων αναγνωρίζοντας την ευκαιρία δημιουργίας ενός χώρου που θα εξυπηρετεί το επιστημονικό έργο των ανασκαφών και της ανάδειξης της Αρχαίας Σικυώνας, προχώρησε στην ανακαίνισή του εντάσσοντας το έργο στο πρόγραμμα Leader Plus Βορείας Πελοποννήσου. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες και το έργο χρηματοδοτήθηκε με 100.000€ από το πρόγραμμα και 35.000€ από το δήμο Σικυωνίων.

Με το πέρας των εργασιών το κτήριο διαμορφώθηκε σε έναν πολυχώρο άσκησης πολιτιστικών, μελετητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αφορούν στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών της Αρχαίας Σικυώνας και στην ως εκ τούτου ανάδειξη της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, αλλά και των ανασκαφικών αποτελεσμάτων στην αρχαία αγορά, το Στάδιο και το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος.

Στον ενιαίο χώρο του ισογείου του κτηρίου στεγάστηκε βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και σχεδιαστήρια με δυνατότητα υποδειγματικής εκπαιδευτικής παρουσίασης του μελετημένου αρχαίου υλικού στους συμμετέχοντες σπουδαστές ή μελετητές (μέχρι σήμερα οι εν λόγω δραστηριότητες λάμβαναν χώρα αποσπασματικά σε αλλότριους χώρους).



 Στον Α’ όροφο διαμορφώθηκαν διακριτοί χώροι μελέτης, δύο τύπου γραφείο και ένας τύπου αρχείο. Συνολικά το κτήριο παρέχει τη δυνατότητα εγκατάστασης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των αρχαιολόγων και μελετητών καθώς και την ασφαλή αποθήκευση ευρημάτων στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνάς τους και των μελετών τους.

Τα πολλαπλά οφέλη
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων των εν λόγω μελετών αναμένεται να προσελκύσει πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της συλλογικής τοπικής αυτοπεποίθησης, την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης τουρισμού, ωφέλιμες για την τοπική κοινωνία και την οικονομία της.
Η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχ. Σικυώνας αποτελούσε πάντα για το δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο έναν στόχο, τον οποίο υπηρετεί από την αρχή της θητείας του με αφοσίωση. Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις του, η Αρχαία Σικυώνα μπορεί πρέπει να αναδειχθεί σε ένα πολύτιμο μνημείο του αρχαίου κάλλους αλλά και πόλο τουριστικής έλξης αξιοποιώντας τη μοναδική ιστορία της αλλά την εξαιρετικής ομορφιάς τοπογεωγραφία της.

Εισηγήσεις
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες στους δωρητές και θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις τόσο από τον κ. Γιάννη Λώλο, Επίκουρο Καθηγητή Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σικυώνας, όσο και από την κ. Γιώτα Κασίμη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad