Μια φωτογραφία, η αντίληψη και το πρόβλημα, όλα μαζί, χωρίς ντροπή. - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Μια φωτογραφία, η αντίληψη και το πρόβλημα, όλα μαζί, χωρίς ντροπή.



Ορισμένες φορές μέσα από ένα μικρό λάθος βγαίνουν οι πιο πικρές αλήθειες.

Σε σημερινό ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο κορινθιακό διαδίκτυο επιχειρήθηκε αυτό που πολλές φορές λέμε "χάιδεμα αυτιών". Με το χειρότερο όμως δυνατό τρόπο και με τη χειρότερη αντίληψη και πρόσληψη των πραγμάτων.

Η προσέγγιση των νέων ανθρώπων από το πολιτικό - δημοσιογραφικό προσωπικό αποτελεί μείζον ζήτημα συζήτησης την τελευταία δεκαετία και αντικείμενο ευρύτατης επιστημονικής έρευνας. Ωστόσο, οι έρευνες λένε ότι το χάσμα διευρύνεται αντί να μειώνεται και μάλιστα επεκτείνεται σταθερά και σε άλλες ηλικιακές ομάδες καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα απομακρύνουν τους πολίτες από την Πολιτική κυρίως στη Νότια Ευρώπη όπου είναι και μεγαλύτερο το αποτύπωμα της οικονομικής κυρίως κρίσης. Οι δε πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία έδειξαν ότι η πολιτική ρευστότητα είναι τέτοια που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ένας λαοφιλής Πρόεδρος αποφλοιώθηκε από τη μεσαία κυρίως τάξη που μάχεται καθημερινά να τα βγάλει πέρα.

Στην Κόρινθο και γενικότερα στην Κορινθία το ζήτημα "νέοι" αντιμετωπίζεται με απύθμενη ελαφρότητα και με παγιωμένες αντιλήψεις που αντικατοπτρίζονται είτε σε προεκλογικές καμπάνιες με φωτογραφήσεις καλοντυμένων τύπων σε σύλληψη τύπου NITRO και ΚΛΙΚ, είτε σε αναρτήσεις σαν αυτή που περιείχε σήμερα τη φωτογραφία που βλέπετε.

Η φωτογραφία που μπήκε από το συντάκτη έχει τον τίτλο αρχείου "neoi-696x435". Είναι δηλαδή η αντίληψη που έχει ο αρθρογράφος ή πιστεύει ο ίδιος ότι είναι η αντίληψη που επικρατεί για τους νέους. Μια φωτογραφία δηλαδή από μια καφετέρια. Αυτό είναι οι νέοι για κάποιους και αυτή είναι η αναφορά τους.

Η έλλειψη πολλών ανθρώπων και ειδικά νέων στη φωτογραφία που βλέπετε ή τουλάχιστον η μη σωρεία νέων που απεικονίζεται, καθιστά την αντίληψη και πρόβλημα μαζί. Γιατί η φωτογραφία είναι εστιασμένη στην καφετέρια. Η υποσυνείδητη σύνδεση που επιχειρείται και αποτελεί πεποίθηση και οπτική του αρθρογράφου είναι αυτή ακριβώς : Αν θέλει να αναφερθεί στους νέους πρέπει να βάλει τη φωτογραφία μιας καφετέριας. Αρκεί αυτό. Αν βιαζόταν κιόλας, μπορεί και να έβαζε ΜΟΝΟ τη φωτογραφία της καφετέριας, χωρίς πελάτες. Και πάλι θα ήταν συμβατή με την αντίληψη για τους νέους.

Αυτό το φαινομενικά μικρό λάθος δείχνει και ακριβώς το πως αντιλαμβάνεται τους νέους εκείνος που επιχειρεί να τους επηρεάσει με ένα γραπτό που τεχνηέντως προσπαθεί να πάρει το μέρος τους για να εμφανιστεί αγχωμένα ως μέρος αυτών, ως εκφραστής, ως μεταφορέας και αγωγός πολιτικών μηνυμάτων γιατί φυσικά αυτός είναι και ο τελικός στόχος. Να επηρεάσει. Να δημιουργήσει κλίμα, να χειραγωγήσει και εν τέλει να κατευθύνει.

Αντίληψη, πρόβλημα, σκοπιμότητα και ντροπή, όλα μαζί.

Όχι λοιπόν. Δεν είναι αυτοί οι νέοι. Δεν είναι οι νέοι το "neoi-696x435".

Απλώς έτσι βολεύει συγκεκριμένους κύκλους να τους αντιμετωπίζουν, συγκεκριμένους πολιτικούς διερμηνευτές να τους ομαδοποιούν και συγκεκριμένους τύπους που θέλουν να το παίζουν υποβολείς τους να τους περιορίζουν.

Σαν να τους λένε, "αυτός είναι ο χώρος σας", "εκεί είστε", και "εκεί πρέπει να μείνετε".

Ε αυτό πρέπει να αλλάξουν οι νέοι της Κορινθίας, της Νεμέας, του Κιάτου, του Ξυλοκάστρου, του Λουτρακίου, της Κορίνθου, του κάθε τοπικού διαμερίσματος του κάθε δήμου.

Και αυτό πρέπει και μπορούν να το αλλάξουν μόνο αν ανατρέψουν αυτή την εικόνα και αν δεν την αποδεχθούν ως προσλαμβάνουσα από αυτούς που προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν δήθεν αποθεώνοντας τους.




Diogenis-press










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad