Η χαρά του να δίνεις διαρκεί περισσότερο από τη χαρά του να παίρνεις - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Η χαρά του να δίνεις διαρκεί περισσότερο από τη χαρά του να παίρνεις


Η έρευνα διεξήχθη σε φοιτητές οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να ξοδέψουν το ποσό των 96 δολαρίων, όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν
Κάθε φορά που κάνουμε δώρα στους φίλους μας, αισθανόμαστε όμορφα. Μάλιστα, η χαρά αυτή διαρκεί περισσότερο από την ευτυχία που νιώθουμε όταν μας προσφέρουν κάτι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πώς νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν προσφέρουμε δώρα σε συγγενείς,φίλους αλλά και αγνώστους απ΄ότι όταν μας κάνουμε οι άλλοι δώρα.Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο, γνωστό ως «ηδονική προσαρμογή». Αισθανόμαστε, δηλαδή, λιγότερο ευτυχισμένοι κάθε φορά που αγοράζουμε κάτι για τον εαυτό μας ή μας προσφέρουν οι άλλοι. Όταν όμως προσφέρουμε εμείς στους άλλους, συμβαίνει κάτι διαφορετικό:νιώθουμε τη επιθυμία να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες κι αυτό μας ικανοποιεί ακόμη περισσότερο.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας Εντ Ο' Μπράιαν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο «Booth School of Business» και η Σαμάνθα Κασίρερ από το Πανεπιστήμιο «Northwestern University» διενήργησαν δύο διαφορετικές μελέτες και κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα.

«Αν θέλετε να παρατείνετε για μεγάλο διάστημα την ευτυχία που νιώθετε, θα πρέπει να βιώσετε κάτι νέο, μία νέα εμπειρία», επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής Ο' Μπράιαν και προσθέτει:

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει πως, όταν προσφέρουμε δώρα ακόμα και με τον ίδιο τρόπο ή και στα ίδια πρόσωπα, αισθανόμαστε μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία απ΄ότι αν κάναμε ένα δώρο στον εαυτό μας.

Η έρευνα διεξήχθη σε φοιτητές οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να ξοδέψουν το ποσό των 96 δολαρίων όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν: να προσφέρουν δώρα στους αγαπημένους τους, να πάρουν κάτι για τον εαυτό τους ή να κάνουν δωρεά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο ευτυχίας των ερωτηθέντων και κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα:όσοι ξόδεψαν τα χρήματα για να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους, ένιωθαν λιγότερη ευτυχία και ικανοποίηση απ' όσους έκαναν μία δωρεά ή ένα δώρο στους αγαπημένους τους.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad