Ενας εγκαταλελειμμένος πύργος στη Μάνη μεταμορφώθηκε σε cosy βίλα διακοπών -Απλά εκπληκτικό [εικόνες] - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

test banner

Post Top Ad

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018

Ενας εγκαταλελειμμένος πύργος στη Μάνη μεταμορφώθηκε σε cosy βίλα διακοπών -Απλά εκπληκτικό [εικόνες]


Μέσα στο καταπράσινο τοπίο της Μάνης και αποκομμένο από το δρόμο βρίσκεται ένα μεγαλιθικό διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα.

Το πυργόσπιτο βρίσκεται στο Εξω Νύφη, έναν παραδοσιακό εγκαταλελειμμένο οικισμό της ανατολικής Μάνη με πέτρινους πύργους. Το εγκαταλελειμμένο κτίσμα είχε αφεθεί στη μοίρα του μέχρι να το γνωρίσει η αρχιτέκτονας του Z Level, Ελενα Ζερβουδάκη.

Το διώροφο είναι τοποθετημένο σε λόφο έχοντας θέα τη μαγευτική Μάνη, τους ελαιώνες και τη θάλασσα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός πλακόστρωτου μονοπατιού ενώ γύρω του βρίσκεται ένας κήπος με ελιές, χαρουπιές και κάκτους φραγκοσυκιών.



Στόχος του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να ανανεώσει τον πύργο και να τον μετατρέψει σε μια βίλα διακοπών, χωρίς να αλλοιώνεται το αρχέγονο πνεύμα τόπου. Σύμφωνα με το Z Level, η κατοικία σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργεί σαν σημείο εκκίνησης και γνωριμίας με την φυσική ομορφιά και το πολιτιστικό πλούτο της Μάνης, συμβάλλοντας μ' αυτό τον τρόπο στην ανάδειξη και αναζωογόνηση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων της περιοχής, που με το πέρασμα του χρόνου ερημώνουν.

Η πλήρης έλλειψη υποδομών (πρόσβαση, ύδρευση, αποχέτευση, συνεχής ηλεκτρική παροχή) κατέστησε αναγκαίο το ζήτημα της αυτάρκειας, της οικολογικής διαχείρισης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, τα οποία συμβαδίζουν με την παραδοσιακή αντιμετώπιση της ανέχειας του τόπου και της εστίασης στο απολύτως αναγκαίο.



Το αρχιτεκτονικό γραφείο έλαβε υπ’ όψη του τις περιορισμένες κατασκευαστικές δυνατότητες, ενώ ο σχεδιασμός βασίστηκε στη χρήση και τη διαχείριση των επιτόπιων διαθέσιμων μέσων και των πόρων.



Το «Maina» σχεδιάστηκε σύμφωνα με τους παραδοσιακούς τύπους διατηρητέων οικισμών της Μάνης, για να ταιριάζει με τα υπάρχοντα κτίσματα του χωριού. Κατά τη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων δημιουργήθηκε μια αλληλεπίδραση μεταξύ του άμεσου φυσικού και ιστορικού τοπίου και της νέας προοριζόμενης χρήσης του.

Το αρχικό κτίριο διατηρήθηκε ως ένας μακρόστενος όγκος, ο οποίος ξεδιπλώνεται κάθετα με θέα προς τη θάλασσα και την ανατολή. Περιλαμβάνει δύο επίπεδα συνολικής επιφάνειας 88 τ.μ. Στο παλαιό κτίσμα προστέθηκε ένας δεύτερος μακρόστενος όγκος, διατηρώντας τις ίδιες κάθετες σχέσεις με το ανάγλυφο του τοπίου και προσθέτοντας επιφάνεια 62 τ.μ.. Και τα τρία επίπεδα της κατοικίας είναι μονόχωρα. Αυτό δημιουργεί είτε μια ενιαία βίλα διακοπών είτε ανεξάρτητες μονάδες. Κάθε επίπεδο έχει ανεξάρτητη πρόσβαση στους υπαίθριους χώρους που διαμορφώθηκαν ο καθένας ξεχωριστά σύμφωνα με τον ήλιο και το ανάγλυφο της φύσης.



Ο πύργος «Maina» είναι ένα κτίριο που δημιουργείται σε διαδοχικές φάσεις με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να καλύψει τις χωρικές απαιτήσεις των διαφόρων χρηστών του.

Η πρόσφατη μετατροπή του σε φιλόξενη βίλα διακοπών, βασισμένη σε οικολογικές αρχές, έχει ως στόχο να αφήσει ένα ελαφρύ αποτύπωμα στη μακρά ιστορία του κτιρίου και να ανοίξει διάλογο μεταξύ ταξιδιώτη και τόπου.



























Πληροφορίες & φωτογραφίες: Z Level



Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad