Και οι φτωχοί, φτωχότεροι στη Κορινθία; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Και οι φτωχοί, φτωχότεροι στη Κορινθία;


Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο μετά το 2014 - 9η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα το 2017
«Ό,τι ανεβαίνει-κατεβαίνει» και το αντίστροφο… Τον κανόνα όμως αμφισβητούν 3 χώρες στην Ευρώπη. Η Ιρλανδία των Μνημονίων και το πλούσιο Λουξεμβούργο, επί 9 συναπτά έτη συνεχώς πλουτίζουν, ενώ η Ελλάδα συνεχώς φτωχαίνει! Μέσα σε 9 χρόνια έγινε η 9η φτωχότερη μεταξύ 37 κρατών της Ευρώπης, μαζί με την Τουρκία και τη Λετονία.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, από το 2009 ως το 2017, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας απομακρύνεται συνεχώς από τον μέσο όρο όλων των άλλων κρατών της Ευρώπης. Η Τουρκία και η Λετονία ήταν πολύ χαμηλότερα από την Ελλάδα όχι μόνον πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, αλλά ακόμα και εκεί που φαινόταν να έχει πιάσει «πάτο» η Ελλάδα, δηλαδή το 2014. Μέσα σε 3 χρόνια μόλις όμως, η Τουρκία και η Λετονία (αλλά και η Πολωνία και οι περισσότερες άλλες χώρες που ήταν χαμηλότερα τότε) κατάφεραν να ανέβουν, ενώ η Ελλάδα έπαιρνε ξανά την κατηφόρα.

Μοναδικό φαινόμενο

Στα 9 χρόνια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, όλες σχεδόν οι χώρες (εκτός Ιρλανδίας και Λουξεμβούργου) είδαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κατοίκων τους να μειώνεται σημαντικά κάποιες χρονιές, ενώ κάποιες άλλες να ανεβαίνει. Στην Ελλάδα όμως, με εξαίρεση την τριετία 2012-2014 όπου η πτώση σταμάτησε ή συγκρατήθηκε, τις υπόλοιπες χρονιές η πτώση ήταν συνεχής.

Στα χρόνια αυτά, ποτέ καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης -ή και της πρώην Ανατολικής Ευρώπης ακόμα- δεν είχε τέτοια πορεία κατάρρευσης, ακόμα και όταν φαινόταν η πτώση να ανακόπτεται. Η Ιταλία μόνον μοιάζει να βαδίζει μετά το 2012 στα χνάρια της Ελλάδας, χωρίς να έχει βιώσει όμως προηγούμενη πτώση όπως η χώρα μας.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για 37 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει αποκοπεί πλήρως από την τροχιά των υπολοίπων κρατών κατά τα 9 αυτά χρόνια. Και αυτό γιατί:

- Κάποιες χώρες έκαναν άλματα κάθε χρόνο: Ιρλανδία, Λουξεμβούργο

- Άλλες χώρες πήγαν καλά τα πρώτα 4-5 χρόνια και έπεσαν στα επόμενα: πτώση μετά το 2014 είχαν ελάχιστες χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία, οι οποίες όμως είχαν ζήσει άνοδο ως τότε και, σε κάθε περίπτωση, υπερβαίνουν σταθερά και αισθητά τον μέσο όρο ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Χώρες όπως με προβλήματα και Μνημόνια όπως η Ελλάδα (Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία) είχαν πολύ μικρότερες απώλειες και πολύ ταχύτερη ανάκαμψη.
- Πτωχές χώρες του πρώην ανατολικού «μπλοκ» μένουν σταθερές (πχ Αλβανία, Βοσνία, Ουγγαρία), βελτιώνονται (Ρουμανία, Λετονία) ή «κάνουν θαύματα» (Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία) μειώνοντας την απόσταση από την Ελλάδα ή και ξεπερνώντας την, ειδικά μετά το 2014!


Και οι φτωχοί, φτωχότεροι!

Ειδικά μετά το 2015, οι φτωχοί στη χώρα μας έγιναν φτωχότεροι. Τα στοιχεία σταματούν στο 2016, αλλά δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ζει επίπεδα κάτω και από εκείνα στα οποία βρίσκονταν το 2014:

- Στην Αττική το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 22.389 ευρώ το 2014 και μειώθηκε σε 22.204 ευρώ το 2016
- Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ήταν 14.925 ευρώ και μειώθηκε στα 14.686 ευρώ μετά από δύο χρόνια.
- Στο Νότιο Αιγαίο ήταν 15.945 ευρώ και μειώθηκε στα 15.411 ευρώ
- Στην Δυτική Μακεδονία ήταν 16.320 ευρώ και μειώθηκε σε 14.321 ευρώ.
Με άνοδο ή σταθερά κινήθηκε στην Πελοπόνησο (πλην της Κορινθίας), στην υπόλοιπη Μακεδονία και την Θράκη, στην Στερεά και στον Ιόνιο




ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad