Καταιγίδες από το απόγευμα της Τρίτης - Δύσκολο και το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Καταιγίδες από το απόγευμα της Τρίτης - Δύσκολο και το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη


Από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης θα ξεκινήσει το κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Για 12ωρο «σφυροκόπημα» με καταιγίδες από το απόγευμα της Τρίτης που θα διαδεχθεί την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης σήμερα, Δευτέρα, έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης θα επηρεαστούν κυρίως οι περιοχές του νότιου Ιονίου, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας - συμπεριλαμβανομένης της Αττικής - αλλά και των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα» εξήγησε ο κ. Καλλιάνος.

Κατά τον ίδιο ενδέχεται να επηρεαστεί και η Έβοια και η Θεσσαλία.

Ειδικά για την Αθήνα ο μετεωρολόγος διευκρίνισε ότι οι βροχές αναμένονται γύρω στις 10-11 το βράδυ της Τρίτης μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης.

«Πολύ φοβάμαι πλημμυρικά φαινόμενα. Ο όγκος νερού που θα πέσει σε αυτό το διάστημα θα είναι μεγάλος μολονότι έχουν ξανασυμβεί τέτοιες μεταβολές του καιρού» κατέληξε ο κ. Καλλιάνος.

Η αλλαγή του καιρού θα ακολουθήσει ένα 24ωρο με αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) που θα προκαλέσει περιορισμένη ορατότητα σε πολλές περιοχές κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Η νέα κακοκαιρία σχετίζεται με τη δημιουργία αεροχειμάρρων πάνω από την περιοχή μας. Όταν ψυχρές και θερμές αέριες μάζες συναντιούνται στην ανώτερη τροπόσφαιρα, δημιουργείται μεταξύ τους μια διαχωριστική επιφάνεια, όπου πνέουν αέρια ρεύματα θυελλωδών ανέμων που ονομάζονται αεροχείμαρροι. Η ένταση και η κίνηση των αεροχειμάρρων επηρεάζουν σημαντικά τα επιφανειακά συστήματα καιρού και παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών μιας περιοχής.

Τη Δευτέρα, ασθενείς κατά κανόνα βροχές τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και στη Μακεδονία. Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένες θα είναι κατά τόπους οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα περιορίζοντας την ορατότητα.

Την Τρίτη, το ψυχρό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού αναμένεται να σαρώσει τη χώρα από νότο προς βορρά. Ισχυρότατες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο (κυρίως στην Ανατολική και Βόρεια), στη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια και στις Κυκλάδες, ενώ το βράδυ θα επεκταθούν στα Δωδεκάνησα και τη νύχτα στη Θεσσαλία. Τα ισχυρά φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς (πάνω από τα 900 ως 1.000 μέτρα) με σημαντικά ύψη χιονόστρωσης.

Κατά το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης, βροχές θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, συνοδευόμενες από καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ενδεχομένως την Πέμπτη σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Αν και τα φαινόμενα δεν θα έχουν ανάλογη ένταση με την Τρίτη, κατά τόπους θα είναι και πάλι έντονα, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad