Είστε 50άρης και ξεχνάτε; Με αυτό το κόλπο θα θυμηθείτε τα πάντα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Είστε 50άρης και ξεχνάτε; Με αυτό το κόλπο θα θυμηθείτε τα πάντα


Μην φοβάστε αν πλησιάζετε τα 50 και διαρκώς ξεχνάτε πού βάλατε τα κλειδιά σας και τι θέλατε να πείτε τη στιγμή που μόλις πέρασε. Υπάρχει ένα κόλπο για να θυμηθείτε τα πάντα!
Σύμφωνα με ολοένα και περισσότερες έρευνες (κυρίως σε πειραματόζωα) η άσκηση συσχετίζεται με την αύξηση των κυριότερων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου: της νορεπινεφρίνης, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Με απλά λόγια πρόκειται για τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με την καλή διάθεση, τον έλεγχο του άγχους και την προσοχή.

Καθώς πλησιάζουμε τα 50 νιώθουμε ότι η ταχύτητα της σκέψης μας… επιβραδύνεται, καθώς και ότι απομνημονεύουμε και ανακαλούμε πληροφορίες με μεγαλύτερη δυσκολία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς κατά ένα μέρος αυτή η επιβράδυνση οφείλεται στο ότι το σώμα δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικό όσο παλαιότερα στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών προς τον εγκέφαλο.

Το αντίδοτο είναι ένα: η άσκηση, χάρη στην οποία η ταχύτητα «διακίνησης» των θρεπτικών ουσιών αυξάνεται και πάλι.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνδρες που διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση αποδίδουν καλύτερα σε νοητικά τεστ, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασχολούνται με φυσική δραστηριότητα.

Να θυμάστε ότι ακόμη και το καθημερινό ημίωρο περπάτημα θεωρείται μια εξαιρετική μορφή άσκησης).

Η αεροβική άσκηση ωφελεί το νου επειδή αυξάνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και αποτελεί φυσική ασπίδα κατά του στρες που συχνά «μπλοκάρει» το μυαλό. Επίσης η τακτική φυσική δραστηριότητα τροφοδοτεί τον εγκέφαλο των ενηλίκων με περισσότερα «καύσιμα» – γλυκόζη – γεγονός που πιθανώς σχετίζεται με την αύξηση των νευρωνικών συνάψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad