Ελαιόλαδο: 860.000 τόνοι περσινά αποθέματα, ανοίγει την ιδιωτική αποθεματοποίηση η ΕΕ - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ελαιόλαδο: 860.000 τόνοι περσινά αποθέματα, ανοίγει την ιδιωτική αποθεματοποίηση η ΕΕ


Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα υψηλά αποθέματα και οι αναμενόμενες καλές συγκομιδές δημιούργησαν μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά ελαιολάδου, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών. Λόγω αυτής της ιδιαιτέρως δύσκολης κατάστασης στην αγορά, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα Δευτέρα (11/11/2019) το μέτρο ενίσχυσης ιδιωτικής αποθεματοποίησης παρθένων ελαιολάδων.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι οι τιμές τους τελευταίους μήνες στην ισπανική, ελληνική και πορτογαλική αγορά ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και δικαιολογούν το “άνοιγμα” του μέτρου.

Για παράδειγμα, η τιμή του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα μέσα Οκτωβρίου ήταν 33% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο.

Ομοίως, η τιμή του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου ήταν 13,5% χαμηλότερη από τον μέσο όρο πενταετίας.

Τα αποθέματα ελαιολάδου, σε επίπεδο ΕΕ, εκτιμώνται σε 859.000 τόνους για το 2018/2019 (88% από αυτά είναι στην Ισπανία), σε συνδυασμό με μεγάλη παραγωγή που αναμένεται για το 2019/2020, απειλεί να κρατήσει υπό “πίεση” την αγορά ελαιολάδου στην ΕΕ.

“Το καθεστώς ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα βοηθήσει στην άμβλυνση της πίεσης και θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς”, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε σχετικά: “Τους τελευταίους μήνες, η αγορά ελαιολάδου διέρχεται σοβαρή ανισορροπία. Η ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση που εγκρίθηκε σήμερα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς και στην πρόληψη περαιτέρω ζημιών στον τομέα”.

Το σύστημα θα λειτουργήσει μέσω διαγωνισμού για μέγιστο διάστημα 4 περιόδων για να επιτρέψει την ευελιξία και τη διαχείριση της αγοράς. Η ενίσχυση χορηγείται στα έλαια χύδην των διαφόρων τύπων παρθένων ελαιολάδων: εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο.

Για να έχει αποτέλεσμα η ιδιωτική αποθεματοποίηση οι ποσότητες που επωφελούνται από την ενίσχυση παραμένουν σε αποθεματοποίηση για τουλάχιστον 180 ημέρες. Επιπλέον, η ελάχιστη ποσότητα ανά προσφορά είναι 50 τόνοι.

Οι προσφορές μπορούν να υποβληθούν μόνο στα κράτη μέλη της ΕΕ που παράγουν ελαιόλαδο, δηλαδή Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία.

Ο πρώτος διαγωνισμός θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου (από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου 2019).

Παϊσιάδης Σταύρος

ΠΗΓΗ:agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad