ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ:Έρχεται το 6ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ:Έρχεται το 6ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ


Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει!

Η δημιουργική πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ που έγινε θεσμός, θα ξεκινήσει και φέτος με επίκεντρο την Καλαμάτα, ενώ μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο.

Το Φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στις 17 Ιανουαρίου, με ταινία έναρξης το πολυβραβευμένο Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου.

Για 10 ημέρες, το κοινό θα αγκαλιάσει τον κόσμο γνωρίζοντάς τον μέσα από 96 δημιουργίες από 28 συνολικά χώρες, με 34 πανελλήνιες πρεμιέρες.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 49 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες, και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στο Περιβάλλον, σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθεί η έκθεση του εξαιρετικού Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη Vlad Sokhin, που θα εκθέσει 34 έργα του με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής».

Παράλληλα, συνεχίζεται το διαγωνιστικό τμήμα με θέμα την Ισότητα, με κριτική επιτροπή την Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Iara Lee, τη σκηνοθέτιδα Στέλλα Θεοδωράκη και τον Ολλανδό βραβευμένο σκηνοθέτη Robert Rombout.

Πολλές από τις βραβευμένες ταινίες του φετινού προγράμματος θα προβληθούν παρουσία των σκηνοθετών τους, όπως το γερμανικό Starting with Fragments των Omar Shalash και Robert Dobe γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου Tamer Alawam στη Συρία, το συγκλονιστικό Zero Impunity για την ατιμωρησία των σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου, των Nicolas Blies και Stéphane Hueber-Blies, καθώς και το ολλανδικό Mrs. Faber των Job Tichelman και Hjalmar TimIlmer, για τη ζωή ενός παντρεμένου οδηγού φορτηγών που αποφασίζει να ζήσει ως γυναίκα.

Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι να εισαγάγει το κοινό στην παγκόσμια τρέχουσα παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και με τη σχέση της εικόνας με την ποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ ξεκινάει δύο νέες συνεργασίες: με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα φέρει και πάλι τον Robert Rombout στην Καλαμάτα, ο οποίος θα καθοδηγήσει μια ομάδα φοιτητών στη δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου, καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου οι φοιτητές θα δουν και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές διαγωνιζόμενες ταινίες του Φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.

Επίσης το Φεστιβάλ ανανεώνει τη συνεργασία του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, προσκαλώντας μια ομάδα Μεταπτυχιακών φοιτητών να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο παραγωγής έργων video art υπό την καθοδήγηση της Iara Lee, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και σεμινάριο μοντάζ από τον Dimo Petkov από την Βουλγαρία.

Το δε τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά για δεύτερη χρονιά, με τη συμμετοχή πρωτοετών φοιτητών που ανέλαβαν να κάνουν μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στα περιφερειακά ΜΜΕ.
Οι ταινίες που θα δημιουργήσουν οι φοιτητές στο πλαίσιο των σεμιναρίων, θα προβληθούν την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.

Δράσεις όμως προβλέπονται και για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέσω δύο σεμιναρίων από τη Στεφανία Χαρίτου: το ένα θα αφορά στη δημιουργία εικόνων και ήχων με εργαλείο ένα κινητό τηλέφωνο, και το δεύτερο στην ενημέρωση σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ηλεκτρονικών συσκευών. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο για τους κατοίκους της πόλης από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.

Το Φεστιβάλ θα προχωρήσει φέτος για πρώτη φορά σε μια σημαντική συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λάρισας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 8.000 χρόνια πολιτισμού της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας, Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των Αιώνων της Κλεώνης Φλέσσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Στην Τρίπολη το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Ιανουαρίου στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Τρίπολης.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 ζώνες, πρωινή εκπαιδευτική με 11 ντοκιμαντέρ από τις 9π.μ έως 1μ.μ και απευθύνεται στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής και απογευματινή από τις 5μ.μ έως τις 10μ.μ. με 20 ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό.

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου το πρόγραμμα προβολών ξεκινά στις 12μ.μ. ενώ στις 7μ.μ. θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης. Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad