Το μυστικό για παιδιά με λιγότερο άγχος και πιο καθαρό μυαλό - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Το μυστικό για παιδιά με λιγότερο άγχος και πιο καθαρό μυαλό


Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα καλό πρωινό συμβάλλει στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών κατά τις πρωινές ώρες, διευκολύνει την παρακολούθηση του μαθήματος, ακόμα και την πειθαρχία στην τάξη. Ανακαλύψτε τη σημασία του πρωινού για κάθε παιδί και για μια μέρα γεμάτη ενέργεια και καλές επιδόσεις

Όλοι προσπαθούμε κατά καιρούς να διδάξουμε στα παιδιά μας τα οφέλη και την ανάγκη της κατανάλωσης ενός πρωινού γεύματος – προσπαθούμε, όμως, με τον σωστό τρόπο; Δίνουμε άραγε το σωστό παράδειγμα;

Οι έρευνες για τη διατροφή των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα υπογραμμίζουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 1 στα 4 παιδιά και έφηβοι δεν καταναλώνουν πρωινό! Από τα ερωτηματολόγια της έρευνας μάλιστα προέκυψε ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό έχουν πιο ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δεν ασκούνται επαρκώς, κοιμούνται λιγότερες ώρες και διατηρούν σωματικό βάρος υψηλότερο του επιθυμητού.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μελέτες οι οποίες αναφέρουν πως όσα παιδιά καταναλώνουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ τείνουν να έχουν συνολικά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Με ποιον τρόπο ακριβώς συμβάλλει το πρωινό στην υγεία των παιδιών; Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα καλό πρωινό συμβάλλει στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών κατά τις πρωινές ώρες, διευκολύνει την παρακολούθηση του μαθήματος, ακόμα και την πειθαρχία στην τάξη! Παράλληλα, τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό γεύμα εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, άγχος ή υπερκινητικότητα, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία (ιδιαίτερα κατά τα πρωινά μαθήματα), ενώ έχουν και λιγότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πόνους στην κοιλιά ή ζάλη.

Η σημασία της ποιότητας του πρωινού
Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει και η ποιότητα του πρωινού. Ένα καλό και ικανοποιητικό πρωινό θα πρέπει να παρέχει στο παιδί το 1/4 με 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ενώ θα πρέπει να παρέχει πρωτεΐνες καλής ποιότητας, λίπος, υδατάνθρακες καθώς και τα πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά που τα παιδιά συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκώς, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, το φυλικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό γεύμα των παιδιών είναι το ταχίνι, που είναι διαθέσιμο σε πολλές διαφορετικές γεύσεις όπως με μέλι, με πορτοκάλι ή ακόμα και με κακάο, που θα αγαπήσει κάθε παιδί. Μπορείτε να το αλείψετε σε ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης, να το βάλετε σε σάντουιτς ή ακόμα και πάνω σε μία μπανάνα. Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν και περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος των παιδιών και των εφήβων, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και σχετίζονται με την καλύτερη πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και υδατάνθρακες που παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινής πνευματικής και σωματικής δραστηριότητας. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ενεργοποιούν ακόμη καλύτερα τις πνευματικές διαδικασίες του παιδιού, σίδηρο και ασβέστιο, απαραίτητο για την ανάπτυξη του σκελετού.

Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να τρώνε πρωινό στο σπίτι προτού ξεκινήσουν τις δραστηριότητες της ημέρας, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά τόσο στο σχολείο όσο και έξω από αυτό.

* Ο Γιάννης Χρύσου είναι Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad