Κοινωνικό μέρισμα: Προβλήματα με τα ΑμεΑ και κατηγορία ανέργων -Κόβεται η αίτησή τους, τι θα γίνει - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα: Προβλήματα με τα ΑμεΑ και κατηγορία ανέργων -Κόβεται η αίτησή τους, τι θα γίνει

Έσπασαν τα τηλέφωνα των φοροτεχνικών από άτομα με αναπηρία, τα οποία ενώ βάσει της Απόφασης για το κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται τα 700 ευρώ, «κόβονται» στην υποβολή των αιτήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα αφορά κυρίως στις περιπτώσεις όπου οι ΑμεΑ έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη νοικοκυριού, αλλά υποβάλλουν και δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Επιχειρώντας, λοιπόν, να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα χρησιμοποιώντας το δικό τους ΑΦΜ, το σύστημα τους «κόβει». Επ’ αυτού αναμένεται διευκρίνιση από την ΗΔΙΚΑ, η οποία θα αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση ΔΕΝ θα πρέπει να υποβάλλεται από το άτομο με αναπηρία, αλλά από το γονέα που τον έχει δηλώσει ως εξαρτώμενο μέλος.

Η ΚΥΑ ορίζει, επίσης, ότι ΑμεΑ που θεωρούνται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι ΜΟΝΟ οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για άτομα με αναπηρία, όπως καταγράφονται στα μητρώα της Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. στις 30/11/2019. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, αλλά όχι αναπηρικό επίδομα, ΔΕΝ είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.
Κοινωνικό Μέρισμα: Παραπονούμενοι και άνεργοι
Άλλη κατηγορία παραπονούμενων για το κοινωνικό μέρισμα είναι μακροχρόνια ή βραχυχρόνια άνεργοι, με συνολικό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ- όπως δηλαδή ορίζει η ΚΥΑ- οι οποίοι είναι νέοι γονείς, δηλαδή απέκτησαν παιδί μέσα στο 2019. Γιατί «κόβονται» οι αιτήσεις τους για το κοινωνικό μέρισμα από το σύστημα; Γιατί «διαβάζει» τις φορολογικές δηλώσεις της περασμένης χρονιάς.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανάρτηση στο εξειδικευμένο λογιστικό site Taxheaven: «Άνεργη μαμά με μωρό 5 μηνών γεννημένο Ιούλιο 2019, και σύζυγο με εισόδημα 4.000, δεν δικαιούμαστε, λέει, το σύστημα το Κοινωνικό μέρισμα. Δεν βλέπει το μωρό; Το μωρό έχει και ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Αλλά δεν είναι στην δήλωση του 2018. Υπάρχει τρόπος να φανεί το μωρό εάν πάω σε κάποια υπηρεσία ή είναι κλειδωμένο το θέμα αυστηρά στην δήλωση του 18 και ας υπάρχει τώρα μωρό;»

Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο εφόσον καλυφθούν κι αυτοί με… by pass της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως έγινε και με τη διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος το 2017. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή αυτές οι περιπτώσεις είναι σχετικά λίγες, άρα δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κόστους, θα εξεταστεί αν και με ποιόν τρόπο μπορούν τελικά να λάβουν το μέρισμα. Θα μπορούσε π.χ. να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του φετινού Α21 για το επίδομα τέκνων.

Κοινωνικό Μέρισμα: Απαντήσεις στις απορίες όσων απορρίφθηκαν

Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική κι επειδή η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr απορρίπτει, αλλά δεν εξηγεί τους λόγους της απόρριψης των αιτήεεων για το κοινωνικό μέρισμα όσοι έχουν απορίες θα ήταν χρήσιμο να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας της ΗΔΙΚΑ. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις όντως εντοπίστηκε τεχνική αστοχία, το πρόβλημα λύθηκε και οι άνθρωποι συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.





Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad