Το παιδί είναι κολλημένο πάνω σας; Έτσι θα είναι για πάντα; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Το παιδί είναι κολλημένο πάνω σας; Έτσι θα είναι για πάντα;


Το παιδί δεν θέλει να σας αποχωριστεί με τίποτα; Ανησυχείτε ότι θα είναι πάντα προσκολλημένο πάνω σας σας; Πόσο αληθινός είναι ο φόβος σας

Θέλει να είναι διαρκώς μαζί σας. Στο σπίτι, στα ψώνια, στη βόλτα στο σινεμά. Δεν του αρέσει να κοιμάται στο σπίτι της γιαγιάς αλλά ούτε και να ξοδεύει αμέτρητες ώρες με φίλους. Ανησυχείτε ότι δεν θα ξεκολλήσει ποτέ; Λάθος! Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry «αυτό είναι ένα καλό σημάδι για τη μελλοντική του ευτυχία»

Μην ανησυχείτε αν το παιδί σας περνάει μία φάση που δεν θέλει κανέναν άλλο εκτός από εσάς ή τον σύντροφό σας. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Σημαίνει ότι το παιδί έχει διαμορφώσει έναν πολύ ισχυρό δεσμό μαζί σας, ότι είναι ικανό να συνδέεται με τους γύρω του κι αυτό είναι βοηθητικό για τη μελλοντική του ευτυχία! Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα παιδί να προτιμά τους γονείς του ή τα μέλη της άμεσης οικογένειάς του περισσότερο από άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Όσο πιο ασφαλές νιώθει ένα παιδί μαζί σας, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να σας αποχωριστεί προκειμένου να δημιουργήσει και άλλους δεσμούς, όταν νιώσει έτοιμο για κάτι τέτοιο. Μην επισπεύσετε αυτή τη διαδικασία, έχετε υπομονή. Η προσκόλληση, αυτή η τρυφερή εξάρτηση, μπορεί να σας κουράζει, προσπαθήστε όμως να την απολαύσετε: Είναι απόδειξη ότι έχει καλλιεργηθεί μία πολύ στενή και ισχυρή σχέση μεταξύ σας. Και όσο πιο σίγουρο γίνεται ένα παιδί μέσα στη σχέση του με τον γονιό, τόσο λιγότερη επιβεβαίωση θα αποζητά καθώς εξελίσσεται.

Ένα πιο ευαίσθητο παιδί, που δείχνει την ανάγκη να κρατήσει τον γονιό κοντά του για περισσότερο χρόνο, δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για ένα παιδί που επιθυμεί να περνάει χρόνο μόνο του. Είμαστε όλοι μας διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Όλοι μας περνάμε από διάφορα στάδια καθώς μεγαλώνουμε, αλλά το κάνουμε ο καθένας με τον δικό του ρυθμό. Όπως δεν υπάρχουν ηλικιακά ορόσημα για το πρώτο χαμόγελο, την πρώτη φορά που θα καθίσει ή το πρώτο τραγούδι που θα μάθει να λέει, έτσι δεν υπάρχει και χρονικό ορόσημο για τη στιγμή της «αποκόλλησης» του παιδιού από τον γονιό. Το κάθε παιδί μεγαλώνει με διαφορετική ταχύτητα και κάθε παιδί έχει τη δική του αξία. Ο μόνος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να περνάει κάθε στάδιο της εξέλιξής του και να μη μένει στάσιμο είναι να βρίσκεστε κοντά του, ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σύνδεσης και επικοινωνίας που έχει σε κάθε του βήμα. Δεν μπορείτε ούτε να βιάσετε ούτε να αγνοήσετε μία φάση στην ανάπτυξή του, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνει σε αυτή τη φάση και να σταματήσει να εξελίσσει την προσωπικότητά του. Και να θυμάστε πάντα: Όσο περισσότερη θετική ενέργεια επενδύετε στο ξεκίνημα της ζωής ενός παιδιού, τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε στο μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad