Η μέρα που βεβηλώθηκε η Αγιά Σοφιά – Ο Ερντογάν διάβασε το Κοράνι μέσα στη Μεγάλη Εκκλησία - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Η μέρα που βεβηλώθηκε η Αγιά Σοφιά – Ο Ερντογάν διάβασε το Κοράνι μέσα στη Μεγάλη Εκκλησία


Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας


Η 24η Ιουλίου του 2020 θα γραφτεί στη σύγχρονη Ιστορία ως η μέρα που βεβηλώθηκε η Αγιά Σοφιά. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, χιλιάδες μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ναό που μέχρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει τις αποφάσεις του κόντρα σε όλους, λειτουργούσε ως μουσείο.

Μετά από 86 χρόνια, η Αγιά Σοφιά έγινε κι επισήμως τζαμί, με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή να γίνεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω κορονοϊού και ελέγχους των πιστών σε 11 διαφορετικά σημεία.



Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν στις 10.00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος και στο εσωτερικό του ναού εισήλθαν για την προσευχή μόνο όσοι είχαν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο και όλοι ανεξαιρέτως φορώντας μάσκα.


Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Στη φιέστα που έστησε ο Ερντογάν προσκλήθηκαν ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Ο τούρκος πρόεδρος αποθεώθηκε κατά την άφιξή του και συνοδευόμενος από όλη του την οικογένεια, πήρε θέση στο ναό για την προσευχή την οποία κάνει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, όπως ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, έκανε και πανηγυρική ανάρτηση στο twitter για την πρώτη προσευχή στον ιστορικό ναό. «Η Αγιά Σοφιά ήταν τζαμί και έγινε και πάλι τζαμί», τόνισε αμέσως μετά την προσευχή και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή.


Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προκαλώντας αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad